Aurinkosähkön maine on suorastaan petollisen hyvä. Viisaasti suunniteltu, laadukkaista komponenteista oikein asennettu ja asianmukaisesti ylläpidetty aurinkosähköjärjestelmä todella onkin turvallinen ja ekologinen energianlähde. Vakavat tapaturmat, pahimmillaan tulipalot, ovat onneksi harvinaisia.
Alhainen jännite ei aiheuta vaarallista sähköiskua. Määräysten mukaan enintään 120 V tasajännitteen ja 50 V vaihtojännitteen saa maallikkokin itse asentaa. Sen sijaan verkkosähkön rinnalla toimivia aurinkovoimaloita ja kiinteitä 230 V asennuksia saavat tehdä vain valtuutetut urakoitsijat.
Mökkien itsenäisten aurinkosähköjärjestelmien (off grid) yleisin jännite on 12 V. Matalaankin jännitteeseen liittyy silti vaaroja, jotka asentajan ja omistajan pitää tuntea.
Viisas tee itse -asentajia hankkii riittävät tiedot ja taidot ennen toimeen ryhtymistä. Koulussa opetetut sähköopin perusteet kannattaa aluksi kerrata. Perinpohjainen tietopaketti on esimerkiksi Sähkötieto ry:n julkaisu Aurinkosähköjärjestelmien suunnittelu ja toteutus, ST-käsikirja 40.
Varmimmin toimiva ja turvallinen toteutus onnistuu laadukkaista osista rakentuvalla hyvin ohjeistetulla valmispaketilla. Valmistajan ohjeita tulee noudattaa tarkasti.
Aurinkopaneeli kestää käyttöä pitkään
Aurinkopaneeli on pitkäikäinen ja varsin huoltovapaa. Paneelien kiinnityksen pitää kuitenkin kestää kovimmatkin myrskyt seuraavat 25−30 vuotta!
Kiinnityksen pitää olla jämäkkä, sillä paneelilla on melkoisesti tuulipintaa eikä paneeli saa edes taipuilla. Käytä suostumattomia pultteja ja muttereita ja suojaa sähkökaapelit putkilla.
Paneeli voi rikkoutua, jos sen päällä kävellään tai vaikkapa myrsky pudottaa sen päälle painavia oksia. Paneelit tulisikin tarkastaa ankaran myrskyn jälkeen. Myös lumi ja jää voivat aiheuttaa vaurioita.
Rikkoutunut paneeli pitää korjauttaa tai vaihtaa välittömästi. Sen sisälle päässyt vesi voi aiheuttaa oikosulun. Paneelin ympärys pitää aika-ajoin siivota, koska roskat, linnunpesät ja muut biologiset materiaalit lisäävät tulipalon vaaraa vikatilanteessa.
Kaikki sähköosien liitokset on tehtävä huolellisesti. On muistettava vedonpoistot ja suojaukset hiertymille ja muille vaurioille alttiille johdoille. Kriittiset johdot tulisi koteloida. Auringolle alttiiden osien pitää kestää uv-valoa ja koteloiden pitää sietää roiskevettä. Meren äärellä suolaisuus pahentaa korroosiota. Osat on voitava tarkastaa ja huoltaa.
Varo jyrsijöiden tekemiä tihutöitä
Rottien, oravien ja muiden jyrsijöiden pääsy järjestelmän kriittisiin kohtiin pitää estää. Huono liitos tai rikkoutunut tai jyrsijän järsimä eriste voivat aiheuttaa kipinöintiä, oikosulun ja jopa tulipalon, jos lähellä on herkästi syttyvää materiaalia.
Akuston kaikkien akkujen pitäisi olla mahdollisimman samanlaisia, saman tyyppisiä ja saman ikäisiä. Agm- ja hyytelöakut ovat huoltovapaita ja pitkäikäisiä. Akun napojen oikosulku, esimerkiksi asentajalta pudonneen työkalun aiheuttama, on vaarallinen. Peitä paneelit asennustöiden ajaksi.
Jokainen keskusyksikön virtalähtö suojataan oikeanlaisella sulakkeella. Kaapeleiden paksuus on mitoitettava oikein. Sähköteho on virran ja jännitteen tulo. Siksi 12 voltilla häviöt ovat moninkertaiset verrattuna 230 volttiin, jota off grid -mökillä tuotetaan invertterillä. 230 V vaihtovirran ja 12 V tasavirran pistotulpat ja vastakkeet ovat erilaisia. 12 ja 230 voltin kaapeloinnit on erotettava selkeästi toisistaan muun muassa värikoodeilla.
Valokaarisuojaus (afd) parantaa turvallisuutta, ja sitä suositellaan esimerkiksi sellaisiin tiloihin, joissa nukutaan.
5 x Turvallista aurinkovoimaa
1. Teetä suunnittelu ja asennus ammattilaisilla, jos vähänkään epäilet tietojasi tai taitojasi.
2. Sähköverkkoon liitetyn aurinkovoimalan ja kiinteät 230 V asennukset saa tehdä vain sähköurakointiin valtuutettu ammattilainen.
3. Varaudu aurinkosähköjärjestelmän kymmenien vuosien käyttöikään.
4. Älä pihistele komponenttien laadusta. Suunnittele ja asenna määräysten ja suositusten mukaisesti.
5. Pidä järjestelmästä hyvää huolta. Tarkasta ja huolla säännöllisesti. Korjaa tai korjauta vauriot ja viat viivyttelemättä.
Vesa Ylä-Jääski