veronmaksajat.fi

KOTI

Polta puuta tulisijassa valmistajan ohjeiden mukaan – vältä aloittelevan lämmittäjän yleisin virhe

Polta puuta tulisijassa valmistajan ohjeiden mukaan – vältä aloittelevan lämmittäjän yleisin virhe
17.6.2021

Päältä sytyttäminen on ilmaisu, jota kukaan puulämmittämisen kanssa tekemisissä ollut ei ole välttynyt rekisteröimästä viime vuosina.

Puhtaamman palamisen edellytyksiin kuuluvat kunnon polttoaine ja oikea tapa sytyttää sekä polttaa. Onnistunut sytyttäminen ja polttaminen on kuitenkin tulisijakohtaista.

”Valmistajien omalle tuotteelleen ohjeistamat parhaat polttotavat saattavat poiketa toisistaan paljonkin. Parhaaseen lopputulokseen pääsee aina valmistajan käyttöohjetta noudattamalla”,  Warma-Uunit Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Vesa Salminen sanoo.

Yleisohjeet ovat hyviä varsinkin vanhoilla tulisijoilla, mutta vähänkään uudemman tulisijan omistajan kannattaa aina pyytää valmistajalta käyttöohje, jos vanha on kadonnut.

On suuri merkitys sillä, miten käyttäjä noudattaa ohjeita ja miten hän yleensäkin suhtautuu ilmastomme ja luontomme suojelemiseen.

”Tämä ei rajaudu pelkästään tulisijan käyttöön, vaan kaikkeen ihmisten toimintaan ja kuluttamiseen. Tulisija on onneksi yksi niistä laitteista, joissa viime vuosina on tapahtunut valtavaa kehitystä. Oikein käyttäen ja selkeillä ohjeilla pystyy vähentämään päästöjä todella paljon.”

Apua aloittelijalle

Aloittelevan lämmittäjän yleisin virhe on kuitenkin lämmittää liikaa liian nopeasti. Varaavat takat antavat lämpöä vasta viiveellä.

Tästä tietämätön voi polttaa liian monta pesällistä puuta peräkanaa ja aikaansaada tulisijaan rakennuspalolle altistavia vaarallisia halkeamia.

Jos uuni on ollut pitkään käyttämättä tai sillä on savutustaipumus, kannattaa nuohousluukussa polttaa pienessä peltiastiassa lyhytliekkistä polttoainetta, kuten sinolia tai pala tuohta, kunnes veto käynnistyy.

Vedon käynnistymisen huomaa kuka tahansa hormin ”imaisusta”.

Tämän kirjoittaja on aina käyttänyt tähän syksyiseen toimeen sanomalehteä, mistä nuohoojien ohje kehottaa luopumaan. Kylmillään olleen tulisijan lämmittäminen on aloitettava varovasti ja hitaasti.

Olen myös sytyttänyt takkani sanomalehdellä. ”Oikeita” sytykkeitä ovat tuohi ja lastut. Käytännössä puun pienvarastoijan koivutuohi ja tikut sekä lastut ovat kortilla tai niiden hankinta vaatii viitseliäisyyttä ja vuolemista. Kaupasta saa toki puupohjaisia sytytyspaloja. 

Nuohousalan lämmitysvinkit

Jos tulisijan käytössä on yksi universaali hyve, on se riittävästä tuloilmasta huolehtiminen. Huonosta, kituvasta palamisesta syntyy paljon savua ja suukopua.

Nuohousalan Keskusliiton askelmerkit ovat pääpiirteissään seuraavat:

  • Käytä aina kuivia sytykkeitä ja kuivaa, pienikokoista, tasalaatuista polttopuuta. Kuivat koivuklapit helähtävät niitä yhteen lyödessä.
  • Sytytä pienellä puumäärällä. Vie tästedes maitopurkit ja muu pahvitavara kierrätykseen.
  • Lisää puut vähitellen pienissä erissä, ei kuitenkaan yksitellen ja korkeintaan kahdesti lämmityksen aikana.
  • Tulta ei pidä tarpeettomasti kohennella palamisen aikana. Ilmaa saa liekehtivään paloon päästää reilusti.
  • Älä sulje savupeltiä, jos tulisijassa on vähänkään palamatonta puuta tai hiillosta, sillä häkä on kavala myrkky. Uunia ei saa jättää valvomatta lämmityksen aikana.
  • Poista palamisjätteet säännöllisesti palamattomasta aineesta tehtyyn kannelliseen astiaan. Ei siis ikinä muoviastiaan. Muista, että tuhka saattaa olla kuumaa vielä vuorokausia tulen sammumisen jälkeen.

UUSI TULIJASIJA! Uuden tulisijan on oltava vuonna 2022 ekodirektiivin mukainen, jotta päästöt vähenevät. Millainen uuni nyt tulisi hankkia? Lue tulisijoista toukokuun Taloustaidosta. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Kauko Ollila

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti