Ukkosen aiheuttamat ylijännitteet vaurioittavat vuosittain tuhansia kotien elektroniikkalaitteita. Monet vauriot ja harmit voi välttää varsin edullisin konstein, jopa ilmaiseksi.
Salama etsii suorimman reitin maahan, joten isku kohdistuu todennäköisemmin rakennuksen ympärillä oleviin korkeisiin rakenteisiin ja puihin. Lähelle iskeneen salaman tuhovaikutukset voivat silti ulottua rakennukseen.
Ukkosen aiheuttamat ylijännitteet ja sähkömagneettiset häiriöt leviävät tele- ja sähköverkkoja pitkin jopa kilometrien päähän. Häiriöt ovat yleisempiä haja-asutusalueilla kuin taajamissa.
Ylijännitteet voivat vaurioittaa taulutelevisioita, tietokoneita, kodinkoneita ja muita elektroniikkalaitteita. Harmeja voi tulla, vaikka laite ei rikkoudu. Tietokone voi hukata tiedostoja. Arvokas sisältö voi sulaa pilalle, jos älypakastimen ohjausyksikkö menee sekaisin.
Omakotitalon ukkossuojaus kuntoon
Muutaman kymmenen euron hintainen ylijännitesuojalla varustettu jakorasia vähentää esimerkiksi kotitietokoneen ja lisälaitteiden vaurioitumisen vaaraa. Kattavin suoja saadaan silti moniportaisella pistorasioiden, sähkökeskuksen ja rakennuksen suojauksella.
Tehokas rakennuksen ukkossuojaus sieppaa salaman ja johtaa voimakkaan salamavirran maahan niin, että se ei aiheuta tuhoja. Rakennuksen sisällä johtavat osa tulisi yhdistää oikein toteutettuun maadoitukseen. Uusien talojen maadoitukset ovat yleensä kunnossa, mutta niin uusien kuin vanhojenkin pientalojen ukkossuojaukset ovat usein retuperällä.
Sähkö- ja elektroniikkalaitteet voidaan suojata sähkökeskukseen asennettavilla ylijännitesuojilla ja rakennus rakennuksen yhteyteen tulevilla ukkossuojilla. Suojaukset ja maadoitukset on helpompaa ja halvempaa toteuttaa uudisrakentamisen yhteydessä kuin jälkikäteen.
Varavirtaa akuista
Niin sanottu off-line -varavirtalaite (UPS, UPS Uninterruptible power supply) muodostaa akun voimalla verkkosähkön kaltaista virtaa, jos verkkovirta katkeaa tai sen jännite poikkeaa liikaa normaalista. Haja-asutusalueella tarvitaan joskus astetta kehittyneempi ja kalliimpi laite. Niin sanottu line-interactive -varavirtalaite korjaa pitkäaikaisia yli- ja alijännitteitä akkua kuluttamatta.
Kotitietokoneen perustason varavirtalaite maksaa 100–200 euroa. Tietoliikennelaitteelle riittää huokeampikin laite. Varavirta antaa aikaa tallentaa tiedostot ja sammuttaa tietokone hallitusti. Varavirtalaiteeseen sisältyy usein ylijännitesuoja.
Haja-asutusalueen myräkkä voi katkaista sähköt jopa päiväkausiksi. Ups-laitteesta riittää silloin kullanarvoista varavirtaa vaikkapa matkapuhelimille ja virtapiheille led-valoille. Litiumtekniikkaan perustuva järeä ja silti siirreltävä varavirtalaite pitää pakastimen kylmänä jopa pari vuorokautta.
5 x UKKOSSUOJAUS
- Matkapuhelin ja verkkovirrasta irrotettu sylimikro toimivat turvallisesti myös ukkosella ja sähkökatkon aikana.
- Ukkosen lähestyessä irrota herkkien laitteiden pistotulpat pistorasioista. Irrota myös laitteisiin tulevat tele- ja antennijohdot.
- Selvitytä pientalon maadoitukset ja ukkossuojaukset ammattilaisella. Teetä tarvittavat korjaukset. Tämä on erityisen tärkeätä salamaherkässä paikassa.
- Asenna herkkien elektroniikkalaiteiden pistorasioihin ylijännitesuojat.
- Harkitse pöytätietokoneille, tietoliikennelaitteille sähkökatkoille aroille laitteille akkuvarmistusta (UPS).
Vesa Ylä-Jääski
KOTITALOUSVÄHENNYS Pientaloon jälkikäteen asennettavan ukkossuojauksen asennustyöstä (pistorasiat, sähkökeskus ja rakennuksen suojaus) saa kotitalousvähennyksen. Tarkista, että työn tekevä yritys on sopimuksen tekohetkellä ennakkoperintärekisterissä (ytj.fi). Uudisrakentamisen yhteydessä tehtävästä työstä vähennystä ei saa.
Lisätietoa kotitalousvähennyksestä
- Mikä kotitalousvähennys?
- Miten teen kotitalousvähennyksen?
- Mistä työstä saa kotitalousvähennyksen?
- Miten työntekemispaikka vaikuttaa kototalousvähennykseen?
- Miten tuet vaikuttavat kotitalousvähennykseen?
- Kotitalous työnantajana
NUMERO 100 | Suomessa esiintyy touko-syyskuussa ukkosia noin 100 päivänä jossakin päin maata. Lähde: Ilmatieteen laitos
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 17.6.2019. Artikkeli on päivitetty 31.5.2024. Viimeiseen kappaleeseen on lisätty maininta litiumtekniikkaan perustuvasta varavirtalaitteesta.