Teini-iässä riskinotto ja näyttämisen tarve ovat korkeita. Ryhmäpaineen alla yllytettynä moni nuori mopoilija voi sortua temppuihin, jotka ovat paitsi laittomia, myös hengen vaarallisia. Hölmöilyt olisi kuitenkin syytä jättää hölmöilemättä, muistutetaan Liikenneturvasta.
Lain mukaan mopojen suurin sallittu nopeus on 45 km/h. Useampi kuin joka kymmenes suomalainen kuitenkin ajattelee, että mopon virittäminen on vain lievä liikennerikkomus. Asia käy ilmi kyselytutkimuksesta, jonka Liikenneturva tilasi Kantar TNS:ltä talvella 2021. Kyselyyn vastasi yhteensä 1064 henkilöä.
Liikenneturva muistuttaa, että mopolla ajetaan useimmiten teini-iässä, jolloin riskinotto ja näyttämisen tarve on korkea.
Ajotaito ei ole sama kuin liikennetaito
Mopojen virittäminen niin, että ne kulkevat sallittua kovempaa, on valitettavan yleistä. Liikenneturva muistuttaa, että mopo on aina joko laillinen tai laiton – mitään välimuotoa, tuunattua kulkupeliä ei ole olemassa.
Liikenneturvasta kehotetaan vanhempia olemaan skarppina. Oman lapsen osalta asiaa ei pidä katsoa läpi sormien.
”Teknisesti taitava ajaja ei välttämättä ole liikennetaidollisesti taitava. Piha-alueella, pelloilla ja radalla on harvemmin vastaantulijoita ja risteävää liikennettä, joiden huomiointia tulee myös opetella”, ohjeistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.
Keuliminen vaarantaa liikenneturvallisuuden
Toinen synti, johon nuoret mopoilijat saattavat haksahtaa, on keuliminen. Liikenneturvan kyselyssä lähes viidennes suomalaisista piti mopolla keulimista vain lievänä liikennerikkomuksena.
Liikenneturvasta muistutetaan, että keuliminen millä tahansa kaksipyöräisellä vaarantaa kuitenkin liikenneturvallisuuden, koska ajoneuvon kääntäminen katoaa keulimisen ajaksi. Lisäksi keuliessaan kuljettaa keskittyy vain keulimiseen ja muun liikenteen huomiointi jää pois.
Nuorten joukossa ryhmäpaine on suuri
Ryhmäpaine vaikuttaa merkittävästi nuorten liikennekäyttäytymiseen ja voi johtaa riskinottoon. Myös kapinointi sääntöjä vastaan kuuluu monesti tähän kehitysvaiheeseen. Liikenneturvassa kannustetaan vanhempia ottamaan asiat puheeksi nuoren kanssa.
Viisi vinkkiä turvalliseen mopoiluun
1. Muista turvavarusteet – kypärä on tärkeä!
2. Huomioi muut liikenteessä kulkijat
3. Ennakoi. Valitse sopiva tilannenopeus.
4. Tunne ja hallitse moposi
5. Noudata liikennesääntöjä
Lähde: Liikenneturva / Kantar TNS
Outi Airaksinen