Lisääntynyt auringonvalo paljastaa villakoiria ja likaisia pintoja. Mitäpä, jos siivouksen tilaisi ammattilaiselta? Äitienpäivän kunniaksi ehtii vielä tilata siivouksen lahjaksi vaikkapa mummolle.
Kannattaisiko siivous tilata lahjaksi vaikka isovanhemmille, toiminnanjohtaja Sari Mattila SSTL Puhtausala ry:stä?
”Todellakin. Kotitalousvähennystä voi saada myös omille vanhemmille tilatusta siivouksesta. Se on hyvä lahjaidea, sillä monilla on sen ikäisiä vanhempia, että siivous voi olla helpotus heille ja samalla se ruokkii kansantaloutta, kun pannaan raha kiertämään.
Esimerkiksi ikkunanpesu vanhuksille voi olla todella hyvä lahja, etteivät vanhat ihmiset turhaan kiipeile itse siivoamasssa.”
Mistä ammattisiivoojan löytää?
”Nettihaulla löytää oman paikkakunnan kotisiivouksen tekijöitä. Tarjontaa on pienistä toiminimiyrittäjistä isompiin tekijöihin.”
Kumpaa kannattaa suosia – yksinyrittäjää vai isoa firmaa?
”Kumpaakin pystyn suosittelemaan. Isot toimijat voivat olla kalliimpia, mutta he voivat olla tehokkaampia. Kannattaa tutustua hinnastoihin, jotka löytyvät usein yritysten kotisivuilta. Pienten toimijoiden etuja ovat toiminnan joustavuus ja läheisyys.”
Millaisista asioista pitäisi sopia?
”Siivous kannattaa aina suunnitella yhdessä siivousyrityksen kanssa ja miettiä, mitä kaikkea tehdään, ettei tule tulkintaristiriitoja. Kannattaa aina myös tehdä kirjallinen sopimus, puolin ja toisin.”
Mitä kotisiivous maksaa?
”Jatkuvalla sopimuksella – eli, kun siivooja käy säännöllisesti esimerkiksi kerran viikossa – siivous maksaa noin 60 euroa tunnilta. Tässä hinnassa voi olla kaksikin työntekijää mukana. Hinnoitteluun vaikuttaa myös se, sisältääkö hinta alv:n.”
Mitä muuta siivousfirmasta kannattaa selvittää?
”Ainakin se, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin, sillä vain rekisteriin kuuluvien yritysten laskuista voi saada kotitalousvähennystä. Lisäksi kannattaa selvittää, onko yritys maksanut lainmukaiset työnantajavelvoitteet.”
Loppuhintaan vaikuttaa myös käytetty aika. Onko siinä paljon vaihtelua?
”Ammattipuolella on standardiaikoja, joihin ammattilainen pystyy. Nopeuteen vaikuttaa se, millä menetelmillä ja aineilla siivotaan. Siivoojan pitää tietää esimerkiksi pintamateriaalit ja se, mitä likaa poistetaan.”
Pitääkö koti siivota ennen siivoojan tuloa?
”Kotihäpeää on tutkittu paljon. Paljon on kiinni itsetunnosta, millaiseen kotiin haluaa päästää tuntemattoman. Ennen siivoojan tuloa ei ole pakko siivota, mutta tietenkään vieras ihminen ei voi tietää, mihin jokin tavara kuuluu. Silloin tavarat järjestetään siistiin pinoon jonnekin.”
Tuoko siivooja aineet ja välineet mukanaan?
”Siivouksia voidaan tehdä kodin omilla välineillä tai sitten palveluntarjoaja tuo välineet mukanaan. Oma kantani on, että käytössä on syytä olla ammattimaiset ja ennen kaikkea hygieeniset välineet. Välineitä ei voi siirtää kotitaloudesta toiseen.
Nyrkkisääntö on, että kaikki siivouspyyhkeet pitää pestä pyykinpesukoneessa aina siivoamisen jälkeen, sillä mikrobikasvusto alkaa lisääntyä välineissä heti. Ei voi saada puhdasta aikaiseksi, jos siivoaa valmiiksi likaisilla välineillä.
Yksi hyvä tapa on käyttää kertakäyttöisiä, ei ympäristöä kuormittavia liinoja.”
Mitä kevätsiivoukseen kannattaa sisällyttää?
”Aurinko on armoton ja lähtisin siivoamaan ikkunoista sekä erilaisten tasojen ylä- ja alapintoja. Kevätaurinko paljastaa myös katon kunnon. Kattoa ei pidä missään nimessä siivota kosteilla menetelmillä, vaan se vaatii kuivasiivousta ja imurointia harjapäällä.
Sitten katsoisin seinien kuntoa – kyse on vain siitä, miten pitkälle siivous halutaan viedä. Verhot voi tuulettaa tai viedä pesulaan.
Ikkunan pesuun on hyvä sisällyttää myös sälekaihtimien pesu. Kaihtimissa voi olla esimerkiksi kärpäsiä tai muita pienten eläinten jättämiä jälkiä, jotka vaativat pyyhinnän.”
Kuka korvaa, jos siivoaja rikkoo jotain siivotessaan?
”Yleensä yrityksissä on aina vastuuvakuutukset. Kotitalouksissa käytettävät siivousaineet ovat kuitenkin niin pintaystävällisiä, ettei niillä saa isoa haittaa aikaiseksi. Siivoamalla ei tosin voi saada pintoja neitseelliseen kuntoon.
Jos esimerkiksi parkettiin on kaatunut punaviiniä ja se on ollut siinä pidempään, silloin väriä ei enää saa pois puun syistä, vaan tarvitaan järeämpiä keinoja, kuten pintojen hiomista.
Joskus voi sattua, että imurin varrella tönäisee vaikka jonkun maljakon. On hyvä muistaa sijoittaa arvokkaammat esineet niin, ettei tällaista vaaraa pääse tapahtumaan.”
Eikö lian saa pois monesta paikkaa vain pölyhuiskalla?
”Pitää muistaa, että lian määrä on vakio. Jos siivoaa huiskalla, pitää miettiä, mihin pöly menee, ettei sitä vain levitä huoneilmaan.
On olemassa esimerkiksi hyviä tasomoppeja, joiden mikrokuitupyyhkimet voi puhdistaa pyykinpesukoneessa. Joka ikinen väline pitää huoltaa aina siivousten välillä tai sitten käyttää kertakäyttöisiä ja biohajoavia välineitä.”
Pitäisikö lapsiperheessä lapset laittaa siivoamaan itse ihan kasvatussyistä?
”Jos kotona käy siivooja, tärkeintä on välittää arvostusta työtä kohtaan. Yksi hyvä tapa voi olla kombinaatio, eli siivooja käy, mutta myös lapset siivoavat. Lastenkasvatuksessa siivoamista ei saisi kuitenkaan koskaan käyttää rangaistuskeinona.
Siivoamisesta pitäisi tehdä mukavaa. Leikki-ikäiset lapset tekevät siivoamisesta leikkiä. Sitä kannattaa pyrkiä jatkamaan.”
Outi Airaksinen
KOTITALOUSVÄHENNYS | Kun ostat palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, voit vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä. Saat vähennystä tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista. Lue lisää >>