Onko mieliasentosi sohvalla rento takanoja vai ryhdikäs pystyselkä? Laadukas sohva hyvin hoidettuna palvelee sinua vuosikymmeniä. Jos kotisi koko muuttuu, edessä voi olla sohvan vaihto. Uuden huonekalun hankintaan kannattaa varata aikaa. Suomessa valmistettu sohva on vastuullinen valinta, joka tukee työllisyyttä ja säilyttää arvoaan myös kierrätettynä.
1.Mieti etukäteen
Kun alat pohtia uuden sohvasi olemusta, laske, kuinka paljon tilaa sohvalle on ja montako henkilöä siihen pitäisi mahtua. Asettele sohvalle varaamaasi paikkaan lattialle esimerkiksi sanomalehtiä ja mittaa tarkasti, kuinka monta senttiä sohva voi viedä, jotta ympärillä mahtuu liikkumaan. Siten isossa liikkeessä sirolta vaikuttanut sohva ei pienessä olohuoneessasi yllätä muhkeudellaan.
Sohvan runkoja löytyy sekä istujille että loikoilijoille. Jos useampi perheenjäsen haluaa pötkötellä sohvalla yhdessä, tarvitset ison kulmasohvan tai divaanin. Selkänojaton divaanin pääty antaa sisustutukseen ilmavuutta. Pienempään olohuoneeseen sopii perinteinen kolmen istuttava sohva, jonka jatkoksi voi tarvittaessa vetää samantyylisen rahin.
Vuodesohvalla on näppärä majoittaa yövieraita. Vakituiseksi nukkumapaikaksi kannattaa kuitenkin hankkia oikea sänky.
2. Monenlaisia kankaita
Hyvän sohvan tunnistaa painosta. Runko kestää elämää, kun se on tehty kokopuusta ja koivuvanerista ja pohjassa on vaakatasossa vahvat teräsjouset. Istuintyynyissä on useampi kerros erilaista vaahtomuovia ja vanua. Verhoilukankaan hankauksenkeston näkee martindale-luvusta. Kotikäyttöön riittää 20 000–25 000 martindalea.
Jos nautit luonnonkuiduista, valitse kankaaksi villasekoitetta, puuvillaa tai nahkaa. Villakangas on kestävää, mutta vaatii säännöllistä hoitoa ja kemiallisen pesun. Lapsiperheen suosikki on usein vesipestävä ja likaa hylkivä, keinokuituinen kangas. Eläintalouteen sopii keinokuitusametti, joka sietää esimerkiksi koiran kynsiä.
3. Ekologinen sohva
Säästät luontoa ja omaa aikaasi, kun ostat vuosikymmeniä kestävän sohvan. Suomessa valmistetun sohvan kuljetuksesta syntyy vähemmän saastepäästöjä. Esimerkiksi Hakolassa Jurvan tehtaalla sohva valmistetaan tilaustyönä sinun nimelläsi. Sohvan tilauksesta kuljetukseen kotiovelle kuluu 4–5 viikkoa.
4. Huolto ja varaosat
Pöyhi sohvasi selkätyynyjä samalla kun muutenkin siivoat. Tyynyjen paikkaa kannattaa vaihdella. Imuroi tyynyistä ja rungosta irtoava nukka noin kerran kuussa tekstiilisuulakkeella. Luonnonkuitua huolletaan joskus myös nukanpoistokoneella.
Kangas kannattaa suojata suihkutettavalla verhoilusuojalla. Pieniin tahroihin tepsii tahranpoistoaine, isoihin kangaslaadun mukaan vesi- tai kuivapesu.
Kysy myyjältä, onko sohvaan varaosia saatavana. Jos haluat muuttaa sisustuksen tyyliä tai korvata vahingoittuneen osan, voit ehkä vaihtaa irtopäälliset, tyynyt tai jalat. Tarkista jo hankintavaiheessa, että päälliset ovat irrotettavissa. Sohvan jaloissa erilainen puu- tai metallipinta uudistaa ilmettä suuresti.
5. Hinta ja kierrätys
Kahdenistuttava, tilaustyönä valmistettu sohva maksaa esimerkiksi Hakolassa edullisimmillaan alle 2 000 euroa. Vuodesohva on noin 500 euroa kalliimpi. Muhkean, 2,5 + 2,3 metrin paloista koottavan kulmasohvan hinta lähestyy jo 6 000 euroa. Uudet irtopäälliset maksavat mallin mukaan noin 800–2 000 euroa.
Mikäli sohvasta pitää luopua, laatutuotteelle löytyy ostajia myös käytettynä. Esimerkiksi Hakolassa asiakas voi antaa vanhasta sohvasta myyntitoimeksiannon ja kuljetuspalvelu noutaa sohvan kierrätykseen. Verkon yleisillä myyntipalstoilla Hakolan pieniä sohvia on tarjolla 600 eurolla, isoja noin 2 500 eurolla.
Jos itse aiot ostaa käytetyn sohvan, käy koeistumassa huonekalu, jotta voit olla varma, että sitä on hoidettu hyvin.
Neuvot antoi Emmi Kantola kolmen sukupolven huonekaluliike Hakola Oy:sta.
Satu Alavalkama
Kuva Suvi Kesäläinen, Hakola