Hyvällä sähköpyörällä on ilo ajella. Yksi ajaa pyörällä töihin, toinen kauppaan ja kolmas lenkille. Miten löytää itselleen sopivan mallinen ja hintainen pyörä?
Sähköpyöriä rullailee jo tuhansia Suomen maanteillä, kaduilla ja metsissä. Käyttötarkoituksia on paljon erilaisia: työ- tai koulumatkalle, kuntoiluun, kauppareissulle, jopa kakkosauton korvikkeeksi.
Mistä tunnistaa hyvän pyörän?
Sähköpyörä on polkupyörä, jossa on sähkömoottori avustamassa matkantekoa. Moottorin maksimiteho on 250 W ja enimmäisnopeus 25 kilometriä tunnissa. Moottori avustaa vain silloin, kun ajaja polkee pyörää.
Moottoreita on eritehoisia. Tämä johtuu moottoreiden erilaisista hyötysuhteista. Moottorin teho ei kuitenkaan suoraan kerro, miten pyörä käyttäytyy poljettaessa. Ratkaisevaa on, miten pyörä tunnistaa polkemisen.
Hyvässä sähköpyörässä tämä tapahtuu momentintunnistimella. Silloin pyörällä ajaessa tuntuu kuin omat jalkavoimasi lisääntyisivät.
Huonompi vaihtoehto on liiketunnistimella varustettu pyörä. Liiketunnistin havaitsee vain sen, että poljin lähtee liikkeelle. Silloin pyörä alkaa avustaa valitsemallasi avustustasolla täydellä teholla. Pyörä lähtee ryntäämään, eikä ajotuntuma ole kovin vakuuttava.
Liiketunnistimella varustettu pyörä kulkee noin 30 prosenttia lyhyemmän matkan kuin momentintunnistimella varustettu pyörä. Tämä johtuu siitä, että liiketunnistimella varustettu pyörä tuhlaa sähköä turhaan aina, kun poljin liikkuu.
Moottoreissa on eroja
Sähkömoottori voi sijaita joko pyörän takavanteessa, etuvanteessa tai keskiössä eli poljinkampien välissä. Moottorin sijainti ratkaisee pyörän tasapainon ja ketteryyden.
Paras tasapaino saavutetaan, kun moottori sijaitsee keskellä ja matalalla eli pyörän keskiössä. Keskiömoottorilla esimerkiksi nopeat käännökset ja epätasaisessa maastossa ajaminen sujuvat vaivattomasti.
Moottori voi sijaita myös taka- tai etunavassa. Napamoottorin etu on, että pyörän voimansiirto eli ketjut ja vaihteet kuluvat vähemmän kuin keskiömoottorilla varustetussa pyörässä. Etumoottorivetoista pyörää voi olla muita helpompi hallita talviajossa.
Tehon lisäksi myös moottorin vääntömomentti vaikuttaa suorituskykyyn. Tehokkaimmissa moottoreissa on jopa 80 newtonmetriä (Nm) vääntöä. Sähköpyörissä käytettyjä moottorimerkkejä ovat esimerkiksi Bosch, Yamaha, Shimano ja Bose.
Kerro tämä kauppiaalle
Sähköpyörä kannattaa ostaa pyöräliikkeestä, jolla on useiden vuosien kokemus sähköpyörien myynnistä ja huollosta. Kauppias kysyy sinulta, millaisiin tarkoituksiin pyörää käytät, kuinka pitkiä matkoja ajat, millainen on ajoasentosi ja -ympäristösi. Hän osaa auttaa sinua löytämään oikean mallisen ja kokoisen pyörän.
”Myydyin pyörämalli on toistaiseksi ollut matalarunkoinen kaupunkipyörä, jossa on jalkajarru. Tosin urheilullisten hybridipyörien suosio on kovassa kasvussa”, sanoo Jani Jokinen, joka johtaa Suomen suurinta sähköpyöräketjua Electrobikea.
Jokisen mukaan kaupunkipyöriä ostetaan myös perheen yhteisiksi asiointipyöriksi. Hybridit ja maastopyörät ovat työmatkapyöräilijöiden mieleen.
”Vanhemmat kyselevät sähköpyöriä myös lapsilleen, jotta ei aina tarvitsisi iltaisin olla harrastekuskeina”, kertoo Jokinen.
Akulla pääsee 80 kilomeriä
Sähkömoottorin voimanlähde on akku, joka on kiinnitetty joko runkoon tai tavaratelineeseen.
Nykyään pyörissä käytetään litiumioni-akkuja, jotka pitävät jännitteen korkeana pidempään kuin lyijyakku. Akun lataaminen kestää 2-4 tuntia.
Hyvässä akussa riittää virtaa noin 80 kilometrin taipaleelle. Tämä edellyttää, että ajotapa on taloudellinen ja säätila plussan puolella.
Kylmässä teho laskee. Virtaa voi säästää kylmällä kelillä ottamalla akun sisälle esimerkiksi työpäivän ajaksi.
Halvan pyörän akku saattaa hyytyä jo 30 kilometrin matkalla. Ongelmia voi piillä sekä akun laadussa että moottorin virrantuhlailussa.
Keskimoottorilla ja hyvällä akulla varustetun sähköpyörän saa noin 2 200 eurolla. Hintaan vaikuttaa myös jarrujen, vaihteiden ja kaikkien muiden osien laatu. Kestävät osat ovat viisas valinta.
Akun käyttöikää voi pidentää lataamalla sitä usein. Akun vaihto on edessä noin viiden käyttövuoden jälkeen.
”Nyt keskitehoinen (400 wattia) akku maksaa noin 500-750 euroa. Hinnat laskevat tulevaisuudessa”, arvioi Jari Petäjä, Varsinais-Suomen suurimman sähköpyöräliikkeen Nummen Pyörän johtaja.
Hyvä huolto kannattaa
Noin 300 ensimmäisen ajokilometrin jälkeen sähköpyörä viedään ensihuoltoon. Löystyneet vaijerit ja ruuvit kiristetään ja sähkömoottorissa olevat ohjelmistot tarkistetaan ja päivitetään. Jatkossa huoltoja tarvitaan 1 000-1 500 kilometrin välein.
”Kun ostat pyörän erikoisliikkeestä, saat varmasti myös hyvän huollon”, sanoo Jari Petäjä.
Erikoisliikkeellä on oikeat työkalut sekä varaosat valmiina tai nopeasti tilattavissa valmistajalta.
”Marketista hankittuun halpapyörään varaosia ei yleensä löydy”, sanoo Petäjä.
Osien käyttöikää voi pitkittää pitämällä pyörän puhtaana ja kuivana sekä ketjun öljyttynä. Myös ajotapa vaikuttaa: jos pyörää runnoo aina suurilla vaihteilla, voimansiirron osat kuluvat nopeammin.
Sähköpyöräliikkeillä on myös verkkokaupat. Voisiko ostaja oikaista ja tehdä tilauksen verkossa?
”Verkkokauppa on vielä hyvin vähäistä. Pyörä kannattaa ehdottomasti käydä koeajamassa ensin myymälässä”, suosittelevat sekä Jani Jokinen että Jari Petäjä.
Suomalainen vaihtoehto
Sähköpyöriä löytyy myös tutuilta pyörämerkeiltä, kuten Trekiltä, Crescentiltä, Tunturilta tai Giantilta. Suomalainen Helkama on valmistanut sähköpyöriä toistakymmentä vuotta.
”Valmistamme tänä vuonna noin 2 500 sähköpyörää, mikä on tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Kahdeksan yhdeksästä sähköpyörämallista tehdään tehtaallamme Hangossa, sanoo Helkama Veloxin toimitusjohtaja Jari Elamo.
Miksi kannattaisi ostaa suomalainen sähköpyörä?
”Siksi, että takaamme tuotteidemme laadun, takuun ja huollon”, sanoo Jari Elamo.
Jari Elamo kertoo, että Helkaman sähköpyörien moottorit ja akut ovat japanilaista Shimanon teknologiaa. Myös muut osat tulevat hyviltä toimittajilta.
Jakeluverkostoon kuuluu parisataa myymälää eri puolilla Suomea. Niistä 43 on erikoisliikkeitä, joista löytyy koko Helkaman sähköpyörämallisto.
Voiko sähköpyörän vuokrata? Monet sähköpyöräliikkeet vuokraavat jo pyöriä yrityskäyttöön, työntekijöiden työmatkapyöriksi. Kuukausivuokra vaihtelee pyörämallin mukaan 60-150 eurossa.Sähköpyörien vuokraus yksityishenkilöille on vasta alullaan Suomessa. Electrobikellä on Lapissa neljä vuokraamoa, josta saa paksurenkaisia ”läskipyöriä” erävaellukselle. Suunnitelmissa on ensimmäisen pääkaupunkiseudun vuokraamon avaaminen keväällä 2017.
Satu Alavalkama
Lue myös toimituksen sähköpyörätesti painetusta Taloustaidosta 3/2017 tai näköislehdestä. Lehti ilmestyi 22.3. Koeajoimme, millainen sähköpyörä sopii perinteiselle, monitoimiselle ja vauhdikkaalle kuskille.
Lue myös Satu Alavalkaman blogi Hankkisinko sähköpyörän?