veronmaksajat.fi

KOTI

Vainajalla sometili? Näin suljet käyttäjätilit

Vainajalla sometili? Näin suljet käyttäjätilit
28.3.2023

Ystävä sai sosiaalisen median palvelultaan onnittelumuistutuksen: ystävän ystävä täytti vuosia, kertoi Facebook, parasta onnitella.

Mutta juhlakalu oli kuollut aikaa sitten. Kiusallinen, makaaberi tilanne on monelle meistä tuttu. Saatamme saada Facebookista pyynnön ottaa kuollut ihminen kaveriksi.

Käyttäjätilit jäävät eloon ja somejättien algoritmit huitelevat niissä vaikka maailman tappiin, elleivät poisnukkuneen omaiset sulje tilejä.

Asiakirjoista apua sometilin sulkemisessa 

Periaatteessa lähiomaisella on oikeus vainajan käyttäjätilin sulkemiseen sosiaalisessa mediassa.

Luonnollisesti palvelut vaativat todistuksen suljettavan tilin omistajan kuolemasta ja lähiomaisen henkilöllisyydestä.

Pääosa palveluista tarjoaa menettelytapoja tilien sulkemiseen ja asioiden hoito on selkeästi ohjeistettua, mutta eräät palvelut eivät tarjoa kuolintapauksiin mitään tukea.

Jotkin palvelut noudattavat maksimiaikarajaa, jonka täytyttyä tili suljetaan, ellei sille ole kirjauduttu. Aikarajat palveluiden tarjoajien välillä vaihtelevat.

Merkittävimmät sosiaalisen median palvelut ovat ulkomaisia, joten niiden ohjeissa mainitut asiakirjat voivat olla palvelujen kotimaassa erilaisia kuin Suomessa.

Esimerkiksi Facebookin ohjeissa mainitun kuolintodistuksen sijasta asiakirjaksi käy ote väestötietojärjestelmästä. Samalla otteella voi todistaa myös sukulaisuussuhteet.

Eri palveluissa tarvitaan yleisimmin yksi tai useampi ote väestötietojärjestelmästä, kopio kuolinilmoituksesta tai muistokirjoituksesta ja vainajan sukulaisena kopio omasta henkilöllisyystodistuksesta.

Otteen väestötietojärjestelmästä voit tilata Digi- ja väestötietovirastosta puhelimitse, sähköpostilla, Lomake.fi-palvelusta tai käymällä asiakaspalvelussa.

Käyttäjätili muistotilaan 

Sosiaalisen median palvelut eivät tarvitse henkilötunnuksen loppuosaa. Esimerkiksi Facebook neuvoo peittämään päätteen dokumentista ennen sen kuvaamista tai skannaamista.

Sekä Facebook, Instagram että Linkedin tarjoavat mahdollisuuden vainajan tilin poistamiseen kokonaan tai tilin siirtämistä muistotilaan.

Muistotila on virtuaalinen paikka, jossa perheenjäsenet ja ystävät voivat jakaa muistoja läheisestään.

Poistettu käyttäjätili katoaa kaikkineen. Jos omaiset haluavat talteen esimerkiksi tilin valokuvia, on kuvat siirrettävä ennen tilin poistamista.

Facebook-tilin hallinta on helpompaa, mikäli tilin haltija on nimennyt etukäteen itselleen perintöyhteyshenkilön. Tämä voi hoitaa muistotilaan siirrettyä tiliä ja myös pyytää käyttäjätilin täydellistä poistamista.

Kaikkien sosiaalisen median palvelujen ohjeita ei ole käännetty suomen kielelle. Vainajan tilin sulkemisen ohjeita voi etsiä kirjoittamalla selaimen hakukenttään palvelun nimen ja hakusanat ”deceased person”.

Jotkin sosiaalisen median palvelut eivät ole julkaisseet lainkaan ohjeita kuolleen henkilön käyttäjätilin sulkemisesta. Tällaisia ovat ainakin nuorten suosimat Snapchat ja Tiktok.

Käytännössä näiden palvelujen käyttäjätilien sulkemiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Mikäli ne ovat vainajan omaisen hallussa, käy tilin poistaminen helposti, joskin se on vastoin palveluiden käyttöehtoja.

Osassa palveluita tilin poistaminen ei toimi mobiilissa, vaan se on tehtävä tietokoneella.

3 vinkkiä sometilin sulkemiseen

1. Tarkempaa tietoa löytyy Suomi.fi-palvelusta (Vainajan sosiaalisen median tilien sulkeminen) ja kunkin palvelun omaa hakua käyttämällä.  

2. Ylikansalliset somejätit kaikkine automaattitoimintoineen eivät ole asiakaspalvelun mallioppilaita. Varaudu hitauteen ja byrokratiaan.  

3. Mikäli vainajan sometilin tunnukset ovat hallussasi, on tilin poisto helppoa, vaikkakin käyttöehtojen vastaista.

Kauko Ollila

Lähde: Suomi.fi  

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti