Kansalaisten taloustaitoja edistetään Suomessa nyt laajalla rintamalla. Taustalla on huoli kasvaneista maksuhäirintämerkinnöistä, joita kertyy paljon etenkin nuorille. Taloustaito julkaisee mediataitoviikolla 10. helmikuuta erityisesti nuorille suunnatun lukupaketin, joka tarjoaa vinkkejä ja virikkeitä oman taloudenpidon tueksi.
Suomalaisten taloustaidoissa on totisesti parantamisen varaa. Näin ajatellaan muun muassa Suomen Pankissa, joka ilmoitti tammikuun lopussa laativansa strategian suomalaisten talousosaamisen edistämiseksi. Taustalla on huoli kasvaneista veloista ja maksuhäiriömerkinnöistä.
Nykyisin jo lähes 390 000 suomalaisella on maksuhäirintämerkintä. Merkintöjä on paljon etenkin nuoremmissa ikäluokissa.
”Nopeutunut velkaantuminen on Suomessa kasvava sosiaalinen ongelma, johon on tärkeä löytää ennakoivia ratkaisuja”, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn muistutti suomalaisten talousosaamisen edistämishankkeen julkistamistilaisuudessa tammikuussa.
Samassa tilaisuudessa puhunut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi hallitusohjelman hankkeista ylivelkaantumisen torjumiseksi. Suunnitelmissa on muun muassa ottaa käyttöön positiivinen luottotietorekisteri sekä vahvistaa talous- ja velkaneuvontaa.
Käteisen katoaminen hämärtää käsitystä rahasta
Olli Rehn korosti, että muutokset taloudellisessa ympäristössä korostavat talousosaamisen tarvetta. Esimerkiksi se, että käteismaksuista on siirrytty nopeasti korttimaksamiseen, voi heikentää ihmisten kykyä hahmottaa rahan arvoa.
Kun vuosituhannen vaihteessa vielä 70 prosenttia vähittäismaksujen arvosta maksettiin käteisellä, vuonna 2018 luku oli enää 19 prosenttia.
Oikeusministeri Henriksson kannusti perheitä hankkimaan vanhanajan säästöpossun, johon voi säästää konkreettista rahaa ja käydä tyhjentämässä sen pankissa.
”Kun raha liikkuu sähköisesti, lapsille ja nuorille jää hämärä kuva siitä, mitä raha on, mistä sitä tulee, mitä tarkoittaa, jos ottaa lainaa, mitä korko on ja mitä raha tarkoittaa minun elämässäni. On tärkeä antaa talousoppeja jo lapsuudessa”, Henriksson sanoi.
Koulu ei välttämättä tarjoa riittävästi talousosaamista
Mistä nuoret oppivat taloustaitoja? Talous ja nuoret TAT tutki nuorten ja opettajien talousosaamista vuosina 2018–2019. Selvisi, että nuoret eivät saa koulusta riittäviä talousosaamisen valmiuksia – sen paremmin nuorten omasta kuin opettajienkaan mielestä.
Siinä mielessä kotien ja perheiden rooli taloustaitojen opettamisessa korostuu. Tietoa on tarjolla.
Taloustaito tuottaa joka päivä taloudellista hyötytietoa, joka auttaa hahmottamaan talouden lainalaisuuksia ja lisää ymmärrystä omasta taloudesta. Monet julkaisemistamme jutuista on maksutta luettavissa Taloustaidon verkkosivuilla (www.taloustaito.fi)
Osana media- ja markkinointialan yhteistä Kunnioitamme nuorta lukijaa -kampanjaa julkaisemme Mediataitoviikolla 10.–16. helmikuuta erityisesti nuorille suunnatun maksuttoman juttupaketin (www.taloustaito.fi/nuoret).
Paketissa on juttu muun muassa Miskasta, Filipistä ja Janikasta, jotka kokeilivat tulojensa ja menojensa kirjaamista kuukauden ajan, tavoitteellisesta säästämisestä, ASP-tilistä, ajokortin hankkimisesta, yrityksen perustamisesta, opintotuesta, kesätöiden veroista, tubettaja Ilonasta, osakesäästötilin avanneesta Jothamista ym.
Antoisia lukuhetkiä juttujen parissa! Vinkkaa juttupaketista myös läheiselle nuorelle!
Outi Airaksinen