veronmaksajat.fi

KOTI

Mökillä saattaa piilotella kallis alivuokralainen – kova ääni ja paha haju paljastavat tunkeilijan

Mökillä saattaa piilotella kallis alivuokralainen – kova ääni ja paha haju paljastavat tunkeilijan
27.5.2024

Villieläimet etsivät suojaa ihmisten asumuksista, ja ne voivat tehdä pesän mökille, kun mökki ei ole asuttuna. Kun nämä otukset valtaavat mökin, voivat ne aiheuttaa merkittävää vahinkoa ja sotkua, joka paljastuu vasta omistajien palatessa. Taloudelliset vahingot nousevat jopa tuhansiin euroihin.

Näädät ja oravat suosivat pesiytymistä rakennusten välikatossa. Minkki ja supikoira pesiytyvät tyypillisesti rakennuksen alapohjaan. Nämä eläimiä ovat  kuvissa huvittavia veijareita, mutta ihmisasumukseen asettautuessaan ne aiheuttavat todellisen päänvaivan. 
 
”Mökin rakenteissa erityisesti näädät ja minkit voivat aiheuttaa jopa tuhansien eurojen vahingot, sillä vaikeimmissa tapauksissa näiden majoittumisen jälkeen joudutaan purkamaan ja vaihtamaan mökin rakenteita ja eristeitä”, POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta kertoo tiedotteessa.
 
Mistä sitten tietää, että mökin on vallannut ei-toivottu vieras?

Näätää tai minkkiä voi aluksi äänen perusteella erehtyä luulemaan hiireksi, rotaksi tai oravaksi, mutta esimerkiksi näädästä ja sen poikasista lähtee usein kovempi ääni kuin edellä mainituista. Poikasia näädällä on 2–5 ja minkillä 5–7 kappaletta, joten ääntä lähtee paljonkin ja erityisesti yöaikaan. 
 
Myös paha haju paljastaa näädän ja minkin majailun mökillä. Eläimet tekevät tarpeitaan välikattoon ja alapohjaan ja kuljettavat sinne myös saalistamiaan eläinten raatoja, jotka yleensä alkavat haista niin tunnistettavasti, ettei jätä arvailujen varaan.

Näädän häätäminen hankalaa rauhoitusaikana

Näätä on rauhoitettu eläin metsästysaikojen ulkopuolella. Metsästyslaki kieltää pesinnän ja poikasten häirinnän rauhoitusaikana, joka tekeekin näädästä pesueineen vaikean häätää.

Rauhoitusaikana näätää ei saa yrittää häätää edes "pehmeämmillä" keinoilla eli vaikkapa soittamalla musiikkia todella voimakkaalla äänenvoimakkuudella.

”Oikeastaan voi vain yrittää jatkaa normaalia elämää mökillä ja toivoa, että ei-toivottu vieras häiriintyy normaalin elämän äänistä sen verran, että se muuttaa johonkin toisaalle”, Lehmusvirta muistuttaa.
 
Mikäli eläin on pakko siirtää rakenteista sen rauhoitusaikana, voi niiden häätämiseen hakea luvan Riistakeskukselta. Rauhoitusajat vaihtelevat lajeittain, ja ne voi tarkistaa Riistakeskuksen sivuilta.

Villieläimen häätäminen on aina syytä jättää asiansa osaavalle taholle, ja apua kannattaa pyytää esimerkiksi paikallisesta metsästysseurasta. 

Ennaltaehkäisy on paras tapa välttyä villieläinten aiheuttamilta tuhoilta

Villieläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisy on tärkeää, sillä vakuutus ei pääsääntöisesti korvaa hyönteisten, rottien, hiirien, myyrien, näätien, oravien, jänisten eikä kanien aiheuttamaa vahinkoa. Vakuutusehdot kannattaa aina tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Kuusi vinkkiä: Näin varmistat, ettei mökille muuta ei-toivottuja alivuokralaisia

1. Varmista, että ruokajätteet ja roskat säilytetään tiiviisti suljetuissa astioissa, jotka eivät houkuttele eläimiä. Pidä komposti ja roskat kaukana mökistä.  Käytä tukevia, eläinten pääsyn estäviä jäteastioita.

2. Tarkista mökki säännöllisesti rei'iltä, halkeamilta ja muilta aukoilta, joista näädät ja muut pienet eläimet voivat päästä sisään.

3. Varmista, että rakenteissa ei varmasti asustele ketään.

4. Tiivistä kaikki mahdolliset sisäänpääsypisteet käyttämällä esimerkiksi tiheäsilmäistä metalliverkkoa.

5. Älä jätä lemmikkien ruokaa ulos, sillä se voi houkutella villieläimiä. Säilytä lemmikkien ruoka sisätiloissa tiiviisti suljetuissa astioissa.

6. Leikkaa ruoho säännöllisesti ja poista pensaat, puut sekä muut piilopaikat läheltä mökin seinustoja. Näin eläimillä on vähemmän piiloutumis- ja kiipeämismahdollisuuksia.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti