veronmaksajat.fi

KOTI

Vanhojen asuntojen kauppa jumittaa – vilkastumista odotettu vuosia

Vanhojen asuntojen kauppa jumittaa – vilkastumista odotettu vuosia
21.1.2019

Vanhojen asuntojen kauppa on jäänyt junnaaman tavalla, joka on yllättänyt asuntomarkkinoiden ja talouden asiantuntijatkin. Kiinteistönvälittäjien tilasto kertoo, että vanhojen asuntojen kauppamäärä laski tammi-marraskuussa kolme prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.

Kaupan vilkastumista on odotettu vuosia. Ennustajat jaksoivat kauan pysyä positiivisina ja uskoivat, että markkinoiden elpyminen on käsillä viimeistään ihan kohta. Kun Suomen talous pari vuotta sitten heräsi reipastuvaan kasvuun, ajateltiin, että nyt asuntokaupan on aivan pakko käynnistyä.

Hintaennuste

Vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhinnat, Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ennuste:

  Muutos 2019
Koko maa 1,20 %
Espoo 2,20 %
Helsinki 3,50 %
Hämeenlinna -0,50 %
Joensuu 0,20 %
Jyväskylä 2,00 %
Kouvola 0,50 %
Kuopio 0,00 %
Lahti 2,00 %
Lappeenranta 1,00 %
Oulu 1,80 %
Pori 1,00 %
Rovaniemi 1,50 %
Seinäjoki 1,20 %
Tampere 3,20 %
Turku 1,50 %
Vaasa 1,50 %
Vantaa 2,70 %

 

Lisäksi koko tämän pitkän odotuksen ajan asuntolainojen keskikorot ovat olleet enimmäkseen lähempänä yhtä kuin kahta prosenttia tai jopa alle yhden prosentin – asuntoraha on ollut käsittämättömän halpaa.

Silti kauppa ei lähtenyt liikkeelle viime vuonnakaan. Kiinteistönvälittäjien tilaston mukaan vanhojen asuntojen kauppamäärä laski tammi-marraskuussa kolme prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.

Toki kauppaa silti tehdään, ja kasvukeskuksissa hinnatkin ovat nousseet. Markkinat ovat kuitenkin eriytyneet yhä jyrkemmin, ja nyt kasvukeskuksista puhuttaessa puhutaan oikeastaan vain muutamasta suurimmasta kaupungista.

Asuntojen hinnat, kaksiot e/m2

Esimerkiksi Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa, että tänä vuonna hinnat nousevat noin 2,5–3,5 prosenttia pääkaupunkiseudulla ja Tampereella, useimmissa muissa kaupungeissa nousu jää pienemmäksi tai nollille.

Markkinoiden junnaamiselle on etsitty selityksiä. Uudisasuntojen ja pienten asuntojen kauppa on viime vuosinakin käynyt, mutta suuri osa niistä on mennyt ensiasunnoiksi tai sijoittajille. Heiltä ei tule myytäväksi vanhaa asuntoa, kuten tavanomaisessa asunnonvaihtoketjussa, PTT muistuttaa.

Kauppamäärissä näkynee myös se, että vuokra-asumisen suosio on kasvanut. PTT:n selvityksen mukaan vuokra-asujia on edelleen eniten nuorissa sekä alimmissa tuloryhmissä, mutta jonkin verran vuokra-asuminen on lisääntynyt keskituloisillakin. Jos haluaa keskustaan, omistusasunto isossa kaupungissa voi olla liian hintava, PTT analysoi.

Ulla Simola 

Rahat, verot, työ & eläke, koti