Virtuaalinen kahvihetki äitienpäivänä on mukavaa vaihtelua korona-arkeen. Mutta mitä sen järjestäminen käytännössä vaatii, ja kuinka mummo voi liittyä mukaan videopuheluun?
Testikäyttäjämme on reilu kahdeksankymppinen Maija Meikäläinen (nimi muutettu), jonka perhepiirissä halutaan järjestää virtuaalinen kahvihetki äitienpäivänä. Fyysinen tapaaminen ei vallitsevassa tilanteessa ole suositeltavaa, mutta onneksi voi treffata virtuaalisesti.
Maijan mobiililaitteista löytyvät esimerkiksi WhatsApp-, Applen Facetime- ja Facebookin Messenger -sovellukset, joita yleisesti pidetään helppokäyttöisinä. Maija vertaakin kokemustaan näistä sovelluksista normaaliin kännykkäpuheluun, mutta kuvan kanssa. Jonkin verran on tosin rajoituksia etenkin laiteympäristöjen suhteen.
Tärkeintä onkin heti alkuun selvittää kahviseuran pelit ja vehkeet. Löytyykö osallistujien huushollista nettiyhteyden mahdollistava älypuhelin, tabletti tai tietokone? Mikä on käyttöjärjestelmä, ja ennen kaikkea mitä videopuhelusovelluksia he käyttävät? Ajoita myös tapaaminen hyvissä ajoin!
Messenger, Facetime ja WhatsApp – kahvihetki helposti
Facebookin Messenger vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta Maijan kymmenhenkisen porukan videopuheluihin, koska jokaisella on Facebook-tili ja siihen liitetty Messenger-sovellus. Messenger-puheluihin voi osallistua nykyisin vaikka 50 henkilöä.
Facetime-puheluunkin voi osallistua 32 henkilöä, mutta se on vain Apple-käyttäjille, eikä sovellu Maijan porukoille.
Whatsapp toimii nykyaikaisissa älykännyköissä, ja mahdollistaa enintään neljän ihmisen ryhmäpuhelut. Osallistujien määrää on kuitenkin luvattu Facebook-omistajan toimesta kasvattaa kahdeksaan. Se on suosittu palvelu, mutta jos et halua jakaa puhelinnumeroasi, älä käytä WhatsAppia.
- Lue lisää: Miten käyn videokeskustelun henkilön tai ryhmän kanssa Messengerissä?
- Lue lisää: Facetime ryhmäpuhelun soittamien iPhonella
- Katso Youtube: Kuinka soitat videopuhelun Whatsappilla?
Zoomissa järjestät isommat kekkerit
Kannettavassa tai pöytätietokoneessa et tarvitse välttämättä lainkaan sovellusta liittyäksesi videopuheluun. Esimerkiksi Zoom-sovellukseen voi liittyä Chrome-selaimella. Napautat vain sähköpostikutsun linkkiä, ja sinut ohjataan eteenpäin.
Zoom on lisännyt suosiotaan Skypen kustannuksella paremman visuaalisuutensa takia. Sen ilmaisversiolla voi keskustella 100 henkeä samassa ryhmässä. Yksittäisen ryhmätapaamisen pituus on rajattu ilmaisversiossa 40 minuuttiin, mutta voit pitää toki jaloittelutauon ja aloittaa uudestaan. Kahdenkeskisissä puheluissa ei ole aikarajoituksia.
Zoomin tietoturvaongelmia on retosteltu viime aikoina. Esimerkiksi F-Securen tietoturvaekspertti on kuitenkin todennut yrittajat.fi-sivuston artikkelissa, että se on riittävän turvallinen tavallisessa käytössä, kunhan et käytä samaa salasanaa muissa palveluissa.
Käyttöliittymä on englanninkielinen, mutta suomenkielisiä ohjeitakin löytyy. Esimerkiksi Maija ei pysty liittymään Zoomiin tai mihinkään muuhunkaan videopuheluun selaimella, koska hänellä ei ole tietokonetta.
Zoomin asennus ja käyttö sujuu kuitenkin senioreiden tietotekniikkayhdistys Enterin opastusvideon avulla helposti sekä Android-kännykässä että iPad-tabletissa. Tärkeintä on muistaa klikata Zoomissa mikrofonin kuvaa vasemmasta alalaidasta, jotta saat äänesi kuuluviin.
- Lue lisää: Tietoja Zoomin hinnoittelusta
Helposti liikkeelle Jitsillä
Tarjolla on paljon muitakin kiinnostavia ratkaisuja. Esimerkiksi Jitsi on avoimen lähdekoodin videoneuvottelupalvelu, joka ilmoittaa nettisivuillaan, ettei se seuraa käyttäjiään – toisin kuin vaikka Facebook. Et tarvitse välttämättä edes sovellusta aloittaaksesi videopuhelun.
Open Knowledge Finland tarjoaa myös Suomessa toimivan palvelimen, missä kuka vaan voi järjestää jopa 200 henkilön välisiä videokokouksia. Käyttöliittymä on suomenkielinen.
Maija luonnehti Jitsiä ”idioottihelpoksi”, ehkä jopa liian helpoksi, sillä hän tulee epähuomiossa lähettäneeksi vastakutsun asennettuaan sovelluksen, vaikka oli tarkoitus vain liittyä videopuheluun.
Lue lisää: Järjestä tapaaminen Jitsissä
Webinaareja yhteydenpidosta ikäihmisille
Enter ry:n vertaisohjaaja Leena Vainio suosittelee Maijan tavoin helppoina ratkaisuina WhatsAppia, Applen Facetimea tai Facebookin Messengeriä – riippuen siitä, mitä laitteita ja sovelluksia kukin käyttää.
Zoomiinkin on hänen mielestään helppo liittyä erityisesti linkin kautta, kunhan saa kameran ja mikrofonin toimimaan. Huomaa, että vanhoissa pöytäkoneissa ei välttämättä ole kameraa, eikä mobiililaitteisiin voi liittyä linkin kautta. Jitsiä on helppo käyttää ja asentaa myös mobiililaitteille.
Enterillä on toukokuussa (12.5.2020) tarjolla webinaari siitä, miten ikäihmiset pitävät yhteyttä, ja samalla esitellään eri ohjelmistoja sekä käyttötapoja.
Kaisa Salminen