Huoneistotietojärjestelmään on siirrytty hitaasti. Pienet taloyhtiöt saavat Maanmittauslaitokselta kirjeen, jossa opastetaan tarvittaviin toimiin.
Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden täytyy siirtyä huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Syyskuun lopussa vasta vajaa seitsemän prosenttia taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelonsa järjestelmään.
Maanmittauslaitos lähestyy pieniä, korkeintaan neljän osakehuoneiston, taloyhtiöitä syys-lokakuussa kirjeellä, jossa kerrotaan tarvittavista toimista. Tavoitteena on varmistaa, että myös sellaiset taloyhtiöt, jotka eivät käytä ammattimaista isännöitsijää, saavat osakeluettelon siirtoon tarvittavat tiedot ja ohjeistuksen.
Kirjeet saapuvat koteihin syyskuun lopussa tai lokakuun alussa.
Kirjeessä kerrotaan:
- mitä huoneistotietojärjestelmään siirtyminen tarkoittaa
- mitä taloyhtiön tulee tehdä ennen siirtoa
- miten siirto tehdään käytännössä
- mistä kanavista taloyhtiö saa apua ja tukea.
Mitä osakehuoneiston siirtäminen huoneistotietojärjestelmään tarkoittaa?
Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään tarkoittaa sitä, että taloyhtiö siirtää osakeluettelon ylläpidon Maanmittauslaitokselle.
Tämän jälkeen taloyhtiön ei enää tarvitse esimerkiksi selvittää omistajanvaihdoksia, valvoa varainsiirtoveroa eikä ylläpitää osakkaiden yhteystietoja.
Mitä pitää tehdä?
Isännöitsijä: Ota yhteyttä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan ja ehdota otetaanko osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään seuraavan taloyhtiön hallituksen kokouksen asialistalle. Kysy järjestelmätoimittajaltasi tarkempi aikataulu siirron tekemiselle.
Asunto-osakeyhtiön eli taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja: Nosta osakeluettelon siirto taloyhtiön hallituksen kokouksen asialistalle jo seuraavaan kokoukseen.
Asuinhuoneiston eli asunto-osakkeen omistaja: Kysy taloyhtiösi hallituksen jäseneltä tai puheenjohtajalta, milloin aiomme siirtyä sähköiseen omistajamerkintään.
- Taloyhtiö voi tehdä siirron maksutta verkko-osoitteessa osakehuoneistorekisteri.fi.
- Osakeluettelon siirtoon saa tukea arkisin klo 9–12 numerossa 029 530 1144 tai verkkolomakkeen kautta.
Mitä omistuksen rekisteröiminen huoneistotietojärjestelmään tarkoittaa?
Myöhemmässä vaiheessa 1,5 miljoonan suomalaisen on rekisteröitävä omistuksensa huoneistotietojärjestelmään. Yksittäinen omistaja ei voi tehdä mitään ennen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon. Osakkeenomistajilla ei ole kiire, sillä aikaa yksittäiselle kirjaukselle on 10 vuotta, paitsi asuntokaupan yhteydessä.
Kun taloyhtiön siirto on tehty ja yksittäinen osakkeenomistaja on rekisteröinyt omaisuutensa, ei osakkeenomistajan enää tarvitse huolehtia osakekirjan turvallisesta säilyttämisestä kotona tai pankin tallelokerossa.
Mikä huoneistotietojärjestelmä on?
Huoneistotietojärjestelmä on uusi sähköinen rekisteri Suomessa, jonka Maanmittauslaitos pystytti vuonna 2019. Nyt on käynnissä on suomalaisten osakehuoneistojen omistustietojen muuttaminen paperisesta sähköiseen muotoon. Maanmittauslaitos ei voi siirtää osakeluetteloja taloyhtiöiden puolesta vaan vastuu siirrosta on taloyhtiöillä.
NUMERO 90 000 | Suomessa on noin 90 000 taloyhtiötä, joita siirto huoneistotietojärjestelmään koskee. Tällä hetkellä 6 000 niistä on tehnyt tarvittavan siirron.
Minna Petäinen