Olemme tilanneet vanhaan omakotitaloomme valokuituliittymän. Saako liittymismaksusta kotitalousvähennyksen?
Verojuristi Harri Rajala vastaa:
Tietoliikenneyhteyksien asennustyöstä voi saada kotitalousvähennyksen, kun jo olemassa olevaan vanhaan rakennukseen asennetaan valokuituliittymä. Asennustyö pitää tehdä asunnossa tai sen piha-alueella.
Saat liittymismaksusta kotitalousvähennyksen, jos liittymismaksun saaja tekee työn itse tai teettää työn alihankkijalla. Työn osuus pitää eritellä maksussa.
Vähennyksen saaminen edellyttää näissä tapauksissa, että liittymismaksun saava yhteisö ja työn tekevä alihankkija ovat tuloverovelvollisia ja molemmat on merkitty ennakkoperintärekisteriin.
Liittymismaksu on usein kiinteä eli kyseessä on niin sanottu vakiohintasopimus. Tällainen sopimus saattaa sisältää vakiohintaisena tietyn määrän työtä, ja tämän ylittävä työ laskutetaan erillisen hinnaston mukaan.
Kotitalousvähennystä vaatiessa pitää olla tiedossa, mikä osa vakiohintaisesta liittymismaksusta liittyy vähennyskelpoiseen työhön. Loppuosa liittymismaksusta on vähennyskelvotonta.
Parhaiten nämä tiedot selviävät liittymismaksun saajan antamasta laskusta tai erillisestä selvityksestä.
Kotitalousvähennystä ei saa, jos liittymismaksu palautetaan maksajalle tai liittymän kulloisellekin haltijalle.
Uudisrakentamiseen liittyvästä verkkoon liittymisestä ei liioin saa vähennystä. Uudisrakentamisena pidetään töitä, jotka on tehty kahden vuoden kuluessa lopputarkastuksen toimittamisesta.
Et saa liittymismaksuun liittyvästä työstä kotitalousvähennystä, jos sinulle on myönnetty asunnon korjaukseen valtion tai muun julkisyhteisön varoista avustusta.
Poikkeuksena on pientalojen lämmitystapamuutoksiin myönnettävä energia-avustus. Energia-avustus ei estä kotitalousvähennyksen saamista sellaisista töistä, jotka eivät liity lämmitystapamuutokseen. Tällaista työtä on esimerkiksi tietoliikenneyhteyksien asennustyö.