veronmaksajat.fi

KOTI

Ötököiden rapina kodissa seis! Tässä viisi vinkkiä torjuntaan

Ötököiden rapina kodissa seis! Tässä viisi vinkkiä torjuntaan
30.4.2020

Ruokapakkauksesta, pahvilaatikosta tai seinän rakosesta voi livahtaa kotiin kutsumaton hyönteinen. Ötökkä asettuu taloksi ja kohta sen jälkeläisiä vilistää kaapeissa ja seinän rakosissa. Yksi laji pilaa elintarvikkeen, toinen näyttää ällöttävältä ja kolmas syö reikiä kankaaseen. Miten niistä pääsee eroon?

1. Uusi ja vanha talo kelpaavat

Tuhohyönteiset voivat hyökätä niin vanhaan kuin uuteenkin asuntoon. Vanhoissa taloissa asuu vakituisesti monenlaisia hyönteisiä, mutta joskus jokin kanta riehaantuu. Matkailijan pakaasista saattaa ryömiä isompi ongelma, torakka tai lutikka.

Ensimmäiseksi pitää tunnistaa kiusankappale. Esittelemme tässä kolme tavallisinta.

2. Riisihärö popsii viljaa

Ruokakaapin kuivapakkauksissa vipeltävä riisihärö syö ja sotkee viljatuotteita ja kuivattuja hedelmiä. Riisihärö on ruskea ja pitkulainen. Sen pituus on noin kolme millimetriä. Kuoriainen ei ole myrkyllinen eikä levitä tauteja.

Riisihäröstä pääsee eroon hävittämällä saastuneet pakkaukset ja pakastamalla puhtaalta vaikuttavat tuotteet viikoksi -20 asteeseen.

Tyhjennä kaapit, imuroi asunto ja sumuta ryömiville tuhohyönteisille tarkoitettua myrkkyä pakkauksen ohjeiden mukaan.

Säilytä jatkossa kuivat ruuat suljetuissa lasi- tai muovipurkeissa.

3.Turkiskuoriainen himoaa villaa

Turkiskuoriaisen sentin mittaiset, ruskeat toukat ahmivat villaa, turkiksia ja höyheniä. Aikuinen kuoriainen on pyöreä ja puolta pienempi. Se ei ruokaile ollenkaan.

Tyhjennä kuoriaisen valtaamat kaapit. Imuroi ne ja heitä imurin pölypussi heti pois. Pese tekstiilit +40–60 asteessa. Myös pakastaminen tai saunotus +60 asteessa hävittää useimmat kuoriaiset.

Toista siivous tarvittaessa. Ryömiville tuhohyönteisille tarkoitetut torjunta-aineet tepsivät myös kaikkiin turkiskuoriaislajeihin.

Tekstiilituholaisia elää myös luonnossa, joten niitä voi kulkeutua kotiin ulkoa. Vintille kertyneet hyönteisten raadot ja linnunpesät tarjoavat kuoriaisille mieleistä ravintoa.

4. Sokeritoukalla on isoveli

Hopeanhohtoinen, siivetön sokeritoukka elää asuntojen kosteissa tiloissa viemäreiden lähistöllä. Se on kaikkiruokainen ja syö myös hometta. Siksi runsas esiintyminen voi olla merkki kosteusvauriosta.

Ällöttäviä öisiä kohtaamisia lukuun ottamatta sokeritoukka on harmiton. Niitä voi karsia siivouksella, lattiakaivoja kuuraamalla ja myrkkysumutteilla. Viemäriin voi kaataa kuumaa vettä.

Suomeen äskettäin levinnyt sukulainen, paperitoukka, on lähes kaksi senttiä pitkä. Toukka viihtyy kaikkialla asunnossa ja piilottelee esimerkiksi seinän rakosissa.

Norjassa paperitoukkia on kokeiltu hävittää myrkkysyöteillä, Suomessa menetelmä ei vielä ole käytössä.

5. Milloin kutsun apuvoimia?

Apteekit, rautakaupat, tavaratalot ja puutarhaliikkeet myyvät kuluttajien käyttöön sopivia hyönteismyrkkyjä.

Taloyhtiössä ilmoita viivytyksettä ötökkäongelmasta isännöitsijälle ja hallitukselle, jotta tarvittaessa saadaan avuksi tuhoeläintorjuja.

Hyönteisen tunnistamiseen voi pyytää apua esimerkiksi Helsingin luonnontieteellisestä keskusmuseosta osoitteesta luomus.fi tai torjuntayritykseltä.

Muista, että pelkkä myrkytys ei poista ongelmaa. Taloyhtiössä jokaisen asukkaan on siivottava asuntonsa ja hävitettävä pilaantuneet tavarat.

Satu Alavalkama

Asiantuntijana ympäristötarkastaja Niina Wächter Helsingin ympäristöterveysyksiköstä.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti