Sinilevät ovat vihertäviä tai keltavihreitä hippusia tai pieniä havuneulan näköisiä tikkusia, jotka kertyvät vedessä usein pintakerrokseen. Sinilevä voi olla myös sekoittuneena vedessä. Miten sinilevän erottaa esimerkiksi siitepölystä? Haastateltavana erikoistutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskus SYKEstä.
”Siitepölyä on usein muuallakin kuin vedessä. Se, onko vedessä sinilevää, voi selvitä myös tikkutestillä: Ota tikulla mönjää vedestä, ja jos tikkuun jää roikkumaan jotain, se ei ole sinilevää, koska sinilevä on yksisoluista. Toinen vaihtoehto on ottaa lasiin vettä ja antaa sen seistä vaikka tunnin. Sinilevä nousee pintaan vihertäväksi kalvoksi.”
Miten vaarallista sinilevä on?
”Sinileviä on useita eri lajeja, ja ne voivat tuottaa useita erilaisia myrkyllisiä yhdisteitä, kuten maksamyrkkyjä ja hermomyrkkyjä. Kaikkia myrkkyjä ei osata vielä tunnistaa. Suomessakin on kuollut sinilevään koiria ja kotieläimiä. Tiedossa ei ole, että sinilevään olisi kuollut ihmisiä.
Myrkytysten lisäksi sinilevä voi aiheuttaa esimerkiksi allergisia oireita ja silmien tai ihon ärsytystä. Kaikkein vaarallisinta on, jos saunassa löylyvetenä käytetään vettä, jossa on sinilevää. Silloin myrkyt höyrystyvät ja niitä hengitetään.”
Milloin sinilevä yleensä ilmestyy?
”Suomen rannikolla sinilevä ilmestyy suurempina massoina yleensä vasta heinäkuun puolivälin jälkeen, kun meriveden lämpötila nousee. Järvillä se voi tulla jo aiemmin. Järvillä kannattaa seurata veden senhetkistä lämpötilaa, sillä sinilevä reagoi säänvaihteluihin.”
Saako sinilevän jotenkin poistettua esimerkiksi mökkirannasta?
”Sinilevät ovat selkeästi rehevöitymiseen liittyvä ongelma. Paras tapa on pyrkiä saamaan ravinnekuormaa alas. Paranemisprosessi on kuitenkin pitkä, eikä esimerkiksi Itämeressä tilanne ihan hetkessä muutu, vaikka tilanne onkin jo parantunut.”
Suomen ympäristökeskus SYKE julkaisee kesällä joka torstai valtakunnallista sinilevän viikkotiedotusta. Sinileväseurantaan kuuluu lähes 400 pysyvää havaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä. Lisäksi rannikolla on muutamia paikkoja. Avomerialueiden sinilevätilanteesta saadaan tietoa mm. satelliittikuvista, Rajavartiolaitokselta sekä risteily- ja kauppalaivoilta, joihin on asennettu Algaline-mittauslaitteisto. Uimarantojen sinilevätilanteesta saa tietoa kunnilta.
SYKEn levätilannekatsaukset on luettavissa täällä >
Outi Airaksinen