Vakuutusyhtiö saa usein asiakkaalta yhteydenoton, kun taloyhtiö on päättänyt putkien linjasaneerauksesta. Mistä väistökämppä, korvaako kotivakuutus? Asiantuntijat vastaavat.
Kenelläpä ei olisi omia tai ystävien kokemuksia putkiremontista ja siitä aiheutuvista vaivoista, ylimääräisistä kuluista ja sattumuksista. Monilla koettelemus on vasta edessä.
Sukulaiset, ystävät, kesämökki, netti ja viidakkorumpu osoittautuvat kullanarvoisiksi, kun etsii sijaisasuntoa taloyhtiön putkiremontin ajaksi. Milloin ja millaisia asumiskuluja korvaa kotivakuutus? Kysyimme asiaa seuraavien esimerkkien avulla:
1. Laura asuu omassa asunnossaan taloyhtiössä, jossa osakkaat ovat päättäneet käynnistää putkiremontin. Millaista apua hän voi saada vakuutusyhtiöstä, jossa hänellä on kotivakuutus?
Vakuutusyhtiö IF: ”Kotivakuutus tai mikään muukaan vakuutuksen muoto ei korvaa taloyhtiöön tehtävää putkiremonttia. Siitä ovat päättäneet yhtiön osakkaat eli useimmiten asukkaat. Kysehän ei ole vahingosta. Sen sijaan neuvomme kyllä, mistä sijaisasunnon voisi hankkia ja kerromme omista yhteistyökumppaneistamme, joita meillä on korvaavan asunnon hankkimiseksi vesivahingon sattuessa”, sanoo korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen.
OP Vakuutus: ”Normaalissa saneerauksessa tai peruskorjauksessa ei ole tapahtunut vakuutusehdoissa määriteltyä vahinkoa, joten vakuutusyhtiö ei ole mukana sijaisasunnon hankinnassa ja siitä aiheutuvissa kustannuksissa”, vakuutuspäällikkö Hannu Partanen sanoo
”Jos vastaava tilanne olisi itselläni, lähtisin miettimään ratkaisua asuntotarpeen ajan mukaan. Uusilla menetelmillä tehdyn putkiremontin kesto voi olla muutamia viikkoja tai kuukauden. Jos haluaa vaivattomuutta, sijaisasunto löytyy tilapäisasuntoja tarjoavien yritysten kautta. Niitä löytyy netistä.”
Jos remontti kestää useita kuukausia, Hannu Partanen lähtisi ensin etsimään vapailta markkinoilta vuokra-asuntoa.
”Tosin vuokraajat etsivät usein pitkäaikaista asujaa.”
Partanen huomauttaa, että sijaisasunnon vuokrakulut ovat asunto-osakkaalle pieni osa itse putkiremontin aiheuttamista kustannuksista. Tosin remontin ajan on maksettava myös yhtiövastike, joten evakolle koituu kaksinkertainen asumiskulu.
2. Laura asuu vuokralla taloyhtiössä, jossa osakkaat ovat päättäneet käynnistää putkiremontin. Miten tässä tilanteessa toimitaan?
Vakuutusyhtiö IF: Juha T. Virtanen sanoo, että putkiremonttitalossa vuokralaisella on paras asema.
”Vuokralaisella on oikeus irtisanoa vuokrasopimus, jos vettä ei tule eikä suihkua ja vessaa voi käyttää”.
Virtasen mukaan tyypillistä on, että vuokranantaja jättää perimättä vuokran linjasaneerauksen ajalta, ja vuokralainen etsii itse sijaisasunnon. Vuokralaislaki sanoo, että asunnon täytyy olla asumiskunnossa eli vettä ja vessaa tulee saada käyttää. Poikkeusoloissa se ei tietenkään ole mahdollista.
3. Laura asuu omassa asunnossaan, jossa sattuu vesivahinko. Mitä kotivakuutus korvaa?
Tilanne on tyystin toinen, jos asunnossa tapahtuu vesivahinko. Tällöin kotivakuutuksesta on suuri apu. Kotivakuutus korvaa omavastuun jälkeen syntyneet omaisuusvahingot, ja vakuutusyhtiö etsii sijaisasunnon korjausten ajaksi. Yhtiöillä on omia alihankkijoita kalustettujen sijaisasuntojen etsimisessä.
Vakuutusyhtiö voi hädän tullen osoittaa vesivahingosta kärsineelle asiakkaalleen jopa hotellimajoituksen, ellei muutoin löydy sijaisasuntoa. Vaihtoehtona on myös rahakorvaus, jolloin kotivakuutuksen asiakas hoitaa itse remontin ja asumisjärjestelynsä.
Leena Seretin