Palovaroitin kannattaa vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein. Laite pitää testata, ja sen paristo on vaihdettava säännöllisesti. Kodissa olisi hyvä olla 3–4 toimivaa palovaroitinta.
Voimassa olevien säädösten mukaan vastuu palovaroittimien toimintakunnosta on selvä. Asukas vastaa palovaroittimista, jos asunnossa on paristolla toimivat palovaroittimet.
Jos rakennus on niin uusi, että vaaditaan sähköverkkoon kytketyt varoittimet, tilanne on hankalampi. Sähköverkkoon kytketyt varoittimet ovat kiinteitä sähköasennuksia. Yhtiömuotoisessa asumisessa toimivuudesta vastaa tällöin taloyhtiö pariston testaamista lukuun ottamatta. Omakotitaloissa omistaja kantaa vastuun, vaikka ei saa itse tehdä varoittimille sellaisia toimenpiteitä, joihin tekemiseen vaaditaan sähköurakoitsija.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin mukaan jopa yli 95 prosenttia suomalaisista väittää, että kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia.
Pelastustoimen tulipalotilastot kertovat kuitenkinmuuta. Vain 38 prosentissa niistä asunnoista, joihin on jouduttu sammutustehtäviin, on ollut toimiva palovaroitin. Kodeissa on toimivia palovaroittimia liian vähän, SPEK huomauttaa.
Järjestön mukaan ihan tavallisessa kodissa olisi hyvä olla vaikkapa 3–4 toimivaa palovaroitinta.
”Palovaroittimien pitäisi uusia kerran 5–10 vuodessa. Tekniikka vanhenee, ja varoittimeen kertyy pölyä ja rasvaa, jotka estävät sen toiminnan, vaikka paristo olisikin kunnossa”, ylitarkastaja Karoliina Meurman Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista sanoo tiedotteessa.
Palovaroittimen tarkoitus on havahduttaa asukkaat pelastautumaan ajoissa ja ehkä jopa sammuttamaan palonalku.
”Jos tuli pääsee valloilleen, savu- ja vesivahinkoja tulee helposti myös muihin asuntoihin ja porraskäytävään. Henkisiäkin vaurioita tulee", muistuttaa erityisasiantuntia Ira Pasi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.
Pohjoismaista Palovaroitinpäivää vietetään perjantaina 1. joulukuuta. Tarkista kotisi palovaroittimien toiminta tänään!
Minna Petäinen