veronmaksajat.fi

KOTI

Mitenkähän naapurin mummo pärjää? Huoli-ilmoitus on pyyntö auttamaan

Mitenkähän naapurin mummo pärjää? Huoli-ilmoitus on pyyntö auttamaan
11.2.2021

Oletko huomannut jonkun elävän vaikeassa elämäntilanteessa, mutta et voi itse auttaa? Voit tehdä havainnostasi huoli-ilmoituksen oman kuntasi sosiaalipalveluihin.

Huoli-ilmoituksen tekeminen kanssaihmisistä on vähemmän tunnettu, vaikka se on ollut lainsäädännössämme jo vuosia.  Huomattavasti paremmin tunnetaan lastensuojeluilmoitus, joita tehdään viranomaisille kunnissa vuosi vuodelta enemmän.

”Kummallakin ilmoituksella on sama tarkoitus. Kuka tahansa voi sen tehdä ja velvoittaa viranomaiset selvittämään, onko tilanteessa tarvetta avulle. Itse ajattelisin niin, että kun olet itse tehnyt voitavasi etkä pysty enää auttamaan, huoli-ilmoitus on seuraava askel”, kertoo Ville Santalahti Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta.  

Millaisissa tilanteissa huoli-ilmoituksia yleensä tehdään?

”Yksin asuvista iäkkäistä tehdään yhä enemmän huoli-ilmoituksia, ja etenkin korona-aikana huoli on kasvanut. Myös muistisairaat, asunnottomat, päihteiden käyttäjät tai muuten huonossa tilanteessa olevat ihmiset ovat usein huoli-ilmoitusten aiheina.”

Mihin huoli-ilmoitus tehdään?

”Ilmoitus tehdään oman kunnan sosiaalipalveluihin, tarvittaessa soitetaan tai lähetetään sähköpostia vaikka sosiaalipäivystykseen. Kenelle kunnan viranomaiselle tahansa ilmoitus tuleekin, hänellä on velvollisuus toimittaa se oikeaan paikkaan.

Monen kunnan tai kaupungin nettisivuilta löytyy myös lomake ja ohje huoli-ilmoituksen tekemiseen. Olisikin hyvä jos kaikkein kuntien sivuilla olisi huoli-ilmoitukselle selkeä paikka.”

Voiko ilmoittaja pysyä nimettömänä?

”Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä, mutta ilmoittajan yhteystiedot on hyvä olla mahdollisten lisätietojen vuoksi. Ilmoituksen kohteelle ei kerrota, kuka huoli-ilmoituksen hänestä on tehnyt.

Itse voi tietysti etukäteen kysyä huonossa jamassa olevalta ihmiseltä, tarvitseeko hän apua ja voisiko avun tarpeesta ilmoittaa eteenpäin.”

Saanko tietää, johtaako ilmoitukseni toimenpiteisiin?

”Viranomaisilla on salassapitovelvollisuus, joten valitettavasti he eivät voi kertoa asian etenemisestä. Osa ei vastaa ilmoittajalle mitään, mutta olisi tietenkin hyvä jos ilmoittaja saisi kuittauksen tai kiitoksen yhteydenotosta.”

Voinko luottaa siihen, että asia kuitenkin etenee?

”Ilmoitusten määrä lisääntyy koko ajan ja hankalimmat tilanteet kyllä selvitetään. Osa ilmoituksista ei johda toimenpiteisiin, esimerkiksi huoli vanhuksen yksinäisyydestä ja yksin asumisesta ei pelkästään riitä viranomaistoimiin. On silti hyvä, että huoli-ilmoituksia tehdään aktiivisesti. Näin tieto avun ja resurssien tarpeesta kasvaa.”

MIKÄ HUOLI-ILMOITUS? Huoli-ilmoituksen voi tehdä kenestä tahansa, jonka katsoo tarvitsevan sosiaaliviranomaisten apua. Tee ilmoitus havaitsemastasi avun tarpeesta oman kuntasi sosiaalitoimeen. Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä.

Marja Lammi

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti