Taloustaidon lukija soitti toimitukseen ja ihmetteli verottajalta saamaansa viestiä. Viestissä oli laskelma myyntivoitosta.
Soittaja oli viime vuonna myynyt oman kotinsa – omistusaikanaan vakituisena asuntonaan yhtäjaksoisesti yli kaksi vuotta käyttämänsä asunnon. Myynnin pitäisi olla verovapaa, mutta verottajan laskelmassa asuntokaupalle oli laskettu luovutusvoitto hankintameno-olettamaa käyttäen.
Mistä on kysymys? Miten myyjän tulisi nyt toimia?
Ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta kertoo, että tavallisesti asuntokaupoista, kuten muistakin isoista kaupoista, lähtee jo kaupantekovuoden aikana myyjälle selvityspyyntö. Se tarvitaan mahdollisen ennakkoveron määräämistä varten.
Jos kysymyksessä on ollut verovapaa oman kodin myynti, yleensä riittää, että selvityspyynnön saaja ilmoittaa asian verottajalle Omaverossa tai lomakkeella. Silloin ennakkoveroakaan ei määrätä.
Verohallinnossa selvityspyyntöjen lähettäminen on kuitenkin ruuhkautunut, eikä niitä ole ehditty säädetyssä ajassa lähettää kaikista viime vuonna tehdyistä kaupoista.
Siksi nyt lähetetään esimerkiksi juuri asuntokauppoja tehneille muistutus, että he voisivat vaikka saman tien käydä korjaamassa asuntokauppaansa koskevat tiedot Omaveroon.
Jos kaupan kohteena on ollut oma koti, ruksi vakituisen asunnon myyntiä koskevaan kohtaan riittää. Näin myös esitäytettyyn veroilmoitukseen saataisiin valmiiksi mahdollisimman oikeat tiedot, eikä mitään luovutusvoittolaskelmia tarvita.
Jotta merkintä viime vuonna tehdystä kaupasta ehtisi ajoissa veroilmoitukseen, se tulisi tehdä viimeistään 22.2.
Verottajalla on aika paljon tietoa verovelvollisista. Eikö Verohallinto näe asiakastiedoistaan, että asuntokaupassa on ollut kysymys oman vakituisen kodin myynnistä, jolloin kaupasta saataisiin heti oikeat tiedot myös veroilmoitukseen?
”Näin toimitaan, jos pystymme kohdentamaan myydyn asunnon tiedot myyjän osoitetietoihin. Valitettavasti aina se ei onnistu”, Päivi Ylitalo sanoo.
Ulla Simola