veronmaksajat.fi

KOTI

Nouseeko jalka jarrulta asuntokaupoilla?

Nouseeko jalka jarrulta asuntokaupoilla?
9.6.2020

Romahtaa – ei romahda? Miten asuntomarkkinoille käy, sitä on arvuuteltu koronavirusepidemian alusta lähtien.

Huhtikuussa asuntomarkkinoilla painettiin jarrua raskaalla jalalla. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan kauppamäärä pieneni roimasti.

Isoista kaupungeista pudotus oli suurin Turussa, noin 46 prosenttia vuoden 2019 huhtikuuhun verrattuna. Vantaallakin lasku oli noin 39 prosenttia. Keskimääräinen pudotus koko maassa oli noin 35 prosenttia vuoden takaisesta.

Se ehkä hieman yllätti, että Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hintakehitys jatkui kuin mitään ei olisi tapahtunut. Viime vuoden huhtikuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla keskihinnat nousivat pari prosenttia ja muualla maassa laskivat saman verran. Tämä hintojen kasvava eriytyminen on ollut arkea jo pitkään.

Pienten asuntojen hinnat kyllä nousivat monissa kaupungeissa edelleen myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Asuntojen hinnat, kaksiot Lähde: KVKL RY/ KVKL-HSP-Hintaseurantapalvelu

Toukokuun puolella välittäjät alkoivat raportoida kaupankäynnin vilkastumisesta. Muun muassa Suomen Kiinteistönvälittäjien yhdistyksen kysely kertoo, että kesäkuulle tultaessa oltiin jo lähes normaalivauhdissa.

Ostajia on liikkeellä, mutta Sp-Kodin toimitusjohtajan Jukka Rantasen mukaan ongelma on myytävien asuntojen puute. ”Jos myytävien kohteiden määrä jatkaa laskuaan, tarjonnan vähäisyys heijastuu markkinoihin negatiivisesti viimeistään heinä-elokuussa”, Rantanen sanoo tiedotteessa.

”Jos” on olennainen sana kaikissa ennusteissa nyt. Jos talous elpyy, jos kuluttajien talousluottamus palaa, jos toista korona-aaltoa ei tule.

Kokenut tilastoasiantuntija emeritus Ilkka Lehtinen on laatinut asuntomarkkinaskenaarionsa siltä pohjalta, että kriisi olisi ”pääosin” ohi alkusyksystä. Lehtinen julkaisi skenaarion blogissaan.

Skenaarion mukaan hinnat laskisivat tänä vuonna puolitoista prosenttia, kääntyisivät nousuun ensi vuonna ja yltäisivät viime vuoden tasoon vuonna 2022.

Hintojen laskua hillitsevät asuntolainojen lyhennysvapaat ja matala korkotaso. Pakkomyyntejä ei tule. ”Lisäksi asuntojen hinnoissa ei ollut kriisin alkaessa minkäänlaista hintakuplaa”, Ilkka Lehtinen huomauttaa.

Ulla Simola 

 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti