Myrkyllistä sinilevää on nyt monilla mökkirannoilla ja uimapaikoilla. Mistä sinilevän tunnistaa? Millaisia oireita levämyrkystä voi tulla ja miten potilasta hoidetaan?
Lämpimät säät ovat lisänneet sinileväesiintymien määrää vesistöissä. Iholle päätyessään sinilevä saattaa aiheuttaa erilaisia ihon ärsytysoireita, kuten kutinaa ja punoitusta. Myös silmä- ja korvatulehdukset sekä vatsa- ja flunssaoireet ovat yleisiä sinilevän aiheuttamia vaivoja. Ruoansulatuselimistössä sinilevä voi aiheuttaa vatsatautia, oksentelua ja ripulia.
"Uimista tulisi välttää, jos vedessä on havaittavissa sinilevää", sanoo Toni Vänni, Terveystalon yleislääkäri.
Jos epäilee uimavedessä olleen sinilevää, kannattaa peseytyä puhtaalla vedellä uimisen jälkeen. Myös lemmikit tulisi pestä puhtaalla vedellä, jotta ne eivät altistu sinilevälle nuollessaan turkkiaan.
Näin tunnistat sinilevän
Sinilevän tunnistaa vihertävästä väristä ja sen hiukkasmaisesta koostumuksesta.
Sinilevän erottaminen muista levistä onnistuu tikkutestillä: sinilevää ei pysty nostamaan tikulla vedestä, vaan se hajoaa pieniksi hiukkasiksi. Jos onnistut nostamaan levän tikunnokkaan, on kyseessä jokin muu kuin sinilevä.
Tarkkana keittiössä, saunassa ja puutarhassa
Sinileväistä vettä ei saa käyttää talousvetenä, eikä esimerkiksi syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Edes veden keittäminen ei poista siitä levämyrkkyjä.
Erityisen vaarallista sinilevä on vesihöyryn kautta hengitettynä. Siksi saunaan ei saa hakea löylyvettä vesistöstä, jossa esiintyy sinilevää. Vesihöyrylle saattaa altistua myös vesiskootterilla ajettaessa tai muussa vauhdikkaassa vesillä liikkumisessa.
Tuliko sittenkin oireita?
Sinilevästä ärtyneen ihon ensihoitoon sopivat samat menetelmät kuin muunkin ihottuman hoitoon. Apteekista saatava antihistamiinitabletti lievittää kutinaa.
”Jos antihistamiinista ei ole apua tai ilmaantuu muita oireita, kuten silmätulehdus, kuumetta tai voimakasta pahoinvointia, kannattaa hakeutua lääkäriin", Toni Vänni ohjeistaa.
Jos epäilet myrkytystä, voit kysyä lisäohjeita myös Myrkytystietokeskuksesta numerosta 09 471 977.
Tietoja uimarantojen sinilevätilanteesta löytyy kuntien verkkopalveluista. Esimerkiksi Helsingin ja Espoon uimarantojen tilannetta voi seurata osoitteessa https://ulkoliikunta.fi.
Järvi- ja merialueiden levähavaintoja voi tutkia valtakunnallisessa palvelussa www.jarviwiki.fi ja omia havaintoja voi tallentaa osoitteessa www.jarviwiki.fi/havaintolahetti.
Tietoa sinilevistä THL:n verkkosivuilla.
Lähteet: Terveystalo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Suomen Ympäristökeskus
Kuva: Sinilevää Helsingin edustalla 24.7.2019 Suomen Ympäristökeskus SYKE / Tarkka
Satu Alavalkama
Juttuun lisätty linkki THL:n sivulle 26.6.2020.