veronmaksajat.fi

KOTI

Opiskelija, haetko vuokra-asuntoa syksyksi? Nyt ei kannata yhtään aikailla!

Opiskelija, haetko vuokra-asuntoa syksyksi? Nyt ei kannata yhtään aikailla!
28.5.2021

Moni oppilaitos on pyörinyt vuoden verran etäopetuksessa. Kun lähiopetukseen siirrytään, opiskelijapaikkakunnilla voidaan nähdä ennen näkemätön kysyntäpiikki vuokra-asunnoista. Sen takia vuokra-asunnon hakua ei kannata yhtään lykätä.

Asunnon vuokraajalla on vielä hetken ajan kissan päivät, sillä tarjontaa on markkinoilla runsaasti.

Alaa yli 20 vuotta aitiopaikalta seurannut Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioi, että vuokra-asuntoja on tällä hetkellä tenemmän kuin vielä koskaan ennen hänen uransa aikana. Pääsyynä tarjonnan lisääntymiseen on asuntosijoitusbuumi, jonka seurauksena uusia asuntoja on noussut pääasiassa juuri sinne, missä asunnoista on ollut huutavin pula.

”Vuokra-asuntojen kokonaismäärä on kasvanut vuosituhannen vaihteesta yli 200 000 vuokra-asunnolla”, Metsola sanoo.

Korona sai aikaan patoutunutta kysyntää

Vaikka vuokra-asuntoa etsivällä on enemmän vaihtoehtoja kuin menneinä vuosina, koronan takia markkinoille voi tulla lähiaikoina ennätysmäärä kysyntää. Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa todennäköisesti dramaattisesti siinä vaiheessa, kun varmistuu, että oppilaitokset palaavat jälleen lähiopetukseen. 

”Viimeinen vuosi on kulunut korkeakouluissa ja yliopistoissa pitkälti etäopetuksessa, jolloin vuosi sitten uusien opiskelijoiden muutto opiskelupaikkakunnille jäi lähes ennen näkemättömällä tavalla väliin”, Timo Metsola kuvaa poikkeuksellista tilannetta.

”Jos lähiopetus alkaa, silloin muuttamassa ovat tämän vuoden uusien opiskelijoiden lisäksi myös edellisen vuoden saapumiserä. Silloin vuokra-asuntoja voikin etsiä selvästi suurempi joukko kuin normaalivuosina”, Metsola sanoo.

Hänen mukaansa vuokra-asuntoja on hyvin tarjolla, jos asuntoa alkaa etsiä ajoissa. Mutta jos jää odottamaan oppilaitosten päätöksiä lähiopetuksen aloittamisesta, silloin tilanne voi olla jo toinen.

Jyväskylässä vuokra-asunnoista ylitarjontaa

Yliopisto- ja korkeakoulupaikkakunnista vuokra-asuntotilanne näyttäytyy melko samanlaiselta. Pienemmillä paikkakunnilla opiskelijoiden suhteellinen osuus vuokra-asujista on kuitenkin suurempi kuin pääkaupunkiseudulla.

Koronan aikana etenkin Jyväskylässä on ollut erittäin paljon tyhjiä vuokra-asuntoja tarjolla. Tästä huolimatta pienellä paikkakunnalla voi tulla pulaa vuokra-asunnoista, jos vuokramarkkinoille ryntää kerralla runsaasti uusia opiskelijoita.

”Erityisesti Jyväskylässä, mutta myös muilla paikkakunnilla kannattaa jo nyt alkaa katsoa asuntoa. Ei ole välttämättä oman edun mukaista jäädä odottamaan tietoa siitä, että lähiopetus varmistuu. Jos toimii nyt, voi hyötyä siitä, että markkinoilla runsaasti tarjontaa ja vähemmän kysyntää”, Metsola sanoo.

Vuokrien nousu pysähtynyt

Tilanteen keikahtaminen vuokramarkkinoilla voi näkyä myös vuokrissa. Viimeisen vuoden aikana vuokrien nousu on pysähtynyt monin paikoin uusissa vuokrasuhteissa. Esimerkiksi Jyväskylässä ja Vantaalla on nähty koronan aikana myös vuokrien laskua muutaman prosentin verran.

Mitä vuokrille tapahtuu tulevaisuudessa?

”Siihen vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan suhde. Jos nähdään opiskelijoiden asuntoryntäys, vuokrapyynnöt korjautuvat nopeasti tilanteen mukaisesti”, Metsola kuvaa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla yksiöiden vuokrat ovat tyypillisesti vähintään 600 tai 700 euroa kuukaudessa.

”Pääkaupunkiseudulla joutuu joka tapauksessa maksamaan vuokra-asunnosta aika paljon, joten on ikävä, jos asunto ei ole sijainniltaan tai muilta ominaisuuksiltaan sitä, mitä haluaisi”, Metsola sanoo ja kannustaa opiskelijoita olemaan nyt nopeita, sillä vielä toistaiseksi vuokralaisella on valinnanvaraa.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti