Nettiselain muistaa, missä olet vieraillut. Myös verkkosivustojen evästeet, joiden avulla voi seurata toimintaasi verkossa, jäävät selaimen muistiin.
Lisäksi selaimet tallentavat mielellään nettipalveluiden tunnuksia ja salasanoja, että niihin kirjautuminen olisi jatkossa helpompaa.
Tämä nakertaa yksityisyyttäsi.
Koneiden yhteiskäyttäjät näkevät kaiken
Koneesi muut käyttäjät pääsevät kurkkimaan selaushistoriaasi, jos olet käyttänyt selainta perusasetuksilla. Selain tarjoaa heille osoitteita, joissa itse olet vieraillut – ja jopa tunnuksiasi salasanoineen, jos olet sallinut niiden tallentamisen.
Mainostajat ja myyjät käyttävät hyväkseen tietoja liikkeistäsi. Sitkeän urbaanin legendan mukaan lentolipun hinta voi nousta, jos kauppapaikka huomaa evästeistä, että tiettyä lentoa on haettu monesti. Ilmiötä ei tosin ole voitu osoittaa vedenpitävästi todeksi.
Se on kuitenkin varmaa, että jos etsit verkosta Havaijin-matkaa, niitä alkaa putkahdella näkemiisi mainoksiin. Tämä on kiusallista, jos olet etsimässä synttärilahjaa samaa konetta käyttävälle perheenjäsenelle – tai haluat ylipäänsä pitää nettitoimintasi salassa. Töiden tai opintojen puolesta voi joutua tekemään erikoisiakin hakuja, joita tuloksia ei halua mainoksiin kummittelemaan.
Näistä ongelmista pääsee sangen hyvin selaimen yksityisessä tilassa. Siinä verkkoa voi selata puhtaalta pöydältä, ja istunnon tiedot tuhotaan, kun yksityinen ikkuna suljetaan. Silloin sivuhistoria ja muut tiedot eivät siis jää selaimen muistiin ja seuraavien käyttäjien nähtäville.
Yksi ilmeinen käyttötapaus on tilapäinen kirjautuminen sähköpostiin. Jos käytät esimerkiksi useita Gmail-tilejä, voit avata jokaista varten oman yksityisikkunan. Vastaavasti, jos vierailet kaverin koneella tai päinvastoin, yksityistila on kätevä ja tietoturvallinen tapa tilapäiseen postien lukuun.
Yksityistila on hyvä muttei täydellinen
Yksityistilan käyttämisestä ei ole oikeastaan erityistä haittaa. Joskin, jos törmäät mielenkiintoiseen sivustoon, sen osoite kannattaa ottaa erikseen ylös, ettei se katoa bittiavaruuteen selainikkunan sulkeuduttua. Ja käytettävyys toki kärsii, kun kaikkiin palveluihin täytyy joka kerta naputella itsensä sisään – ja muistaa ne salasanat.
Puuhailusi eivät kuitenkaan jää täydellisesti pimentoon yksityistilassakaan. Jos käytät työpaikan nettiä, sekä työnantaja että tämän nettioperaattori näkevät, missä olet käynyt. Lisäksi nettipalvelut pystyvät jossain määrin yksilöimään myös yksityisiä kävijöitä esimerkiksi verkko-osoitteen perusteella.
Perusteellisempi piilottelu onnistuu, jos käytät yksityisen selainikkunan lisäksi niin sanottua vpn-yhteyttä. Se peittää jälkesi tehokkaammin. Toiminto on mukana Opera-selaimessa. Työpöytäversiossa vpn:n saa päälle yksityisen ikkunan avausnäkymästä. Mobiilissa se löytyy oikean alalaidan O-symbolin takaa valikosta.
Näin avaan yksityisen ikkunan pöytäkoneella…
Firefox: Valitse oikean ylälaidan kolmen viivan valikosta Uusi yksityinen ikkuna. Näppäimistöoikotie on Ctrl+Vaihto+P.
Google Chrome ja Microsoft Edge: Oikean ylälaidan kolmen pisteen valikosta Incognito-tila (Chrome) tai Uusi InPrivate-ikkuna (Edge) (Ctrl+Vaihto+N).
Internet Explorer: Oikean ylälaidan ratas-valikosta Suojaus > InPrivate-selaus (Ctrl+Vaihto+P)
Opera: Vasemman ylälaidan Valikko-välilehti > Uusi yksityinen ikkuna (Ctrl+Vaihto+N)
Safari (Mac-kone): Tiedosto > Uusi yksityinen ikkuna (Komento+Vaihto+N).
Firefoxin, Chromen, Edgen ja Safarin yksityisikkunan tunnistaa tummasta taustaväristä. Internet Explorerissa ja Operassa se on tavalliseen tapaan vaalea.
…ja mobiilissa
Selainten Android-versioissa yksityinen välilehti löytyy useimmiten kolmen pisteen valikosta. Poikkeuksena on Opera, jossa valitaan ensin alalaidan toinen ikoni oikealta lukien ja sen jälkeen Yksityinen ylempää.
Safarissa (iPhone) valitaan ensin uuden sivun painike, sen jälkeen Yksityinen ja Valmis.
Internet Explorer -selaimesta ei ole Android- tai iPhone-versiota.
Kari Ahokas