Kun kotiin tehdään hankintoja ja remontteja tai perhesuhteet muuttuvat, kotivakuutuksen päivittäminen unohtuu helposti. Seurauksena voi olla yli- tai alivakuuttaminen.
Kun asunto vaihtuu ‒ usein suurempaan tai pienempään ‒ myös kotivakuutuksen turvan laajuus ja korvausmäärä on syytä tarkistaa. Tämä koskee yhtä lailla omistus- kuin vuokra-asujiakin.
Juuri asuntoa vaihtaessa vakuutusturvan muutostarpeet varmasti tulevatkin useimmille mieleen. Kaikkein tärkeintä vaihdostilanteissa on kuitenkin se, ettei kotivakuutusturva pääse katkeamaan.
”Ennen kuin päätät vanhan asunnon kotivakuutuksen, tarkista, että uusi on voimassa. Silloin kotivakuutukseen sisältyvä oikeusturvavakuutus antaa turvaa myös edellistä vuokra- tai omistusasuntoa koskevissa ongelmissa, esimerkiksi riitatilanteissa”, kertoo kotivakuutuksen kehityspäällikkö Timo Ekholm Lähi-Tapiolasta.
Jos haluat asunnon vaihdon yhteydessä kilpailuttaa kotivakuutuksesi ja vaihtaa vakuutusyhtiötä, se kyllä onnistuu. ”Vakuutusyhtiön vaihtaminen ei katkaise oikeusturvavakuutusta”, sanoo kerros- ja rivitalovakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen Ifistä.
REMONTIT
Vaikka asunto ei vaihtuisi, kotivakuutusta voi olla syytä päivittää. Tavallinen syy on remontti.
Jos asunnon tasoa parannetaan esimerkiksi uusimalla pintamateriaaleja aiempaa kalliimmiksi tai parantamalla asunnon varustusta, vakuutussummaa saattaa olla syytä korottaa. Markkinoilla on kuitenkin erityyppisiä kotivakuutuksia. Kaikissa vakuutussummaa ei tarvitse säätää. Tarkista vakuutusyhtiöstä, miten vakuutussumma sinun vakuutuksessasi määräytyy.
Osakeasunnossa vakuutusturvan kannalta merkittäviä voivat olla parannukset sellaisissa kiinteissä sisusteissa ja pinnoissa, jotka ovat osakkaan kunnossapitovastuulla. Taloyhtiön tekemät perusparannukset eivät vaikuta osakkaan omaan vakuutusturvaan.
”Omakotitalossa kotivakuutus on myös kiinteistövakuutus, joten vakuutusyhtiölle kannattaa ilmoittaa, jos vaikkapa hankkii taloon maalämmön, laajentaa asuintilaa kellariin tai vinttiin tai tekee putkiremontin. Putkiremontista kannattaa ilmoittaa jo siksikin, että usein se pienentää vakuutusmaksua”, Timo Ekholm sanoo.
KERRAN VUODESSA Kotivakuutuksen sisältö on hyvä tarkistaa vaikka kerran vuodessa, kun saat vakuutusyhtiöltä vakuutuskirjan. Muista tarkistaa, vaikka dokumentit tulisivat sinulle vain sähköisinä!
HANKINNAT
Vaikkei asuntoa olisi remontoitu, kotiin on voitu tehdä hankintoja, joiden vuoksi kotivakuutusturvaa ehkä kannattaa parantaa. ”Jos olet ostanut esimerkiksi kalliin polkupyörän, television tai muun laitteen, tarkista, millainen irtaimistoturva kotivakuutuksessasi on”, Henrik Rantanen muistuttaa.
Jos kysymyksessä on hyvin arvokas esine tai vaikkapa taideteos, varmista, pitäisikö se suojata eri vakuutuksella.
MÖKKEILY
Myös mökille tarvitaan oma kotivakuutuksensa.
Viime aikoina etätyön tekeminen mökillä on lisääntynyt. ”Puhelin tai tietokone ei kuulu mökin kotivakuutukseen”, Henrik Rantanen sanoo. Vakituisen kodin kotivakuutus voi turvata läppärin, joka viedään mökille etätyöhön. Turva kuitenkin riippuu myös muun muassa siitä, onko läppäri sinun vai työnantajasi. Kannattaa siis tarkistaa, mikä vakuutus kattaa työssä käyttämäsi laitteet etätöissä.
PERHESUHTEET
Tyypillisiä tilanteita, jossa kotivakuutus helposti unohtuu, ovat perhesuhteiden muutokset.
Jos talous kasvaa esimerkiksi pariskunnan muuttaessa yhteen, molemmilla on todennäköisesti vanhastaan oma kotivakuutuksensa. ”Yhteisessä kodissa riittää kuitenkin yksi vakuutus, joten toisen voi lopettaa”, Henrik Rantanen sanoo.
Erossa tapahtuu sama toisinpäin: ”Jos erossa toinen puoliso jää vanhaan kotiin, kotivakuutuskin jää usein sinne. Uuteen asuntoon muuttava ei ehkä heti huomaa ottaa omaa kotivakuutusta. Olisi kuitenkin tärkeää, että myös hänen kotivakuutusturvansa jatkuisi katkeamatta”, Timo Ekholm sanoo.
Jos vakuutuksenottaja kuolee, kotivakuutus jatkuu kuolinpesän nimissä ja turvaa edelleen samassa taloudessa asuvat, esimerkiksi lapset ja lesken.
”Jos leski esimerkiksi muuttaa uuteen osoitteeseen, hänen tulee varmistaa, että hänen oma vakuutusturvansa on kunnossa”, Henrik Rantanen sanoo. Hän kertoo, että kuolinpesät haluaisivat usein nopeasti lopettaa kotivakuutuksen. ”Kotivakuutus kuitenkin suojaa pesän omaisuutta, kunnes pesä saadaan jaettua.”
Ulla Simola