veronmaksajat.fi

KOTI

Taloyhtiön asukas: sisusta parveke vapaasti, mutta muista nämä kolme asiaa

Taloyhtiön asukas: sisusta parveke vapaasti, mutta muista nämä kolme asiaa
25.7.2024

Huoneistoparveke antaa monelle kaivattua lisätilaa, ja siellä vietetään paljon aikaa etenkin kesällä. Saako oman parvekkeen kalustaa ja koristella vapaasti ja oman maun mukaan?

Kesä innostaa monet varustamaan parvekkeitaan, ja inspiraatiota haetaan niin sosiaalisesta mediasta kuin sisustuslehtien sivuilta.  On tunnelmallisesti ripustettuja valoja, lattialle asetettuja viljelyslaatikoita ja kattorakenteista roikkuvia riippumattoja sekä grillejä.

1. Rakenteet rauhaan

Oman huoneiston parvekkeen voi käytännössä sisustaa varsin vapaalla kädellä, mutta tietyin rajoituksin. Esimerkiksi sellaiset sisustusratkaisut, jotka edellyttävät reikien tekemistä, vaativat aina luvan.

”Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kaikki mikä on parvekkeen sisäpuolella ja kaiteen alapuolella on sallittua, kunhan rakenteisiin ei kosketa”, kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo tiedotteessa.

2. Bambuverhot sallittuja, vaikka ärsyttävät

Monet asukkaat virittävät läpinäkyvien kaidelasien näkösuojaksi esimerkiksi bambuverhoa tai tummentavia kalvoja. Tämä tekee julkisivusta usein kirjavan ja synnyttää joskus erimielisyyttä taloyhtiön sisällä.

Kaikenlaisten verhojen ja näkösuojien laittaminen on kuitenkin sallittua, kun ne ovat parvekkeen sisäpuolella. Taloyhtiön tai viranomaisen lupaa tarvitaan vain silloin, kun näköeste ulottuu parvekkeen ulkopuolelle. Esimerkiksi markiisia tai vastaavaa ei saa asentaa ilman lupaa. 

3. Kesäkukat turvaan

Vaikka kesäkukat ovat kauniita ja luovat viihtyisyyttä, pitää myös kukkaruukkujen ja muiden sisustustavaroiden sijaita parvekekaiteen sisäpuolella.

Rintamo ottaa esimerkiksi taloyhtiön parvekkeen kaiteen ulkopuolella roikkuvat kukkaruukut. Hän näkee niissä ison turvallisuusriskin, koska ne voivat esimerkiksi pudota ohikulkijan päähän.

”Viime kädessä taloyhtiö vastaa turvallisuudesta, joten ehkä näissä tapauksissa taloyhtiön kannattaa ohjeistaa asukkaita”.

Jenni Vihtkari

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti