veronmaksajat.fi

KOTI

Timo Metsolan näkemys vuokramarkkinoista: Kasvukolmio pitää pintansa

Timo Metsolan näkemys vuokramarkkinoista: Kasvukolmio pitää pintansa
21.6.2022

Asuntosijoittajat eivät vielä riemusta tuuleta. Näin voisi kiteyttää loppukevään ja alkukesän asuntoihin sijoittavien tunnelmia.

Tilastokeskuksen huhtikuun loppupuolella julkistamat tiedot vapaarahoitteisista vuokrista kertoivat, että koko maassa vuokrat nousivat vuoden aikana pääkaupunkiseudulla 0,9 prosentilla, Tampereella 1,0 ja Turussa 1,4 prosentilla.

Suomen Vuokranantajien barometrissa puolestaan nähtiin, että korot, hoitokulut ja Venäjän hyökkäyssota huolettavat vuokranantajia.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola näkee kesässä ja tulevassa syksyssä valonmerkkejä.

Vuokra-asuntoa etsivällä on korona-aikaan ollut mistä valita, mutta tilanne on muuttumassa.

Koronarajoitusten hellitettyä opiskelijat ovat palaamassa lähiopetukseen ja etsivät vuokra-asuntoja.

Metsola muistuttaa, että liikkeellä on nyt tavanomaista isompi joukko nuoria. Opiskelupaikkakunnalle ovat muuttamassa paitsi ensimmäisen vuoden opiskelijat, myös kahtena koronavuonna kotipaikkakunnalleen etäopiskelemaan jääneet nuoret.

Myös Airbnb-asuntojen ahdinko on hellittämässä, kun turistit alkavat liikkua.

– Airbnb-markkinoilla ollaan vielä kaukana pandemiaa edeltävästä ajasta, mutta mikään ei viittaa siihen, etteikö sen suosio alkaisi palautua. Tämä on nähtävissä esimerkiksi Britanniassa, missä pandemiarajoituksia alettiin purkaa meitä aiemmin.

Metsola korostaa, että asuntosijoittamisessa ei kannata hötkyillä ohimenevien heilahtelujen tahdissa vaan tarkastella pidempiä linjoja.

– Siellä näkyy edelleen keskeisenä tekijänä sijainnin vaikutus. Hyvän sijainnin keskuksia ovat edelleen pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku. Ne imevät elinvoimaa ja nuorta, koulutettua väkeä ympäri Suomen.

Pandemia-aikaan puhuttiin paljon mökki-ilmiöstä, mutta vakituisen asumisen muuttovoitto painottuu edelleen tähän kasvukolmioon.

Metsola huomauttaa, että sijoitusasunnon hankinta myös muista yliopistokaupungeista voi olla ihan ok, mutta ainakin hänen analyysinsa mukaan kasvukolmio on muihin verrattuna sijoitusasuntokohteena ylivoimainen.

– Jotakin kertoo sekin, että asuntosijoitusyhtiö Sato keskittyy investoinneissaan pääkaupunkiseudulle sekä Tampereelle ja Turkuun sekä niiden ympäristökuntiin. Yhtiö myi vuokra-asuntonsa muualta. 

Vastikkeet nousussa

Pikainen silmäily verkon vuokra-asuntomarkkinoista kertoo, että esimerkiksi Turun keskustasta saa vuokrattua 70 neliön vuokrakolmion runsaalla 1 000 eurolla kuukaudessa. Yksiön vuokra nousee helposti yli 600 euron.

Metsola tietää, että Turussa on hyvin kysyntää myös perheasunnolle, vaikka ison asunnon hankkiminen sijoitusmielessä ei välttämättä ole kovin kannattavaa.

Isossa asunnossa on isommat kulut, ja viime aikoina hoitokulut ovat olleet nousussa.

– Vastikkeet ovat nousseet, eletäänhän tilannetta, jonka jotkut nimeävät energiakriisiksi. Käytännössä energian hinta kiertyy vastikkeisiin.

Myös asuntojen remontointi on kallista, sillä rakennustarvikkeiden hinta on noussut. Jokainen putkiremonttia kilpailuttava on huomannut tämän selvästi. Eikä energia hinta ole halpenemassa.

Asuntosijoittajan kannattaakin pitää silmällä mahdollisuutta siirtyä maalämpöön tai tehdä muita energiaremontteja.

Pidä huolta siisteydestä!

Jotta sijoitusasuntoon saa mieleisensä hyvän vuokralaisen, asunnon kunnosta on syytä pitää huolta. Jos remonttihalut ovat vähissä, asunto kannattaa todennäköisesti panna myyntiin.

Metsola kertoo, että sijainnin ja sopivan koon lisäksi vuokra-asuntoa etsivät kiinnittävät huomiota yleiseen siisteyteen. Esimerkiksi pesutiloissa muovimatto saattaa kelvata, kunhan paikat eivät repsota.

Kirsi Riipinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti