veronmaksajat.fi

KOTI

Myyjä, ostaja vai välittäjä – kuka vastaa virheistä asuntokaupassa?

Myyjä, ostaja vai välittäjä – kuka vastaa virheistä asuntokaupassa?
21.4.2022

Asuntokauppariidoista sukeutuu usein sitkeitä. Asunto on monen suomalaisen suurin sijoitus, joten sekä myyjällä että ostajalla on paljon pelissä. Jos asunnossa paljastuu kaupanteon jälkeen esimerkiksi piilevä virhe, se voi olla järkytys molemmille. Millaiset ovat myyjän ja ostajan vastuut asuntokaupassa? Entä mistä vastaa kiinteistönvälittäjä?

Myyjän vastuu on asuntokaupassa raskain. ”Hänen pitää huolehtia siitä, että ostaja saa kaiken tarpeellisen tiedon asunnosta, ja hän myös vastaa asunnon virheistä”, kertoo kiinteistöalaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä.

Kaiken ”tarpeellisen tiedon” antaminen kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei välttämättä sitä ole. Myyjän on pystyttävä antamaan ostajalle tarvittavat tiedot sekä asunnosta että taloyhtiöstä. Lisäksi hän on vastuussa myös isännöitsijäntodistuksen sisällöstä, mikä voi tulla yllätyksenä.

Hankalimpia myyjälle ovat kuitenkin piilevät virheet. ”Ne ovat virheitä, joista myyjäkään ei ole asuntoa myydessään tiennyt”, Marina Furuhjelm sanoo.

Olennaista on, että virhe on ollut olemassa jo silloin kun asuntokauppa tehtiin. Virhe on kuitenkin voinut tulla ilmi vasta myöhemmin.

Ostaja menettää oikeuksiaan sokkokaupoissa

Ostajakaan ei voi lähteä kaupantekoon aivan löysin rantein. ”Oikeuskäytännössä on vähitellen alettu painottaa myös ostajan vastuuta”, Marina Furuhjelm kertoo.

Ostajalla on asuntokaupassa selonottovelvollisuus, ja hänen vastuullaan on tarkastaa asunto. Muuten hän ei voi myöhemmin vedota puutteisiin tai virheisiin, jotka olisi voinut havaita tarkastuskäynnillä.

Kun ostaja on havainnut virheen, hänen pitää tehdä reklamaationsa ripeästi. Muuten hän voi menettää mahdollisuutensa reklamoida.

Välittäjä ei vastaa asunnon virheistä

Kiinteistönvälittäjää velvoittaa muun muassa hyvä välitystapa. Hänellä on myös laaja selonotto- ja tiedonantovelvollisuus kaupan kohteesta. Ennen kaikkea hän on vastuussa siitä, että hän toimii asunnon myyjän (tai ostajan) kanssa tekemänsä toimeksiantosopimuksen mukaisesti.

Vaikka hän olisi tehnyt toimeksiantosopimuksen myyjän kanssa, hänen tulee ajatella välitystehtävässään myös ostajan etua.

Asunnon virheistä ei kuitenkaan vastaa välittäjä, vaan myyjä. 

KUUNTELE TALOUSTAIDON PODCAST: Tunne vastuut, vältä riidat asuntokaupassa – asianajaja Marina Furuhjelmin neuvot

KENEN VASTUU PAINAA ASUNTOKAUPASSA? Myyjän vastuu asuntokaupassa on suuri ja ulottuu osin yllättävältäkin tuntuviin asioihin. Kirjaudu ja lue juttu huhtikuun Taloustaidosta (klikkaa Näköislehti). 

Ulla Simola

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti