Keittiössä on sen seitsemän sortin sähkölaitteita, joita käytämme monta kertaa päivässä. Tiesitkö, että pienin ja nopein laite ruoan valmistukseen on usein myös se energiatehokkain.
1. Lämpötilat kohdilleen keittiössä
Jotta jääkaappi ja pakastin toimivat mahdollisimman energiatehokkaasti, säädä säilytyslämpötilat oikeisiin lukemiin ja tarkkaile lämpötiloja lämpömittareilla: pakastimelle sopiva lämpötila on -18 °C, jääkaapille 2–6 °C ja viileäkaapille 10–14 °C.
Tarkista lisäksi keittiön huonelämpötila. Mitä korkeampi se on, sitä enemmän sähköä jääkaappi ja pakastin käyttävät kylmentämiseen.
Keittiön kylmälaitteet ja lämmönlähteet – liesi, uuni, lämpöpatteri ja astianpesukone – kannattaa myös pitää erillään toisistaan.
2. Viilennä ruoka ennen säilömistä
Jäähdytä ruoat aina hyvin ennen kuin laitat ne jääkaappiin tai pakastimeen. Pidä pakastin jäättömänä, jääkaapin ja pakasteen tiivisteet puhtaina ja laitteiden takaosat pölyttöminä.
3. Suosi astianpesukonetta
Astanpesukone pesee astiat energiatehokkaammin ja säästää vettä käsin tiskaamiseen verrattuna. Pese täysiä koneellisia ja suosi eko-ohjelmaa.
Älä huuhtele astioita turhaan ennen koneeseen laittoa. Jos peset astioita käsin, älä pese niitä juoksevan veden alla.
4. Pienin ja nopein laite on usein energiatehokkain
Ruoan valmistuksessa esimerkiksi vedenkeitin on tehokkaampi kuin liesi ja air fryer tehokkaampi kuin uuni. Sähköä säästävä ruoanlaittaja kokkaa nopeasti valmistuvia ruokia ja hyödyntää mikroaaltouunia paistinpannun ja uunin sijaan.
Kun käytät uunia, tee kerralla useampi ruoka – tai hyödynnä kiertoilmauunia. Sitä ei tarvitse esilämmittää, ja ruoan voi paistaa 20 astetta matalammassa lämpötilassa.
5. Katse kokoon ja määrään
Ruoka valmistuu energiatehokkaammin, kun valitset kattilan tai pannun valmistettavan ruoan määrän mukaan. Myös keittolevy on hyvä valita kattilan tai pannun koon mukaiseksi.
Kun kokkaat, käytä kattilassa kantta ja keittämiseen mahdollisimman pieni määrä vettä. Suuri määrä vettä kiehuu hitaammin kuin pieni, ja pienet ruoanpalat kypsyvät nopeammin kuin isot.
Vinkit: Energiansäästöviikko.fi
- Energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024. Tutustu täällä Energiasäästöviikon vinkkeihin >>
Minna Petäinen