Tyypillisesti pientaloasujat vaihtavat öljylämmityksen maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun. Monet urakoitsijat ovat alkaneet jo varautua kysyntäpiikkiin, jonka nouseva kotitalousvähennys todennäköisesti tuo.
Yksityishenkilö voi saada vuosina 2022–2027 korotettua kotitalousvähennystä lämmitystapamuutoksesta, jossa luovutaan öljylämmityksestä. Kotitalousvähennyksen vaihtoehtona öljylämmityksestä luopumiseen on jo nyt tarjolla Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) 4 000–6 000 euron energia-avustus tai ELY-keskuksen 4 000 euron energia-avustus. Jälkimmäinen on niin suosittu, että määrärahoja on lisätty kesken kauden ja hakemusten käsittely on ruuhkautunut.
Mikäli tavoitteena ei ole lähes nollaenergiatalo, kannattaa ARAn avustuksen sijaan hakea kotitalousvähennystä tai ELYn avustusta, koska niihin ei tarvita E-lukulaskelmia. Näin vinkkaa lämmitysjärjestelmän vaihdoksia toteuttava Tom Allen Senera Oy nettisivuillaan.
Energiaremonttiin ei siis voi saada useampia tukia, vaan on valittava joko kotitalousvähennys tai ARAn tai ELYn avustus. Tom Allen Senera neuvoo, että yksin asuvan kannattaa usein hakea ELYn avustusta, pariskunnan taas käyttää kotitalousvähennystä ainakin, mikäli vähennykselle ei ole muuta käyttöä. Tämä siksi, että kahden hengen yhteenlaskettu vähennyskatto on nyt 4 500 euroa ja vuonna 2022 jo 7 000 euroa.
Vähennystä voi käyttää vain työn osuuteen lämmitysremontista, mutta urakat ovat sen verran hintavia ja työvaltaisia että hyödynnettävää riittää. Tom Allen Seneran mukaan ilma-vesilämpöpumpun asennus maksaa 9 000–14 000 euroa ja maalämpöjärjestelmän hinta alkaa 15 000 eurosta.
Kotitalousvähennys tukee etenkin maalämpöön siirtymistä, sillä maalämpöremonttiin kuuluu paljon vähennyskelpoisia töitä. Näitä ovat esimerkiksi entisen lämmitysjärjestelmän purku, lämpökaivon poraus sekä uusien laitteiden asennustyöt.
Heidi Hammarsten
Lisätietoa uudistuvasta kotitalousvähennyksestä
- Lataa Veronmaksajien opas: Kotitalousvähennys kohenee 2022-2027 >>
- Jäsen: kirjaudu ja lataa oppaasi täältä >>