Rakennuslupaa tarvitaan yleensä aina, kun rakennuksessa tehdään muutoksia, joilla on vaikutuksia rakennuksen käyttäjien terveyteen ja turvallisuuteen.
”Kyse on rakennusluvan alaisesta toiminnasta esimerkiksi aina, kun kantaviin rakenteisiin tehdään muutoksia, eli kun tehdään vaikkapa seiniin aukkoja”, rakennusvalvonnan yksikönpäällikkö Salla Mustonen Helsingin kaupungilta kertoo.
Luvanvaraisia ovat myös muutos- ja korjaustyöt, jotka ovat verrattavissa rakennuksen rakentamiseen tai laajentamiseen. Lisäksi lupaa edellyttävät usein julkisivuun kohdistuvat remontit.
Kunnissa erilaisia määräyksiä
Eri kunnissa on erilaisia rakennusmääräyksiä, joten varmin tapa varmistaa remontin luvanvaraisuus, on olla yhteydessä oman kunnan rakennusvalvontaan. Maankäyttö- ja rakennuslain lisäksi kuntien lupakäytäntöjä ohjaavat kuntien omat rakennusjärjestykset sekä asemakaava.
Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksessä on esimerkiksi vapautettu luvanvaraisuudesta joitain sellaisia asioita, jotka aiemmin vaativat lupaa. Hiljattain on luovuttu esimerkiksi märkätilojen remonttien luvanvaraisuudesta.
”Silloinkin pitää huolehtia, että homma tehdään kunnolla ja palkataan ammattilaiset suunnittelemaan ja tekemään remonttia, niin ettei siinä ole riskejä”, Mustonen muistuttaa.
Liioin pientalojen ja talousrakennusten julkisivun ja katon värin muuttaminen ei enää vaadi Helsingissä lupaa. Asemakaava voi tosin edellyttää, että talo on esimerkiksi vaalea. Myös rakennussuojelulaki voi asettaa rajoituksia kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten remontoinnille.
Helsingissä on otettu rakennusluvan rinnalle myös huomattavasti kevyempi ja edullisempi lausuntomenettely, joka ei edellytä muun muassa naapureiden kuulemisia.
Ammattisuunnittelijasta hyötyä lupaprosessissa
Helsingissä rakennusluvan saa yleensä kuudessa viikossa, jos hakemus on huolellisesti tehty.
”Kaiken a ja o on palkata ammattisuunnittelija. Silloin homma sujuu kivuttomasti. Käsittelyaikaan vaikuttaa se, jos hakemuksesta puuttuu joskus ihan perusasioitakin, kuten hallintaoikeusselvitys”, Mustonen sanoo.
Jos lupa-asiat mietityttävät tai jos suunniteltu remontti edellyttää lupaa, Mustonen kehottaa olemaan etukäteen yhteydessä puhelimella tai sähköpostilla kaupungin rakennusvalvontaan, jossa on nimetyt henkilöt eri alueille ja jotka osaavat auttaa luvan saamisessa.
3 X OMAKOTITALON REMONTIN VEROT Lue juttu helmikuun Taloustaidosta. Voit lukea artikkelin myös näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelumme käyttäjäksi.
Outi Airaksinen