Jos haluaa hoitaa raha-asiansa edullisesti ja nopeasti, käytössä tulisi olla verkkopankki siihen kuuluvien tunnuslukujen ja salasanojen kera. Keräsimme verkkopankin käyttövinkit asiantuntijoilta.
Vähiten verkkopankkitunnuksia on 75-84-vuotiailla. Heistä 49 prosenttia käyttää verkkopankkia. Seuraavassa ikäryhmässä eli 65-74-vuotiailla tunnukset on jo 78 prosentilla, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tutkimus Pankkipalvelut 2015.
KKV:n erikoistutkija Mika Saastamoinen toteaa, että niillä, jotka eivät käytä verkkopankkia, haasteena on usein osaaminen. Tietokone on vieras, koska sitä ei ole tarvinnut työelämässä.
”Verkkopankkia käyttävät seniorit puolestaan pitävät palvelua hyvänä. Huolenaiheena heillä on se, miten asiointi onnistuu, jos heidän muistinsa tai näkönsä huononee”, Saastamoinen sanoo.
Hyviä kokemuksia tabletista
Finanssialan Keskusliiton mukaan tabletilla asioi yksi viidestä verkkopankin asiakkaasta. Seniorien tietotekniikkayhdistys Enterissä on huomattu, että iäkkäät ihmiset käyttävät mielellään tablettia. Enter opastaa ja kouluttaa maksuttomasti pääkaupunkiseudun kirjastoissa ja kerhotiloissa.
”Jokin aika sitten 91-vuotias rouva kertoi minulle hankkivansa tabletin. Hän oppi kosketusnäytön hipaisemisen ja käyttää nyt tablettia sujuvammin kuin tietokonetta”, sanoo Tapani Kontiala, Enterin opastaja.
Tabletissa muistamista on vähemmän, sillä näyttö on tietokonetta yksinkertaisempi. Myös sovellusten kuvakkeet ja painikkeet ovat selkeitä.
”Monella suurin kynnys on se, mistä löytää pankin, jonne on menossa asioimaan. Olisi hyvä, jos kokenut käyttäjä lataisi laitteen aloitusnäyttöön sovelluskuvakkeen, josta pääsee suoraan sisäänkirjautumiseen.”
Viivakoodinlukija avuksi
Jos näppäily turhauttaa, säännöllisesti maksettaville laskuille kannattaa tehdä verkkopankkiin valmiit maksupohjat. Työtä säästää myös viivakoodinlukija, jonka voi liittää tietokoneeseen usb-johdolla. Lukijoita myyvät elektroniikkaliikkeet noin 20-100 euron hintaan.
Verkkopankin tekstejä voi suurentaa tietokoneen selainohjelmalla. Esimerkiksi näppäinkomento CTRL+ toimii eri selaimissa.
”Mikäli verkkopankin kuvakkeet näkyvät huonosti haalean värityksen vuoksi, tietokoneen selaimella voi myös parantaa näytön kontrastia eli sävykkyyttä”, Tapani Kontiala suosittelee.
Tunnuslukujen yliviivailu ja etsiminen pitkästä listasta ovat Kontialan mukaan senioreille myrkkyä.
”Älypuhelimen käyttäjät pitävät mobiilisovelluksista, joissa sisäänkirjautuminen hoituu käyttäjätunnuksella ja nelinumeroisella PIN-koodilla.”
Näin käytät e-laskuja
- E-laskun voit ottaa käyttöön verkkopankkisi Maksut-osiossa. Lasku saapuu verkkopankkiisi hyvissä ajoin ennen eräpäivää. Lasku myös arkistoituu verkkopankkiisi.
- E-laskuun ei tarvitse näppäillä tili- tai viitenumeroita. Lasku on turvallinen, koska pankit tunnistavat e-laskun lähettäjät tarkasti.
- Voit tilata maksuttoman ilmoituksen e-laskun saapumisesta sähköpostiisi. Ilmoituksen saa myös maksullisena tekstiviestinä.
- E-lasku tarkistetaan ja hyväksytään verkkopankissa. Voit verkkopankissa tarvittaessa muuttaa e-laskun maksutiliä tai maksusummaa.
- Halutessasi voit määrätä laskunmaksun automaattiseksi. Automaattisesti maksettavalle maksulle voi asettaa maksukaton, esimerkiksi 20 tai 50 euroa.
Satu Alavalkama
Lue marraskuun Taloustaidosta pankkien vinkkejä verkkopankin käyttäjille. Tabletti- ja näköislehteä voivat lukea Veronmaksajain Keskusliiton jäsenet ja Taloustaito-lehden tilaajat. Kirjautumista varten tarvitset Veronmaksajien jäsenpalvelun tunnukset, jotka voit tilata liiton nettisivulta.