veronmaksajat.fi

KOTI

Rikolliset urkkivat suomalaisten pankkitunnuksia – tässä vinkkejä turvalliseen asiointiin

Rikolliset urkkivat suomalaisten pankkitunnuksia – tässä vinkkejä turvalliseen asiointiin
30.9.2021

Kela, Keskusrikospoliisi ja Kyberturvallisuuskeskus kehottavat huolellisuuteen verkkopalveluihin kirjautumisessa. Rikolliset kalastelevat pankkitunnuksia suomalaisten pankkien ja Omakanta-palvelun nimissä. 

Suomessa on keväästä lähtien ollut käynnissä aggressiivista tietojenkalastelua, jossa rikolliset ovat saaneet haltuunsa verkkopankkitunnuksia ja siten onnistuneet anastamaan rahaa yksityishenkilöiden pankkitileiltä. 

Aidon näköisiä huijaussivustoja on ollut liikkeellä etenkin pankkien ja nyt myös Omakanta-palvelun nimissä. Kun uhri syöttää verkkopankkitunnuksensa huijaussivustolle, rikolliset saavat pääsyn uhrin verkkopankkiin.

Älä kirjaudu palveluihin suoraan verkon hakukoneesta

Pankkitietojen kalasteluun johtavia huijausviestejä levitetään tekstiviesteissä ja sähköpostitse.

Huijaussivustoille voi päätyä myös hakukonetuloksiin ujutettujen linkkien kautta. Omakanta-palvelun kalastelusivulle päädytään tällä hetkellä nimenomaan hakukoneiden (esim. Bing, Google) kautta. Älä koskaan kirjaudu Omakantaan suoraan hakukoneesta.

Jos epäilet pankkitietojesi joutuneen vääriin käsiin, ota välittömästi yhteyttä omaan pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

Kelan takaisinperintäpäätökset tulevat kirjeessä

Kela on kertonut nimissään lähetetystä rahansiirtopyynnössä mobiilimaksusovellus MobilePayssä. Kyseessä on huijaus. Kela ei koskaan peri etuuksia takaisin mobiilimaksusovelluksissa.

Kelan lähettämät takaisinperintäpäätökset tulevat postissa Kelan kirjeenä. Lisäksi takaisinperintäpäätökset ja maksutiedot voi tarkastaa Omakelasta, johon päästäkseen  on tunnistauduttava.

Turvallinen asiointi verkkopankissa

Näin kirjaudut verkkopankkiin turvallisesti:

  • Kirjoita selaimen osoitekenttään pankin koko osoite.
  • Tallenna verkkopankkisi osoite selaimesi kirjanmerkkeihin.
  • Älä siirry pankin verkkosivuille hakukoneen tulosten kautta.
  • Käytä pankin omaa mobiilisovellusta.

Turvallinen asiointi Omakannassa

Näin kirjaudut Omakanta-palveluun turvallisesti:

  • Kirjoita selaimen osoitekenttään osoite kanta.fi, jonka kautta pääset kirjautumaan Omakantaan.
  • Tallenna osoite selaimesi kirjanmerkkeihin.
  • Älä kirjaudu Omakanta-palveluun suoraan hakukoneen tulosten kautta.

Omakannan käyttö on turvallista, kun noudatat kirjautumisessa näitä ohjeita. Omakannassa voit tarkastella omia terveystietojasi ja esimerkiksi pyytää reseptin uusimista. Omakannalla ei ole erillistä mobiilisovellusta.

Tori.fi:ssä asioivilta pyydystetään maksukorttitietoja

Tori.fi-kauppapaikka varoittaa verkkosivuillaan tekstiviestinä ja Whatsappilla tulevista huijauksista. Kieltäydy kaupoista ja ota yhteyttä palvelun tukeen, jos sinulta kaupanteon yhteydessä pyydetään antamaan pankki- tai luottokorttitiedot tai sinut ohjataan maksusivustolle, joka näyttää Torilta. Torilla ei ole omaa maksujärjestelmää. Asiasta kertoo tänään Yle, joka uutisoi nettikirppisten käyttäjiin kohdistetuista huijauksista.

Miljoonia euroja rikollisille

Rikolliset ovat onnistuneet varastamaan etenkin yli 60-vuotiaiden suomalaisten verkkopankkitunnuksia ja siirtäneet suuria summia uhriensa pankkitileiltä. Ilmiö koskee kuitenkin kaikenikäisiä, joten jokaisen on oltava tarkkana.

Vuonna 2020 noin 4 500 yli 65-vuotiasta joutui petosrikoksen uhriksi. Finanssiala kertoo, että erityisesti netin kautta tapahtuneissa rikoksissa, kuten pankkipetoksissa, 70–79-vuotiaat ovat suurin ryhmä. Rikoshyöty on ollut pelkästään tänä vuonna miljoonia euroja. 

Minna Petäinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti