Yleisimpiä syitä tulisijoista lähteville vahingoille ovat valvomatta jättäminen ja tuhkan säilyttäminen vääränlaisessa astiassa.
Tulisijoista ja tuhka-astioista lähteneet palot painottuvat syys-lokakuulle, vakuutusyhtiö If kertoo. Vahinkojen yleisin syy on, että tulisija on jätetty valvomatta tai tuhka laitettu muoviastiaan tai kannettomaan metalliastiaan.
If testasi alkuvuonna terassipalojen yhteydessä myös, kuinka palo voi saada alkunsa, jos hiiliä tai tuhkaa säilytetään väärin. Palotestissä käytettiin lämpökameraa ja noin 600 asteiset hiilet sulattivat muoviämpärin nopeasti.
Tuhka on myös syytä muistaa jäähdyttää kunnolla siihen varatussa kannellisessa metalliastiassa.
”On käynyt niinkin, että asiakas oli tyhjentänyt kuuman tuhkan kompostiin, josta palo levisi myös läheisiin rakennuksiin. Tuhkaa tulisi säilyttää kannellisessa metalliastiassa niin kauan, että tuhka on täysin jäähtynyt”, kertoo omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä tiedotteessa.
Varmista aina, että piippu vetää
Kun syksyllä tulisijoja sytytellään ensimmäisiä kertoja, on hyvä varmistaa, että savupiippu vetää. Hormissa voi myös olla kosteutta.
”Jos savu pölähtää piipun sijaan huoneeseen, voi seurata savu- ja nokivahinkoja. Kotivakuutus korvaa näitä vahinkoja, mutta niiltä on helppo välttyä lämmittämällä tulisijaa pikkuhiljaa.”
Säännöllisestä nuohouksesta pitää myös huolehtia. Vakituisen asunnon tulisija tulee nuohota vuoden välein, vapaa-ajan asunnon tulisija kolmen vuoden välein. Ammattilainen huomaa rakenteisiin tulleet viat, kuten tukkeumat ja rikkoutumiset, jotka voivat johtaa palovahinkoihin.
”Jos kiinteistöä ei ole nuohottu säännöllisesti, sillä on vaikutusta myös korvauksen määrään mahdollisissa vahinkotilanteissa”, muistuttaa Ruokoselkä.
Minna Petäinen