veronmaksajat.fi

KOTI

Mistä pankista nyt tallelokero?

Mistä pankista nyt tallelokero?
25.7.2017

Pankit tarjoavat tallelokeroita asiakkailleen vuosi vuodelta vähemmän. Sopisiko vaihtoehdoksi asiakirjasäilytys pankin holvissa?

Kuusi pankkia yhdeksästä tarjosi asiakkailleen ainakin jonkin verran tallelokeroita, kun Taloustaito.fi kysyi touko-kesäkuussa 2017 lokeroiden saatavuutta ja hintoja. Lokeropalvelujen vähentämistä perusteltiin sillä, että lokeroiden kysyntä on hiipumassa.

Danske Bank on lopettanut tallelokeropalvelunsa kokonaan. Pankin viestintäpäällikkö Anita Nousiainen sanoo, että sähköiset dokumentointipalvelut, kuten asiakkaan käytössä aina olevat verkkopankin tiliotteet, e-laskut ja sijoitusraportit syrjäyttivät tallelokerot.

Nordeasta kerrotaan, että sekä tallelokeroiden kysyntä että tarjonta ovat vähentyneet. Nordea tarjoaa tallelokeroita niissä konttoreissaan, joissa on säilytykseen sopiva palo- ja murtoturvallinen holvi.      

Helsingin OP:ssä ja Aktiassa tallelokeroiden käyttö on vähentynyt. Handelsbankenissa enää vain muutama konttori tarjoaa tallelokeroita.

Suupohjan OP:ssa ja Ålandsbankenissa tallelokeroiden tarjonta ja kysyntä ovat ennallaan.

Nooa Säästöpankki ja S-Pankki eivät  tarjoa asiakkailleen tallelokeroita lainkaan.

Hinnat nousussa

Tallelokerovuokran hintaan vaikuttavat asiakkuus ja tallelokeron koko. Hintaeroja voi olla myös saman pankin konttorien välillä. Pankkien parhaimmiksi arvostamat asiakkaat maksavat palveluista vähiten.

Taloustaito.fi vertaili tallelokerotarjonnan myös kesällä 2016. Vuoden aikana erityisesti Nordea ja Helsingin OP ovat nostaneet lokeroidensa hintoja.

Edullisimmillaan pienen lokeron saa nyt Ålandsbankenista (35 e/vuosi) ja Suupohjan OP:sta (36 e/vuosi).

Kallein lokero löytyy Nordeasta, jossa 45 cm korkea lokero maksaa tietylle asiakasryhmälle 360 e vuodessa. Vertailun korkein, peräti 64-senttinen tallelokero on tarjolla Ålandsbankenissa.

Vertailussa pankkien tallelokerot

Hyvä asiakas maksaa säilytyksestä yleensä vähiten.

Pankki

Hinta, e/vuosi*

Muutos vuodesta 2016, e
Aktia  42-168  0-84
Handelsbanken  85-100  0-15
Helsingin OP  60-150  18-108
 Nordea  120-360  36-120
 Suupohjan OP  36  0
 Ålandsbanken  35-240  ei mukana

*Vaihteluvälin alin hinta pienimmästä tallelokerosta parhaille asiakkaille, ylin hinta isoimmasta lokerosta muille asiakkaille.

Asiakirjasäilytystä kysytään

Pankit tarjoavat asiakirjasäilytystä esimerkiksi kauppakirjoille, asunto-osakekirjoille, perukirjoille, perinnönjakokirjoille ja talletustodistuksille.

OP Helsingin konttorinjohtaja Anna-Mari Koistinen sanoo, että tallelokeroita edullisemman asiakirjasäilytyksen käyttö on lisääntynyt.

Anita Nousiainen mainitsee, että Danske Bank voi säilyttää asiakkaansa kiinteistöjen panttikirjat ja asunto-osakekirjat pankin keskitetyssä lainaholvissa, toistaiseksi ilmaiseksi.

Myös Nordea säilyttää asiakirjat keskitetysti, ei konttoreissa – korvausta vastaan.

Säilytysmaksujen lisäksi pankit yleensä veloittavat sekä asiakirjan noudosta että jätöstä. Esimerkiksi Ålandsbanken veloittaa testamentin jätöstä 35 euroa, mutta ei muiden asiakirjojen jätöistä. Noudoista pankki veloittaa 17 euroa asiakirjalta.

Handelsbanken ja S-Pankki eivät tarjoa asiakirjasäilytyspalveluja.

Vertailussa asiakirjasäilytys

Paperisen asiakirjan edullisin säilytysmaksu vastaajilla 18 euroa, kallein 60 euroa.

Pankki Hinta, e/vuosi* Muutos vuodesta 2016, e
Aktia  18-60*  0-42
Helsingin OP  21,6  0
Nooa Säästöpankki  40  0
Nordea  26,20-43,35**  2,8-7,85
Suupohjan OP  24-48**  0
Ålandsbanken  48  ei mukana

*Aktialla paperimuotoisten asiakirjojen säilytys 1,5  €/kpl/kk. Minimipalkkio kotimaisten paperimuotoisten arvopaperien säilytyksestä on 30 euroa/kuuden kuukauden laskutusjakso.

**Vaihteluvälin alin hinta parhaille asiakkaille, ylin hinta muille asiakkaille.

Entä oma kassakaappi?

Jos harkitset kotikassakaapin hankintaa, Helsingin OP:n Anna-Mari Koistinen painottaa paloturvallisuutta ja kehottaa kysymään turvallisinta vaihtoehtoa alan liikkeistä.

Danske Bankin Anita Nousiainen pitää paloturvallista kotikassakaappia hyvänä säilytysratkaisuna, sillä siinä itselle arvokkaat esineet ja asiakirjat ovat alati saatavilla.

”Kassakaapin saa edullisesti, tyypillisesti alle sadasta eurosta 500 euroon, koosta ja turvallisuusluokituksesta riippuen”, hän konkretisoi.

Säästöpankkiliitto osk:n toimitusjohtaja Pasi Kämäri kehottaa varmistamaan omalta vakuutusyhtiöltä, turvaako kassakaappi omaisuuden säilytyksen.

Nordea ei suosittele kotikassakaappia murto- ja tulipaloriskien vuoksi.

Mitä tahansa ei säilytetä

Kun tallelokero avataan, asiakkaalle selvitetään, mitä tallelokerossa voi säilyttää. Nämä tiedot asiakas saa myös sopimusehdoissa. Pankki noudattaa vuokrasuhteessa pankkisalaisuussäännöksiä.

Tallelokerossa ei saa pitää rikollisuuteen liittyvää omaisuutta eikä esineitä tai aineita, jotka voivat vahingoittaa esimerkiksi pankkia.

Aktiasta kerrotaan, että pankki voi evätä asiakkaan pääsyn tallelokeroonsa, jos pankilla on syytä olettaa asiakkaan säilyttävän kiellettyjä esineitä lokerossa.

Pankin on annettava tietoja tallelokeron sisällöstä ulosottomiehelle tai muulle viranomaiselle, jolla on tiedonsaantiin toimivalta.

Nordeasta täsmennetään, että myös edunvalvoja tai kuolinpesä voi saada tietoa säilytyksistä.

 Hannu Kaskinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti