Lämpötilat painuvat pakkaselle tällä viikolla lähes koko maassa. Nyt kannattaa viimeistään tarkistaa, että koti on valmiina pakkasiin ja säätää lämmitys ja ilmanvaihto oikein.
Joko tarkistit? Kuusi vinkkiä lämpöisempään kotiin
- Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta. Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.
- Kytke ilmanvaihtolaitteesta mahdollinen viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.
- Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.
- Ilmanvaihtoventtiilit käännetään talviasentoon, mutta ei suljeta kokonaan.
- Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan.
- Lämmitä tulisijaa pakkasia ennakoiden.
Lähde: Motiva
Herättele termostaatit
Termostaattien toimintaa herätellään kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen. Paksut verhot ja huonekalut kannattaa siirtää pois patterien edestä, jotta lämpö pääsee leviämään tasaisesti huoneeseen.
Kylmän tunne on yksilöllistä. Oleskelutiloissa 20–22 °C on useimmille miellyttävä lämpötila. Makuuhuoneessa riittää aste tai pari vähemmän. Varastot ja autotallit puolestaan voi pitää huomattavasti viileämpinä.
Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksen ajastaminen on fiksua sekä kukkarolle että ympäristölle.
”Mukavuuslattialämmitys saattaa kasvattaa kodin sähkölaskua jopa parilla kympillä kuussa. Ajoita mukavuuslämmitystä aamuin illoin niihin ajankohtiin, jolloin tilaa käytetään ja kuivatetaan. Parhaimmillaan säästät jopa puolet kylpyhuoneen lämmitykseen kuluvasta sähköstä, Motiva Oy:n asiantuntija Teemu Kettunen vinkkaa tiedotteessa. Vaikka lämmitystä voi ajastaa, pitää pesutilojen ilmanvaihdon olla toiminnassa jatkuvasti.
Vältä vedon tunnetta
Vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle. Ennen kuin käsi käy termostaatille, kannattaa tarkistaa ikkunoiden tiivisteet ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa.
Älä sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan. Vedontunnetta saattaa aiheuttaa liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 °C. Liian korkea lämpötila voi jopa sotkea koneellisen ilmanvaihdon toimintaa, joten tarkkana kannattaa olla.
”Ilmanvaihtokoneesta kannattaa tarkistaa, että lämmöntalteenotto on päällä. Lämmöntalteenotto on vakiona ainakin 2000-luvulla asennetuissa pientalon teholuokan ilmanvaihtokoneissa, ja joissain vanhemmissakin koneissa mallista riippuen”, Kettunen neuvoo.
Myös kerrostaloasunnoissa voi olla huoneistokohtainen ilmanvaihtokone. Jos et osaa käyttää laitteistoa, kannattaa apua pyytää huoltoyhtiöltä. Energiaa säästyy myös puhallintehon säätämisellä.
Maksimitehoa tarvitaan vain silloin, kun asunnossa laitetaan ruokaa, saunotaan, kuivatetaan pyykkejä tai jos asunnossa on poikkeuksellisen paljon ihmisiä. Minimiteholle laite kannattaa säätää silloin, kun ei olla kotona.
Tulisijan käytöllä huippukulutukset kuriin
Etenkin sähkölämmittäjien on hyvä lämmittää tulisijaa ennakoivasti ennen pakkasten kiristymistä ja jatkaa lämmitystä kylmän jakson ajan. Näin saadaan madallettua kylmän jakson aiheuttamaa kulutuspiikkiä.
Tuntihintaisen sähkösopimuksen tapauksessa lisähyötyä tuo, että pakkasjakson aikana sähkön tuntihinnat voivat olla tavanomaista korkeammalla, jolloin tulisijan käytön tuoma säästökin on suurempi.
MONTAKO ASTETTA? Luotettavan mittaustuloksen saat, kun asetat mittarin huoneen väliseinälle riittävän kauaksi ikkunoista ja ulkoseinistä, reilun metrin korkeuteen.
Minna Petäinen