Moni muukin on laillani törmännyt vanhan iPadinsa tai Android-tablettinsa vähittäiseen putoamiseen kehityksen kelkasta. Tämäkin vanhuus tulee vähittäin ja viekkaudella. Varsinkin, jos laitetta ei ole käyttänyt juuri muuhun kuin uutisten selailuun.
Oma iPad-laitteeni on kymmenvuotias, eikä sen 10.3.4-käyttöjärjestelmän versiota voi päivittää uudempaan. Viimeisin suojauspäivitys on heinäkuulta 2019.
Pääsääntö on, että tietyn mobiilikäyttöjärjestelmäpolven laitetta ei voi päivittää seuraavaan versionumeroon, kuten ei esimerkiksi tätä iOS-pääversiota 10 pääversioon 11. Android-maailman tosiharrastajat roottaajat sellaista tekevät, mutta kuluttaja keskimäärin ei.
Kuluttajan on syytä tarkastaa oman mobiililaitteensa käyttöjärjestelmäversio, joka selviää laitteen asetuksista. Näennäisen yhdenmukaisuuden sisällä Applella on valtava määrä eri tuotesukupolvien iPad-variaatioita, ja eri laitevalmistajille hajautuneella Androidilla vielä enemmän.
Laitteiden elinkaari lyhenee
Mobiilikäyttöjärjestelmien elinkaari on korkeintaan 6–8 vuotta ja laskemaan päin. Sen päässä koko laite on vaihdettava, jos haluaa käyttää sitä vahvan tunnistamisen palveluissa.
Puheena oleva laite on surffailuun pääosin voimissaan, mutta jotkut uutissivustot moittivat sen jälkeenjääneisyyttä. Toiset sivut eivät ilmoita mitään, vaan vain jumittelevat tai sekoilevat, ja tämä joukko hiljalleen kasvaa.
Applen verkkokaupan eli iOS App Storen apit eivät nekään enää toimi tässä mallissa, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Pankkisovellukset ilmoittavat tyypillisesti tukevansa uudempia käyttöjärjestelmiä, OP-mobiili esimerkiksi iOS 12.0:aa tai uudempia.
Ei pankkiin tai ostoksille
Näin vanhalla laitteella ei ole syytä yrittää käyttää verkkopankkia myöskään selaimessa eikä verkkokauppoja, olipa tabletin valmistaja mikä tahansa.
Kahden suurimman pankkiryhmän vaatimukset sovellustensa toiminnalle poikkeavat toisistaan. OP lakkautti Android-versioiden 5 ja 6 tuen helmikuun puolivälissä, ja nyt käyttöjärjestelmän tulee olla 7 tai uudempi.
Nordea tukee toistaiseksi Androidia versiosta 5 alkaen ja iOS-laitteita versiosta 11. Tähän versioon ei kuitenkaan enää saa päivityksiä; vanhin tuettu käyttöjärjestelmä on iOS 12.
Kunkin pankin laitevaatimukset selviävät niiden tiedotteista, verkkohaulla tai kysymällä asiakaspalvelusta.
Tabletit ilmoittavat päivityksistä
Jos oman iOS-laitteen elinkaaren vaihe herättää kysymyksiä, apua saa suomen kielellä kirjoittamalla hakukoneeseen ”ipad+käyttöjärjestelmän päivitys”. Näinä verkkorikollisuuden kulta-aikoina on hyvä katsoa, että hakutulos vie https://support.apple.com -alkuiseen osoitteeseen.
Tätä kirjoittaessani Applen uusimpien tablettien iOS-versio on 15.3.1. Toisin kuin Android-maailmassa, Applen mobiilikäyttöjärjestelmiä ei voi palauttaa edelliseen versioon ne kerran asennettuaan.
Mallista riippumatta Apple iPad ilmoittaa oletusarvoisesti saatavilla olevista päivityksistä, ja laitteen on syytä antaa tehdä ne viivyttelemättä. Samalla se varmuuskopioi sisältönsä pilveen. Toimenpide edellyttää kytkeytymistä langattomaan lähiverkkoon ja verkkovirtaan.
Android-laitteissa voidaan palauttaa tehdasasetukset, mutta sitä ennen on tallennetut tiedot varmuuskopioitava pilveen tai tietokoneelle, muuten ne katoavat.
Paras tapa selvittää Android-laitteen päivitettävyys on kirjoittaa hakukoneeseen esimerkiksi ”Samsung+tuotetuki”. Applen tuotteiden tapaan myös Android-laitteet kertovat itse saatavilla olevista päivityksistä.
OTA HUOMIOON: LAITTEILLA RAJALLINEN KÄYTTÖIKÄ
- Tarkasta mobiililaitteesi käyttöjärjestelmän versionumero laitteen asetuksista.
- Luovu myös verkkokauppojen käytöstä sellaisella laitteella, joka ei tue pankkisi sovellusvaatimusta.
- Lähde siitä, että hankkimasi mobiililaitteen käyttöikä vahvaa tunnistusta vaativissa palveluissa on korkeintaan kuusi vuotta.
- Vuosien ikäinen laite on turvariski.
Kauko Ollila
Kirjoittaja on taloustaidon Digitaito-palstan tuottaja