Hyvät pyöräilysäät lähestyvät. Eniten iloa pyöräilystä saat turvallisella ja hyväkuntoisella ajokilla. Huollata pyöräsi ammattilaisella, niin saat parhaan vastineen rahallesi.
Jo pyörää hankkiessa kannattaa satsata laatuun. Kunnon materiaaleista valmistettu pyörä on kannattavampi myös huoltaa.
1. Varaa huoltoaika
Hyvällä pyöräliikkeellä on verkossa toimiva ajanvaraus. Saat sieltä tarkan sisäänottopäivän, eikä pyöräsi joudu seisomaan huoltojonossa. Jos et itse halua kuljettaa pyörääsi, pienellä lisämaksulla palveleva pyörähuolto noutaa ja palauttaa ajokkisi. Tarkista myös, kertyykö pyörän noutamatta jättämisestä säilytysmaksua.
2. Mitä pyörästä pitää huoltaa?
Vuosihuollossa kaikki pyörän säädöt vaijereista ruuveihin tarkastetaan ja kuluneet osat vaihdetaan uusiin. Esimerkiksi ulkorenkaat, jarrupalat, ketju ja vaihteiden rattaat ovat ajossa kovan rasituksen alaisena ja tarkoitettu uusittaviksi. Vanhan pyörän laakerit pitää ajoittain huoltaa tai vaihtaa kitkan vähentämiseksi. Vaikka pyörälläsi olisi ajettu vain noin 300 kilometriä, on silti syytä tehdä ensihuolto eli tarkistuttaa vaijereiden ja ruuvien säädöt.
3. Huoltopaketti kannattaa
Huoltotyöt laskutetaan joko erillisinä tai paketissa. Kannattavinta on ostaa vuosihuoltopaketti, jossa kaikki työt sisältyvät samaan maksuun. Kattava vaihdepyörän vuosihuolto pääkaupunkiseudulla maksaa 120–150 euroa. Pienemmillä paikkakunnilla vuosihuoltohinnat alkavat 60-90 eurosta, mutta suurimmat huollot maksavat sielläkin 150–170 euroa Yksivaihteisen tai 3–8 -vaihteisen pyörän huolto on usein edullisempaa.
4. Tuleeko yllättäviä lisäkuluja?
Pyörään vaihdettavat varaosat laskutetaan erikseen. Voit pyytää uusista osista kustannusarvion jo silloin, kun luovutat pyörän huollettavaksi. Hyvän pyörähuollon tunnistat siitä, että pyörääsi sopivia merkkivaraosia on saatavilla. Jos kesken korjaustöiden löytyy lisää huonokuntoisia osia, huolto pyytää puhelimitse lupaa vaihtoon.
5. Jos jokin menee vikaan
Mikäli huollon jälkeen vaihteet tai jarrut eivät toimi hienosti, renkaat eivät rullaa kepeästi tai jokin osa pyörässä tuntuu olevan huonosti kiinnitetty, vie pyörä heti takaisin huoltoon korjattavaksi. Useiden kuukausien kuluttua on vaikea osoittaa, että vika oli pyörässä huollon jälkeen. Pyöräliikkeen tulee vastata siitä, että työ on oikein tehty. Sitä vastoin, jos ajat kotimatkalla terävän esineen päältä ja rengas puhkeaa, et voi vaatia hyvitystä huollolta.
6. Näin säästät huoltokuluissa
Voit pidentää pyöräsi osien ikää pitämällä ne puhtaina ja hyvin öljyttyinä sekä säilyttämällä pyörääsi sisällä. Voimansiirto kuluu vähemmän, jos ajat kevyillä vaihteilla ja nopeilla kampikierroksilla. Rikkinäisellä pyörällä ja huonokuntoisilla ulkorenkailla ajaminen heikentää turvallisuutta ja kasvattaa huoltokuluja.
Satu Alavalkama
Asiantuntijana jutussa toimi helsinkiläinen pyöräliike Bike Company.