Nyt on syytä tarkkailla vesiputkistoa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa. Kovilla pakkasilla vesijohdot ja vesikalusteet altistuvat jäätymiselle ja rikkoutumiselle. Jäätynyt vesiputki voi aiheuttaa jopa kuukausia kestäviä, kalliita korjaustöitä.
Kaikissa tiloissa, joissa vesi kulkee putkissa, on huolehdittava riittävästä lämpötilasta. Jäätymistä voi estää lisälämmöllä, kuten sähkölämmittimillä.
Vanha hyvä pakkasniksi on jättää vesi tipahtelemaan hanasta yön yli. Puolilämpimissä tiloissa on hyvä eristää putket tai asentaa niihin lämmityskaapeli.
Jos putket kuitenkin jäätyvät, turvallisinta on kutsua putkiasentaja, joka sulattaa putket höyryllä. Itse voi yrittää sulattaa putket sähkölämmittimillä. Putkia ei saa missään tapauksessa sulattaa avotulella eikä kuumailmapuhaltimella.
Vakuutus korvaa vuotovahinkoja
Kotivakuutus ei korvaa pakkasesta tai jäätymisestä aiheutuvia vesiputkien tai lämpö-, vesi- ja ilmastointi (lvi)-laitteiden rikkoutumista ja sulattamiskustannuksia.
Tätä vastoin kotivakuutus korvaa putkien tai lvi-laitteiden jäätymisestä aiheutuvia vuotovahinkoja rakennukselle ja irtaimistolle – vakuutusehtojen mukaisesti.
Kotivakuutus korvaa vahinkoja myös, jos pakkasvahinko johtuu esimerkiksi lämmityslaitteiston äkillisestä rikkoutumisesta.
Korvausmäärään vaikuttaa aina putkiston tai lvi-laitteiden ikä.
Perehdy suojeluohjeisiin
Vakuutusehdoissa on suojeluohjeita, joita on syytä noudattaa. Jos ei noudata, ja vahinko sattuu, korvaus voi alentua.
Jos rakennus jätetään kylmänä vuodenaikana ilman riittävää lämmitystä ja valvontaa, vesiputkisto ja lvi-laitteet on tyhjennettävä vedestä.
Vuotovahingosta ei makseta vakuutuskorvausta, tai korvausta alennetaan, jos rakennus on jätetty kylmilleen eikä vesiä ole tyhjennetty putkistoista ja vesikalusteista.
Lähi-Tapiolan vakuutusehdoissa sanotaan, että kaikissa huonetiloissa on oltava vähintään 12 lämpöastetta.
Ifin rakennusvahinkojen asiantuntija Marko Kaappola täsmentää, että yli viikon tyhjillään olevasta rakennuksesta on suljettava pääsulkuventtiili.
”Jos vesiputki jäätyy ja rikkoutuu, ja sää lauhtuu, jää sulaa putkessa, ja vesi alkaa suihkuta rikkoutuneesta kohdasta. Jos sulku ei ole kiinni, vesi voi virrata rakenteissa päiväkausia.”
Lähi-Tapiolan riskipäällikkö Juhani Savolainen lisää, että rakennuksen huono lämpötilan valvonta yleensä vähentää vakuutuskorvausta.
”Kun pakkanen kiristyy, lämmitystä pitää valvoa tarkasti. Jos vaikkapa öljykattilan poltin rikkoutuu, talo kylmenee nopeasti”, Savolainen päättelee.
Ifin Kaappola säestää, että ainakin pari kertaa talvikuukaudessa pitää tarkistaa rakennuksen pakkaskestävyys.
Älä anna veden jäätyä putkiin
Vesiputkisto sijoitetaan yleensä rakennuksen kylmimpään paikkaan, usein ulkoseinän viereen ja nurkkiin. Vaikka rakennuksen keskellä olisi useita lämpöasteita, kovalla pakkasella putkia uhkaa silti jäätyminen. Ilmalämpöpumppu ei yksin riitä pakkaskauden lämmityslaitteeksi.
Savolainen huomauttaa, että riittävän peruslämmön lisäksi on huolehdittava ilmankierrosta kaikissa tiloissa, joissa on vesiputkia, myös wc- ja saunatiloissa.
”Jotta ilma kiertäisi, kannattaa pitää huonetilojen väliovet auki. Avoimet ovet vähentävät myös kylmenemisriskiä, jos sulakerikon vuoksi sähköpatteri lakkaa toimimasta.”
Savolainen jatkaa, että toisaalta vaikkapa koira voi tönätä ulko-oven raolleen lämmitetystä varastosta, jossa on vesiputket.
Hannu Kaskinen