Perin isältäni vuonna 2008 asunto-osakkeen, jonka verotusarvoksi vahvistettiin perintöverotuksessa 80 000 euroa. Lähestyvän putkiremontin vuoksi kyseisen asunto-osakkeen nykyinen käypä arvo 60 000 euroa.
Jos myyn asunnon 60 000 eurolla, vahvistetaanko minulle myyntivoiton tappiota 20 000 euroa? Jos tappiot vahvistetaan, voinko kattaa kyseisellä summalla esimerkiksi samana vuonna pörssiosakkeiden myynnistä koituvia 30 000 euron verotettavia voittoja?
Loput tuloni ovat vain eläkkeitä. En ole käyttänyt asuntoa omana tai perheeni kotina.
Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:
Vähennyskelpoinen luovutustappiosi on 20 000 euroa (80 000–60 000).
Voit kuitata tämän 20 000 euron luovutustappion pörssiosakkeittesi 30 000 euron luovutusvoitoista, jolloin sinulle jää vielä 10 000 euroa verotettavaa luovutusvoittoa.
Luovutustappiot vähennetään ensisijaisesti verovuoden luovutusvoitoista. Sen lisäksi vuoden 2016 ja sitä uudemmat luovutustappiot voidaan vähentää luovutusvoittojen kokonaan tai osin puuttuessa myös muista pääomatuloista. Jos luovutustappiota jää tämänkin jälkeen vähentämättä, vahvistetaan jäännös verovuoden luovutustappioksi, joka vähennetään viitenä seuraavana vuotena luovutusvoitoista ja muista pääomatuloista.
Perintöverotuksessa käytetty verotusarvo rinnastetaan todelliseen hankintamenoon.
Tällöin luovutushinnasta vähennetään perintöverotuksen verotusarvo ja voiton hankkimisesta aiheutuneiden menojen yhteismäärä tai näiden vaihtoehtona niitä suurempi hankintameno-olettama (20/40). Hankintamenoon voidaan lisätä myös verotuksessa poistamatta oleva osa verovelvollisen maksamista perintönä saaman omaisuuden perusparannusmenoista. Samoin esimerkiksi asuntosi myynnissä asuntovälittäjälle mahdollisesti maksamasi välityspalkkio kasvattaisi luovutustappiosi määrää.
Sen sijaan hankintameno-olettamaa käytettäessä luovutusvoitto on aina joko tasan 60 tai tasan 80 prosenttia luovutushinnasta.