Vuodet rasittavat parvekkeen tai terassin rakenteita ja voi käydä niin, että ennen sulavasti liukuneet lasit alkavat jumittaa. Kutsu huolto säännöllisesti avuksi. Niin pidennät lasien käyttöikää ja turvaat kotisi arvoa. Kuinka kauan vanhoihin parvekelaseihin saa varaosia? Mitä huoltotoimia voi tehdä itse?
1. Puhdista ja voitele
Jos olet hankkinut parveke- tai terassilasit enintään 10 vuotta sitten, jo myyjä on luultavimmin kertonut sinulle, että laseja pitää huoltaa säännöllisesti. Muutamia asioita voit tehdä itse. Esimerkiksi syksyllä kannattaa puhdistaa lasituksen alakiskosta kesän aikana kertyneet kasvien lehdet ja muut roskat.
Pudistusaineeksi riittää vesi, pinttymiä voit harjata alumiinikiskosta reippaastikin. Pesun jälkeen voit suihkuttaa kiskon sisään voiteluainetta, kuten silikoni- tai teflonsprayta tai parafiiniöljyä. Jätä yläkiskon huoltaminen ammattilaisille. Heillä on tarvittavat turvavaljaat ja vakuutukset katon rajaan nousemista varten.
Parvekelasiliikkeestä saat varaosina esimerkiksi lasien tiivisteitä ja narulukkoja. Jos siis parveke- tai terassilasin silikonitiiviste repsottaa, voit ostaa uuden verkkokaupasta tai palvelupisteestä ja vaihtaa tiivisteen itse.
Narulukko on parvekkeen seinään kiinnitetty mekanismi, jolla lukitaan avatut lasit nippuun. Narulukon voit turvallisesti asentaa, lasit avaavan vetonarun vaihtaa huolto.
2. Pyörät ja saranat
Lasiruudut ja alumiinikiskot ovat kestäviä, mutta lasituksessa on myös kuluvia osia. Niiden vaihtamiseen tarvitaan erikoistyökalut ja ammattiasentaja. Yleensä on myös jokin syy, miksi jokin osa on mennyt rikki: järjestelmän säädöt eivät ehkä ole kohdillaan.
Kiskot voivat hiukan siirtyä, jos parvekkeen tai talon rakenteet elävät. Asentaja tarkistaa ja korjaa, vaihtaa kuluneet osat ja lopuksi voitelee kiskot. Työlle saa viiden vuoden takuun.
Lasituksia voi huoltaa myös talvella. Marras-maaliskuussa alan liikkeissä on rauhallisempaa, joten se on mainio ajankohta huollon tilaamiseen.
Jos olet vastikään ostanut asunnon, kannattaa selvittää edelliseltä omistajalta, milloin lasit on viimeksi huollettu. Mikäli taloyhtiö on asennuttanut lasituksen, huollon tilaaminen ja maksaminen kuuluvat taloyhtiölle.
3. Paljonko maksaa?
Parveke- ja terassilasien huollon hintaan vaikuttavat lasien määrä ja se, kuinka monella seinällä lasitusta on. Voi ajatella, että lasien huolto maksaa vain muutamia satoja euroja, kun taas lasituksen uusiminen kustantaa vähintään neljä kertaa enemmän.
Jos käytössä on tuntiveloitus, asentajan ensimmäinen työtunti voi olla kalliimpi ja seuraavat edullisempia. Osa yrityksistä tarjoaa kiinteähintaisen huoltopaketin, joko ilman varaosia tai niiden kera.
Huolto kannattaa tilata samalle päivälle naapurin kanssa, sillä se tuo säästöä matkakuluissa. Osakas voi saada parvekelasien huollosta verotuksen kotitalousvähennystä. Taloyhtiöille lasiliikkeillä on omat tarjoushinnat.
4. Varaosat ratkaisevat
Tarkista lasitusta hankkiessasi, kuinka pitkään valitsemaasi malliin on varaosia saatavilla. Pisimmillään lasivalmistaja tarjoaa varaosia 25–30 vuotta. Vaikka lasi ja alumiini kestävät paljon pidempään, lasit voidaan pitää kunnossa vain niin pitkään, kun varaosia valmistetaan.
Jos olet ostanut vanhemman asunnon, siinä voi olla vanhenevaa mallia oleva lasitus. Mikäli varaosia ei enää saa, lasitusta ei voi esimerkiksi irrottaa parveke- tai julkisivuremontin ajaksi ja asentaa sitten takaisin. Tässä tilanteessa taloyhtiössä voidaan miettiä, asennuttaisiko yhtiö kaikille osakkaille uudet lasit.
5. Niksejä käyttäjälle
Vaihtoon menevät parvekelasit on viisasta kierrättää. Varmista, että huollon tekevä yritys kuljettaa lasit ja listat keräyspisteisiin.
Nykyisten rakennusmääräysten mukaan parveke ei saa olla liian tiivis, joten uudet lasimallit päästävät hiukan enemmän sadevettä parvekkeelle kuin vanhat. Sisusta siis parvekkeesi ulkokäyttöön tarkoitetuilla materiaaleilla.
Parvekelaseissa voi joskus olla myös lapsilukko. Jos lukon avaimet katoavat, parvekelasivalmistajan verkkokaupasta pitäisi löytyä uudet. Mieti huoltoa tilatessa, tarvitsetko parvekkeelle lisävarusteita, kuten kaihtimet tai maton. Asennus hoituu kätevästi samalla huoltokäynnillä.
Parvekelasien huollosta kertoivat Risto Nivala Lumonilta ja Teijo Maaninka Nika Lasitukselta.
Satu Alavalkama