veronmaksajat.fi

KOTI

Miksi langaton hiiri väsyy tai käyttöjärjestelmä kettuilee? Digiasiantuntija vastaa

Miksi langaton hiiri väsyy tai käyttöjärjestelmä kettuilee? Digiasiantuntija vastaa
10.12.2021

Käyttöjärjestelmän päivitys, väsähtänyt hiiri tai android-tabletin aiheuttamat päänvaivat. Taloustaidon Digitaito-palstan asiantuntija tarjoaa ensiapua pulmien kanssa askaroiville.

Digitaito sai lukijilta kysymyksiä digilaitteiden käytöstä. Kiitos lähettäjille! Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ  

Käyttöjärjestelmän päivitys askarruttaa monia. Ongelmia on sekä kannettavien tietokoneiden että tablettien päivittämisessä. Kysymykset koskevat käyttöjärjestelmien päivityksiä seuraavaan sukupolveen, mutta myös niin sanottuja ominaisuuspäivityksiä, kuten Windows 10:n versiota 20H2.

Miksi aikanaan nopea Windows 8 -laite hyytyy täysin Windows 10:n viimeisimmillä sisäisillä päivityksillä? Tämä ilmiö on maailman tapa. Suorittimet jäävät hitaiksi, eivätkä muutamat gigatavut keskusmuistissa ja jokuset kymmenet massamuisteissa enää riitä. Alimittainen laitekokonaisuus yrittää jakaa keskusmuistia kovalevyltä: pian molemmat ovat tukossa, kone jumissa ynnä käyttäjällä sormi suussa.

Mikään puhdistusoperaatio ei tilannetta korjaa. Uudet käyttöjärjestelmäversiot ja kunkin pääversion isommat päivitykset tekevät vanhemmista laitteista museotavaraa.

HIIRIPULMIA

Langattomien, optisten hiirten tyypillisin ongelma on väsynyt AA-sauvaparisto hiiren vatsassa. Paristonvaihdolla liikkeet yleensä tokenevat. Paristo sijaitsee hiiren pohjassa olevan luukun takana.

Hiiren sisäinen elektroniikka saattaa kuitenkin ruveta temppuilemaan vuosien mittaan, sillä sekin kestää tärinää, kolhuja ja aikaa vain määränsä verran. Myös hiiren jompikumpi näppäin tai niiden välissä oleva rulla alkaa jossakin vaiheessa takkuilun. Näissä tapauksissa on hankittava uusi hiiri.

TIETOTURVA

”Onko jokin käyttöjärjestelmä turvallisempi kuin muut?” on ikuisuuskysymys.

Verkottuneen aikamme suurimmat tietoturvauhkat eivät aiheudu käyttöjärjestelmistä. Ne johtuvat siitä, että meitä huijataan rikollisilla sähköposteilla, nettilinkeillä tai sovelluksilla. Traficomin verkkosivuilta löytyy hyvät neuvot peruskäyttäjän tietoturvasta, kun kirjoittaa sivuston hakuun ”Ohjeet ja oppaat yksityishenkilöille”.

MUISTIKORTTI

Muistikorttien käytöstä puhelimen ja kotitietokoneen välillä kaivataan neuvoja. Niitä saa hyvin menemällä Youtubeen ja kirjoittamalla palvelun hakukenttään ”muistikortin käyttäminen” tai ”kuinka käytän muistitikkua”.

ANDROID-TABLETTI

Android-tabletit ovat tuottaneet päänvaivaa, kun käyttäjät ovat säädelleet laitteidensa asetuksia. Työpöydältä on esimerkiksi kadonnut jotakin.

Näissä tapauksissa on yleensä hyvä palauttaa koneeseen niin sanotut tehdasasetukset. Se auttaa varmemmin kuin itse käyttöjärjestelmän uudelleen asennuksen yritys.

Muista ensin siirtää sinulle tärkeä data ulkoiselle muistille tai verkkoon. Tietoa yleensä katoaa näissä toimissa. Maahantuojan suomalaisesta tuesta löytyy apuja, mikäli laite on Suomesta hankittu.

Omatoimiremontti voi alkaa hakusanoilla ”how to restore/reset (laitteen merkki ja malli)”. Englannin kieli voi olla tällaisessa yhteydessä vaikeatajuista. Silloin Googlen kääntäjä on hyvä apu.

MAC

Lisäksi on vanha Mac, joka ei lue uuden digikameran omia, kameramallikohtaisia niin sanottuja raakakuvatiedostoja.

Kameravalmistajan verkkosivuilta tai hakukoneella etsimällä löytyvät kameramalli- ja ohjelmistokohtaiset lisäosat ja ohjeet uusimpien raakakuvatiedostojen avaamiseen. Hakusanoiksi kameran merkki ja malli sekä ”raw file” tai ”raakakuvat”.

NUMERO 7! Jossakin vaiheessa kaikki, sanokaamme seitsemän vuotta vanhemmat laitteet putoavat it-”edistyksen” kelkasta, eikä niiden ohjelmistoihin enää saa liitetyksi uusimpien oheislaitteiden vaatimia ohjelmistoja.

Kauko Ollila

Kirjoittaja on Digitaitopalstan tuottaja

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti