veronmaksajat.fi

KOTI

Tahmaako netti? Korjaa nämä yleiset virheet yhteydessäsi

Tahmaako netti? Korjaa nämä yleiset virheet yhteydessäsi
9.8.2022

Kotien verkkoyhteydet ovat yhä kovemmalla koetuksella, kun kaistaa rohmuavat suoratoistopalvelut yleistyvät. Ohjeidemme avulla optimoit nettiyhteytesi.

1. OLETKO YRITTÄNYT SAMMUTTAA SEN JA KÄYNNISTÄÄ UUDELLEEN? 

Hulvaton tv-sarja IT-porukka (The IT Crowd) teki tutuksi hokeman Have you tried turning it off and on again? Oletko yrittänyt sammuttaa sen ja käynnistää uudelleen? Tämä it-tuen ongelmanratkaisun ensimmäinen fraasi ei ole kuitenkaan mikään vitsi, vaan täyttä tavaraa, jos netti tahmaa. Moni verkkojumi oikenee, kun tietokoneen käynnistää uudestaan ja repii modeemista ja/tai reitittimestä virtajohdon irti viideksi sekunniksi.

2. LETKU LANGATONTA JOUTUISAMPI

Jos vain mitenkään mahdollista, liitä tietokone reitittimeen ethernet-kaapelilla wifin sijaan. Letku kun vain on langatonta varmempi ja nopeampi yhteystapa. Piste.

3. PÄIVITYS PIRISTÄÄ

Niin yhteyttä jakava verkkolaite kuin sitä hyödyntävät päätelaitteetkin toimivat rivakimmin ajantasaisina. Päätelaitteet yleensä tarjoavat päivityksiä automaattisesti, modeemi ja/tai reititin välttämättä eivät.

Laitteen ohjekirja (tai tuotteen nimellä googlaaminen) opastaa päivittämiseen. Päivittäminen ei kuitenkaan auta loputtomiin, sillä:

4. VANHUS EI JAKSA

Etenkin langattomat tekniikat kehittyvät niin nopeasti, että jo parin–muutaman vuoden ikäinen verkkolaite voi jarruttaa yhteysnopeuksia. Varsinkin 5G:hen siirryttäessä tarvitaan uutta rautaa. Ikä on toki myrkkyä päätelaitteillekin. Viisivuotias känny voi hidastella vaikka verkkolaite olisi viimeisintä huutoa.

5. KIIHDYTÄ KESKITTÄMÄLLÄ

Mitä keskeisemmällä paikalla kodin langaton reititin sijaitsee, sitä vähemmän katvealueita kotiverkkoon jää. Pidä mikrouuni kaukana reitittimestä – mikroaallot häiritsevät wifi-liikennettä.

Reititintä kannattaa pitää mahdollisimman korkealla, sillä radioaallot liikkuvat paremmin alas- kuin ylöspäin. Useamman kerroksen asunnossa tämä tarkoittaa tietysti yläkertaa.

Keskittäminen ei kuitenkaan ole käytännössä ehkä aivan yksinkertaista, koska:

6. MOBIILIMODEMI VIIHTYY IKKUNALLA

Mobiili- eli 4G- tai 5G-modeemin olisi hyvä olla tukiaseman suuntaan antavan ikkunan läheisyydessä.

Jos modeemi kuitenkin on samalla reititin – niin kuin monesti on – törmätään ongelmiin. Reitittimen kun siis pitäisi olla keskellä asuntoa. Modeemireitittimen optimaalinen paikka lienee silloin jossain ikkunan ja asunnon keskikohdan välillä. Paras paikka selviää silloin kokeilemalla.

Mutta mikä on se oikea ikkuna? Tukiaseman sijaintia voi selvitellä operaattorin kuuluvuuskartasta tai asiakastuesta. Tukiaseman paikannusta voi koittaa erillisellä sovelluksella, esimerkiksi Android-luurien CellMapperilla.

Käytännön kokeilu antanee tarpeeksi osviittaa tukiaseman sijainnista. Kanna modeemi vuorotellen jokaisen ilmansuunnan ikkunan luo ja aja nopeustesti päätelaitteella. Suosi ikkunaa, jonka luona yhteysnopeus on suurin. Tosin tukiaseman kapasiteetti voi vaihdella hetkellisesti. Tee siis uusi mittauskierros tai jopa pari, jos haluat olla varma.

Käytännön kokeilussa on myös se hyvä puoli, että paras kuuluvuus voi tulla maastoheijastumien vuoksi suunnasta, jossa tukiasema ei sijaitse.

7. VAIHDA VIITEEN GIGAAN

Jos reititin tukee 5 GHz:n taajuutta, kokeile, josko nopeus kasvaisi viiteen gigaan vaihtamalla. Taajuusalue on todennäköisesti vähemmän ruuhkainen kuin yleisemmin käytetty 2,4 GHz. Ohjeet taajuusalueen vaihtoon löytyvät jälleen kerran manuaalista.

8. ONHAN OVI KIINNI VIERAILTA?

Jos wifi-verkkosi on avoin eli ei kysy salasanaa naapuriltakaan, vapaamatkustajia on todennäköisesti niin paljon, että käyttäjäkohtainen nopeus jää pieneksi. Salasana käyttöön siis. Käyttöohje auttaa tässäkin toimenpiteessä. 

Nämä kahdeksan ohjetta keskittyvät olemassa olevien liittymien ja laitteiden optimoimiseen. Rahalla saa toki lisänopeutta, esimerkiksi ulkoantennin mobiiliyhteyksien vastaanottoon tai useamman tukiaseman niin sanotun mesh-kotiverkon.

Kari Ahokas

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti