veronmaksajat.fi

KOTI

Valitse lamppu oikein – luvassa parempaa valoa

Valitse lamppu oikein – luvassa parempaa valoa
11.1.2019

Uudet lamput voivat alentaa sähkölaskua huomattavasti. Eniten säästää, kun korvaa vanhat hehku- ja halogeenilamput energiatehokkailla ledeillä. Lisäarvoa tulee viihtyisyydestä.

Uusien lamppujen valikoima ja ominaisuudet hämmentävät monia. Led-teknologia on mullistanut lamppumarkkinat. Joissakin uusissa ledivalaisimissa ei ole enää lainkaan vaihdettavia lamppuja, vaan koko valaisin on lamppu. Asia selviää valaisimen energiamerkistä.

Kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset vauhdittavat lamppujen kehitystä. Hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti EU-alueella päättyi jo 2012, mutta kaupat ovat voineet myydä varastoja tyhjäksi.

Myös energiansäästölamput eli pienloistelamput ovat poistumassa. Ne ovat monta kertaa hehkulamppuja energiatehokkaampia, mutta ne syttyvät hitaasti ja ovat muodoiltaan kömpelöitä. Käyttöiässä on päästy jopa 20 000 tuntiin, mutta valontuotto heikkenee käytön myötä. Energiansäästölamppu kannattaa vaihtaa lediin viimeistään siinä vaiheessa kun lampun valontuotto on selvästi heikentynyt.

Halogeenilamppujen valmistus ja maahantuonti loppuu ensi syksynä. Halogeenilamput ovat olleet kehittyneempi versio hehkulampuista ja ne ovat heti syttyviä sekä perinteisillä säätimillä säädettäviä.

Loisteputki pitää yhä pintansa. Lediputkeen verrattuna silläkin on pitkä käyttöikä, hyvä valotehokkuus ja valon väristäkin on useampia vaihtoehtoja. Se myös valaisee joko suuntaan, toisin kuin lediputki. Lediputki kuitenkin syttyy vilkkumatta, mikä on esimerkiksi vessassa huomattava mukavuustekijä.

Varmista ledin ja himmentimen yhteensopivuus

"Hehkulamput kannattaa ehdottomasti vaihtaa ledeiksi ja myös halogeeneista on aika jättänyt. Niissä on paljon suurempi energiankulutus kuin ledeissä. Myös energiansäästölamput ovat tulleet tiensä päähän", sanoo energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski Motiva Oy:stä.

Ledilamput ovat ostaessa kalliimpia, mutta ne ovat huomattavasti energiatehokkaampia, ympäristöystävällisempiä ja pitkäikäisempiä. Entinen 25 watin hehkulamppu antaa noin 230 lumenin valon. Vastaavan 230 lumenin valomäärän antava led-valonlähde kuluttaa vain 4 wattia.

Led-lamppukin voi rikkoontua ennen aikojaan. Jos ostaa kalliin lampun, siinä on hyvä olla takuu.

"Lamppu voi mennä rikki, jos lämpötila nousee kovin korkeaksi. Näin voi käydä jos valaisin on kovin umpinainen ja lähellä kattoa. Käyttölämpötila on kerrottu lampussa, esimerkiksi saunaan on omat lamppunsa.

Voi myös olla, että ledi ei sovi yhteen vanhan himmentimen kanssa. Led-lamppu käyttää vähemmän energiaa ja voi olla, että himmennin on tehty suuremmalle kulutukselle", Suur-Uski kertoo. 

SÄÄSTÄ! ”Kotona on kymmenen halogeenikohdelamppua, jotka vaihdetaan ledikohdelampuiksi. Pienikulutuksiset ja pitkäikäiset ledit käyttävät niin vähän sähköä, että lamppujen käyttöiän aikana säästö on yhteensä 500 euroa.” Lähde: Lampputieto.fi

Mikä lamppu?

Ledilamppu

Ledeillä on erittäin pitkä käyttöikä, jopa 25 vuotta. Ne eivät sisällä elohopeaa. Ne syttyvät nopeasti ja valon värisävyjä on paljon. Uusia retromallisia ledilamppuja kutsutaan lanka-, liuska- tai rimaledeiksi. Myös filamenttiledi muistuttaa vanhaa hehkulamppua.

Led-älylamppu

Älylamppuja voidaan ohjata eri tavoin joko valokatkaisimesta tai langattomasti erillisen mobiili- tai tablettisovelluksen avulla. Ne sopivat tavallisiin kodin valaisimiin eikä asennus vaadi sähköasentajaa. Älylampulla voi tyypillisesti säätää ja ohjata valaistuksen kirkkautta ja värisävyjä tai ajastaa ne syttymään tai sammumaan.

Energiansäästölamppu

Ledit korvaavat lähivuosina energiansäästölamput. Energiansäästölamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa, joten ne on palautettava ehjinä sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen tai vaarallisen jätteen keräykseen. Energiansäästölamppuja ei kannata käyttää saunan valona eikä käyttökohteissa, joissa valoa joudutaan usein sytyttämään ja sammuttamaan.

Halogeenilamppu

Kehittyneempi versio hehkulampuista. Halogeenilamput ovat poistumassa markkinoilta kiristyvien energiatehokkuusvaatimusten vuoksi. Niitä ei enää valmisteta 1.9.2018 jälkeen, mutta kaupoista niitä vielä löytyy.

Loisteputki

Perinteinen loisteputki on edelleen hyvä lamppuvaihtoehto kodissa oleviin valaisimiin. Sillä saadaan hyvää valoa lähes yhtä tehokkaasti kuin lediputkella. Loisteputken vaihtaminen lediputkeen voi olla energiatehokkaampi vaihtoehto.

Lediputki

Syttyy vilkkumatta. Jos loisteputken tilalle vaihdetaan led-valoputki, on varmistettava lampun sopivuus valaisimeen ja käyttötarpeeseen. Led-valoputken asentaminen loisteputkelle tarkoitettuun valaisimeen edellyttää yleensä vähintään sytyttimen vaihtoa.

Näin valitset lampun

Hehkulamput valittiin lähinnä wattimäärän eli sähkönkulutuksen mukaan. Nyt on tärkeintä valita lumen-arvoltaan eli valon määrältään sopiva lamppu ja haluttu värisävy.

  1. Valitse sopiva lampputyyppi kohteeseen (sauna, himmennettävä, ulkovalo, kohdevalo…)
  2. Tarkista sopiiko lampun kanta valaisimeen
  3. Valitse riittävä valon määrä lumen-yksiköissä (230 -1380 lm)
  4. Valitse lampun värisävy. Kotien valaistuksessa suositaan yleensä lämpimän valkoista sävyä.

Mitä tarkoittavat lumen, kelvin, luksi ja watti?

Lumen – Ilmaisee, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Suositeltu yleisvalon määrä sisätiloissa on 100 lumenia/neliö.

Kelvin – Valon värivaikutelma ilmoitetaan kelvineinä. Esimerkiksi valkoinen valo on 4000 K, päivänvalo 5 500 K. Perinteinen hehkulamppu on värisävyltään kellertävän lämmin, noin 2800 K.

Luksi  – Valaistusvoimakkuuden yksikkö. Sisätilan valaistus tulisi olla yli 100 lx.

Watti  – Lampun sähkönkulutusta kuvaava yksikkö.

Kierrätä lamput oikein

Lamppujen kierrätyksellä saadaan talteen arvokkaita materiaaleja uudelleen käytettäväksi. Vain halogeenilamput, hehkulamput sekä autojen lamput voi laittaa sekäjätteeseen.

Muut lamput, koristevalot ja jouluvalosarjat, kirkasvalolamput ja kiinteällä lampulla varustetut peilikaapit, on toimitettava keräyspisteeseen. Lähin keräyspiste energiansäästö- ja ledilampuille, alle 25-senttisille loisteputkille sekä pienille valaisimille tai koristevaloille on useimmiten siellä, mistä voit ostaa korvaavan tuotteen.

Isommat valosarjat, valaisimet ja kalusteet, joissa on kiinteä lamppu, sekä yli 25 cm pitkät loisteputket on toimitettava keräyspisteisiin, jotka vastaanottavat kaikenkokoista sähkö- ja elektroniikkaromua tai vaarallista jätettä.

Marja Lammi

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti