Miksi Vantaalla asunnot ovat keskimäärin niin paljon halvempia kuin Espoossa? Jos verrataan vanhojen kerrostalokaksioiden keskimääräisiä neliöhintoja, Vantaa on peräti 25 prosenttia Espoota halvempi.
Vantaa kasvaa ja lentokentän kylki versoo yritystoimintaa, mutta hintatasoero Espooseen on pysynyt pitkään jotakuinkin ennallaan. Onhan Espoossa meri ja tietyt ylelliset alueensa, mutta eivät kai ne riitä selittämään eroa – etenkään vanhojen kerrostalokaksioiden hinnoissa?
”Vaikka kohteena olisi samantyyppinen asunto, kyllä siitä yleensä joutuu maksamaan Espoossa enemmän kuin Vantaalla”, vahvistaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.
Jukka Rantasen mukaan osaselitys hintaerolle on kaupungin brändi. ”Vaikka Vantaa asuinpaikkana on paljon kehittynyt, Espoon brändi on parempi.”
”Espoossa varallisuus- ja keskiansiotaso ovat olleet korkeammat, ja se näkyy asuntokannassa. Esimerkiksi isoja omakotitaloja on enemmän kuin Vantaalla. Siksi myös ostajakunta on jossain määrin erilaista, mikä taas vaikuttaa asuntokantaan sekä hintatasoon laajemminkin.”
Jukka Rantanen ei usko, että hintaero merkittävästi muuttuisi, vaikka metropolialue muuten yhdentyisi.
Tietenkin alue-, taloyhtiö- ja asuntokohtaiset vaihtelut hinnoissa ovat suuria Espoossa ja Vantaalla, kuten muuallakin.
Jukka Rantanen on huomannut, että kaikilla paikkakunnilla on asuntojen hinnoille oma ”kipurajansa”. Jos asunnon hinta menee sen yli, myynti vaikeutuu ja hidastuu huomattavasti.
Rantasen mukaan Espoossa ja Vantaalla raja on sama, noin 400 000 euroa. Helsingissä se on noin 500 000, Tampereella 350 000 ja Turussa, Kuopiossa, Jyväskylässä sekä Oulussa 300 000 euroa.
Uudisasunnoissa kipuraja hämärtyy, jos ison yhtiölainan vuoksi asuntoon pääsee kiinni jopa alle kolmanneksella asunnon hinnasta. Jos asunnon myöhemmin myy, kannattaa kuitenkin varautua siihen, että kipurajan ylittävä hinta voi hankaloittaa myyntiä.
Ulla Simola