veronmaksajat.fi

NUORET JA RAHA

Opiskelija, stressaavatko raha-asiat? Näillä vinkeillä otat taloutesi haltuun

Opiskelija, stressaavatko raha-asiat? Näillä vinkeillä otat taloutesi haltuun
29.11.2024

Niukka kuukausibudjetti stressaa monia opiskelijoita. Raha-asioihin liittyvään ahdistukseen on tarjolla matalan kynnyksen itsehoitokeinoja, joita voi kokeilla lievittämään hankalia tunteita. Yksi hyvä keino on opetella uusia ajattelutapoja taloudenhallinnan tueksi.  

Opiskelijoiden kokemus toimeentulonsa riittämättömyydestä on lisääntynyt. THL:n toteuttaman Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT) mukaan noin viidennes opiskelijoista ilmoitti toimeentulonsa olleen erittäin niukka tai epävarma kuluneen 12 kuukauden aikana.

Hintojen nousu on osunut etenkin pienituloisiin opiskelijoihin. Neljännes pelkäsi jopa ruuan loppuvan rahanpuutteen vuoksi.

”Niukka taloudellinen tilanne stressaa opiskelijoita jopa enemmän kuin opinnot. Jatkuva rahojen riittämättömyys on aiheuttanut kohtaamissani opiskelijoissa epätoivoa”, asiantuntija Atte Rimppi Nyyti ry:stä kertoo.

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä yhdistys.

Työnteko saattaa osalla viivästyttää opintoja. Moni opiskelija joutuu laskemaan opintotuen tulorajoja ja tasapainoilemaan sen kanssa, ettei opintotukea myöhemmin peritä takaisin. Opintotukea saatetaan periä, jos opinnot eivät ole edistyneet vaadittavassa tahdissa.

”Viivästymisen syitä voi jälkeenpäin lääkärintodistuksella selvittää, mutta jos on voimat poissa eikä ole päässyt jonojen takia vastaanotolle, voi isku tuntua todella suurelta”, Rimppi kommentoi.

Stressioireiden pitkittyessä ammattilainen avuksi

Yleisin mielenterveyteen liittyvä syy, miksi korkeakouluopiskelijat hakeutuvat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön vastaanotolle, on ahdistuneisuus. Rahahuolet voivat aiheuttaa opiskelijoissa ahdistuneisuutta ja stressiä.

Mielenterveystalo tarjoaa esimerkiksi rahaongelmien hoito-ohjelmaa, jonka avulla voi itsenäisesti ja matalalla kynnyksellä hoitaa raha-asioihin liittyvää ahdistusta. Hoito-ohjelma on kaikille avoin ja maksuton palvelu.

”Jos stressioireet tai sen taustalla vaikuttavat asiat ovat sellaisia, ettei pysty käsittelemään itse tai lähipiirin kanssa tai oireet pitkittyvät, silloin on haettava ammattilaisen apua”, toteaa yleis- ja mielenterveyden ylilääkäri Minna Paavonsalo YTHS:ltä.

Keskity niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa

Murehtimisen sijaan Paavonsalo suosittelee keskittymään konkreettisten ratkaisujen tekemiseen ja tunnistamaan ne asiat, joihin voi itse tilanteessa vaikuttaa. Opiskelijana kannattaa uskoa omiin kykyihin hallita raha-asioita ja käsittelemään rahatilanteen aiheuttamia paineita. 

Rimppi kannustaa opiskelijoita puhumaan enemmän rahaan liittyvistä huolista. Yllättävän moni opiskelija painii samojen ongelmien kanssa.

”Emme välttämättä ole taloustaitojen kanssa samalla viivalla muiden kanssa, kuten saattaisi olettaa. Siksikin on tärkeää keskustella taloudesta muiden kanssa. Siinä kertyy ymmärrystä ja taidot siirtyvät”, kertoo Rimppi.

Jenni Vihtkari

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti