veronmaksajat.fi

KOTI

Sähkölaskusta joka kymmenes euro pois – kodin sähkösyöpöt kuriin

Sähkölaskusta joka kymmenes euro pois – kodin sähkösyöpöt kuriin
4.1.2021

Jokseenkin kaikissa kodeissa voi helposti säästää kymmenkunta prosenttia sähköä, jos muuttaa asumis- ja käyttötottumuksiaan. Sähkölämmitteisissä taloissa voi säästää paljon enemmän. Silti asumismukavuus säilyy.

Säästämisen alkuun pääsee katsomalla kulutustietonsa oman sähköyhtiön verkkopalvelusta tai sähkölaskusta. Jos kulutuslukema huolestuttaa, voi lainata sähkönkulutusmittarin, joka kertoo kunkin laitteen kulutuksen. Mittareita lainaavat monet energiayhtiöt ja kirjastot. 

Oman maakunnan energianeuvojalta voi pyytää maksuttomia arjen energiavinkkejä.

Kodinkone pihi, lämmitys syöppö

Suomalaisasuntojen keskimääräinen vuosittainen sähkönkulutus vaihtelee pienen kerrostaloasunnon noin 2 000 kilowattitunnista ison sähkölämmitystalon noin 40 000 kWh/v-lukemaan.

Kodinkoneet ja käyttöelektroniikka kuluttavat keskimäärin vähän. Vuorokaudessa jääkaappi vie noin 0,5 kilowattituntia (kWh) ja televisio 0,1 kWh. Uudet laitteet toimivat vähemmällä sähköllä kuin vanhat.

Motivan energiatehokkuusasiantuntija Päivi Suur-Uski kommentoi, että EU:n ekosuunnitteluasetus alensi alle vuosikymmenessä television valmiustilan sähkönkulutuksen kymmenesosaan, vaikka samana aikana tuumakoko on kasvanut suuresti.

”Takapakkia on tullut verkkoon kytketyissä laitteissa. Esimerkiksi pelikoneita on paljon ja niitä käytetään valtavasti, joten niiden osuus sähkönkulutuksessa on kasvanut”, Suur-Uski havainnoi.

Todellisia sähkösyöppöjä ovat lämmitys, ilmastointi ja veden lämmitys.

Kerrostalokolmion ilmastointi tai sähkölämmitys ahmii sähköä noin viisi kWh/vrk; lämminvesivaraaja kolme kWh/vrk ja viisineliöisen kylpyhuoneen lattialämmitys 2,5 kWh/vrk.

Näillä esimerkkikulutuksilla television sähkölaskuksi tulee alle kuusi euroa vuodessa, mutta sähkölämmitys maksaisi yli 295 euroa vuodessa.

”Usein sulatamme pakastimen ja sammutamme turhat valot, kun yritämme säästää sähköä. Kaikkia keinoja tarvitaan, mutta lämmitys on selvästi ykkösjuttu energian- ja sähkönsäästössä”, Suur-Uski vertaa.

Hän puntaroi, että lopulta fiksuinta energiankäyttöä on säästetty energia.

10 x SÄHKÖ: Vinkkejä sähkön säästöön

  1. Alenna huonelämpötila ainakin huoneissa, jotka ovat vähällä käytöllä. Yhden asteen pudotus vähentää viisi prosenttia lämmityskuluja.
  2. Älä lämmitä saunaa turhaan. Jos sähkökiuas on päällä tyhjässä saunassa kymmenen minuuttia kerran viikossa, samalla sähkömäärällä voi pestä koneellisen astioita joka päivä lähes puoli vuotta.
  3. Mene saunaan heti, kun sähkökiuas on lämminnyt noin 75 asteeseen. Jos tästä lämpötilasta nostaa sähkökiukaan lämmön sataan asteeseen, sähköä kuluu 25 prosenttia enemmän.
  4. Säätele lattialämmityksen termostaattia. Ajasta kylpyhuoneen lattialämmitys vaikkapa vain suihkunkäyttöajoiksi. Sulje lattialämmitys, kun olet kauan pois kotoa.
  5. Jos lyhennät suihkua minuutilla, näet pian pienempiä euromääriä sähkö- ja vesilaskuissa.
  6. Tarkkaile koneellista ilmanvaihtoa säännöllisesti. Jos tuntuu vetoa tai kuuluu outoja ääniä, ilmanvaihtolaite pitää säätää kuormituksen mukaiseksi. Säädöt löytyvät oppaasta.
  7. Myös sammutetut ja lepotilaiset sähkölaitteet kuluttavat sähköä. Irrota siis laitteet pistorasiasta yöksi. Kätevin on pistorasiasarja, jonka yhdellä painalluksella katkaiset monen laitteen energiankulutuksen.
  8. Älä sijoita kylmälaitetta lähelle uunia, lämpöpatteria, ikkunaa tai seinää.
  9. Vaihda lamput energiatehokkaisiin ledilamppuihin.
  10. Löydät juuri oikean ja säästävimmän käyttötavan kunkin laitteen käyttöohjeista.

Lähteinä www.motiva.fi ja sähköyhtiöiden verkkosivuja

Lämmityssähköä liki puolet

Tilastokeskuksen mukaan asumisen energiankulutus on viime vuosina hieman laskenut. Vuonna 2019 asumiseen kului noin 65 terawattituntia (TWh = miljardi kilowattituntia), josta sähköä 22,5 TWh eli reilu kolmannes.

Sähköstä 46 prosenttia kului tilojen lämmitykseen sekä 38 prosenttia kotitalouslaitteisiin. Loput 16 prosenttia sähköstä kului käyttöveden ja saunojen lämmitykseen. 

Asumisen sähköt  Sähkönkulutus (GWh)
Tilojen lämmitys 10 401 (46 %)
Kotitalouslaitteet 8 439 (38 %)
Muut sähkölaitteet 6 281 (28 %)
Valaistus 1 558 (7 %)
Ruuan valmistus 600 (3 %)
Käyttöveden lämmitys 2 477 (11 %)
Saunojen lämmitys 1 228 (5 %) 
Asuminen yhteensä 22 545 gWh

Lähde: Asumisen energiankulutus 2019, Tilastokeskus

KILPAILUTA SÄHKÖNMYYJÄ! Kotitaloudet voivat pienellä vaivalla säästää sievoisesti kilpailuttamalla sähkönmyyjiä. Kilpailutuksen hoitavat maksuttomat laskuripalvelut internetissä. Taloustaito kokeili neljää laskuria.

Hannu Kaskinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti