veronmaksajat.fi

KOTI

Ostaisinko läppärin käytettynä? Akku on heikoin lenkki

Ostaisinko läppärin käytettynä? Akku on heikoin lenkki
6.11.2019

Kannettavan tietokoneen voi ostaa myös käytettynä. Se on ekologista ja sillä tavalla voi saada laadukkaan koneen selvästi halvemmalla. Nykyisin käytetylle läppärille voi saada myös takuun.

Yleensä käytettynä myydään yritysten käytöstä poistamia leasingkoneita, jotka on huollettu ja muun muassa tyhjennetty aiemmista tiedoista. Tyypillisesti koneet ovat vain 2–3 vuoden ikäisiä.

Onko käytetyn läppärin ostaminen järkevää?

”Käytetty kone voi olla ihan hyvä vaihtoehto, jos laite on käsitelty oikealla tavalla ja varmistettu, että se on tietoturvallinen. Lisäksi kannattaa muistaa, että jos ostat kolme vuotta vanhan koneen, siinä on jo kolme vuotta vanhaa tekniikkaa. Koneeseen voi ehkä päivittää muistia tai jotain, mutta jos käyttää uusimpia ohjelmistoja tai haluaa pelata, voi olla, etteivät ohjelmistot enää toimi”, Lenovon maajohtaja Eero Tainio sanoo.

Käytetyt koneet ovat usein laadukkaita

Käytetyt koneet ovat usein tehokkaita ja muutenkin laadukkaita.

”Kaikki myymämme koneet ovat leasingkäytössä olleita tietokoneita. Ne ovat huomattavasti laadukkaampia kuin kuluttajakoneet, koska leasingkoneissa on yleensä ollut On Site -takuu. Se on hirveän kallista hommaa ja sen takia koneista kannattaa tehdä laadukkaita”, Taitonetin toimitusjohtaja Mikko Veijola sanoo.

On Site -takuu tarkoittaa, että huoltomies tulee jopa samana tai viimeistään seuraavana päivänä paikan päälle huoltamaan laitetta, jos siihen tulee jotain vikaa.

”Markettikoneet ovat ihan eri kategoriaa kuin yrityskoneet. Markettikoneista ei vain ole enää eteenpäin seuraavalle käyttäjälle”, Veijola sanoo.

Veijolan mukaan käytetyt yrityskoneet ovat niin tehokkaita, että kotikäytössä niiden elämä saattaa jatkua hyvinkin vielä 2–4 vuotta.

Akun vaihto voi olla tarpeen

Jos hankkii käytetyn koneen, riskinä on, että edellinen käyttäjä on rääkännyt koneen loppuun. Vaikka aihio olisi hyvä, koneen akku voi olla kulunut loppuun. Akku ja akun vaihtamisen vaatima työ voivat pahimmillaan maksaa jopa saman verran kuin uusi kone.

”Yrityskoneissa akku kestää yleisesti työpäivän tai jopa yksitoista tuntia. Akun kesto riippuu monesta asiasta, kuten siitä, mihin konetta käytetään ja miten raskaita ohjelmia pyöritetään”, Eero Tainio sanoo.

Jos ostaa käytetyn koneen liikkeestä, akun pitäisi kestää vähintään 2–3 tuntia. Mikko Veijolan mukaan yrityskoneisiin pystyy myös vaihtamaan akun helposti toisin kuin kuluttajakoneisiin. Lisäksi yrityskoneiden akut ovat edullisia.

”Yrityskoneeseen akun pystyy itsekin vaihtamaan. Ne maksavat edullisimmillaan vain 29–39 euroa. Kuluttajakoneessa akun vaihtamiseen voi mennä hyvinkin toistasataa euroa”, Veijola sanoo.

Vuoden takuu on hyvä turva

Käytetyllekin läppärille voi saada nykyisin takuun, jos koneen ostaa liikkeestä. Käytettyjen koneiden verkkokauppaa pyörittävä Taitonetti antaa myymilleen koneille vuoden takuun.

”Takuu antaa luotettavuutta. Se kertoo siitä, että myyjäkin uskoo tuotteeseen ja koneen uskaltaa ostaa. Jos käytetyn koneen ostaa yksityiseltä, siihen liittyy aina isompi riski”, Veijola sanoo.

Käytetyillä koneilla on myös 14 päivän palautusoikeus, kun koneen ostaa liikkeestä.

Mitä käytetty maksaa?

Käytettynä koneen saa luonnollisesti halvemmalla kuin uutena. Mikko Veijolan mukaan eniten säästöä saa, jos ostaa vähän kalliimman koneen. Taitonetti.fi:stä saa noin tuhannella eurolla koneen, josta joutuisi pulittamaan uutena 2 000–3 000 euroa. 400–500 euron hintaisen koneen saa käytettynä noin 300 eurolla ja 300–400 euron hintaisia koneita saa käytettynä noin 200 eurolla.

Mutta miksi kannattaisi ostaa käytetty kone 200 eurolla, kun kaupasta saa 200 eurolla myös uuden koneen? 

”Kun on kerran ostanut 200 euron koneen uutena, sitä ei tee enää ikinä toiste. Halpojen ja kalliiden koneiden prosessoreissa on suuri ero. 200 euron uusi kone on kuin kivireki ja sitä on toivoton käyttää”, Veijola sanoo.

Oletko hankkimassa kannettavaa tietokonetta? Lue vinkit läppärin valintaan marraskuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehden verkosta, jos olet rekisteröitynyt  verkkosivustomme käyttäjäksi.

Outi Airaksinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti