Suomalaisissa kodeissa heitetään vuosittain arviolta 25 kiloa henkilöä kohden ruokaa roskiin. Ruokahävikkiä voi pienentää pienin keinoin asiaan huomiota kiinnittämällä. Alkuun pääsee ruokahävikkilaskurilla, jonka avulla voi hahmottaa omaa ja perheen ruokahävikkiä.
Suomessaheitetään vuosittain noin 500 miljoonan euron edestä ruokaa roskiin. Eniten kotitalouksissa roskiin päätyy vihanneksia, juureksia ja perunoita. Niiden osuus koko ruokahävikistä on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan 23 prosenttia. Seuraavaksi eniten roskiin heitetään hedelmiä ja marjoja (17 %) sekä kahvia, teetä ja kaakaota (15%).
Hiilijalanjälki suurvaltion tasolla
Jos globaali ruokahävikki olisi valtio, se olisi hiilijalanjäljeltään kolmanneksi suurin valtio koko maailmassa. Noin kolmasosa hävikistä syntyy kotitalouksissa. Suomessa ruokahävikin kokonaismäärä on noin 120 miljoonaa kiloa vuodessa.
Alkuun ruokahävikin vähentämisessä
Paulig on tarttunut haasteeseen ruokahävikin vähentämiseksi. Yhtiössä oivallettiin, että ruokahävikkiä on hankala pienentää, jos kuluttajilla ei ole ymmärrystä oman hävikin määrästä, synnystä ja vaikutuksista. Siksi yritys tarjoaa materiaaleja, jotka auttavat hahmottamaan ongelmaa. Niitä voi käyttää kotien lisäksi kouluissa esimerkiksi kotitaloustuntien yhteydessä.
Materiaaleissa on myös video, jossa Pinja ”Pinkku Pinsku” Saraksenaho herättelee nuoria miettimään ruokahävikkiä.
”Kotitaloustunnit tarjoavat monelle nuorelle ensikosketuksen tärkeisiin arjen taitoihin ja opetuksen tarkoitus on tukea oppilaiden kasvua vastuullisiksi kuluttajiksi. Vastuullisuus on jo tällä hetkellä tärkeä osa opetusta, mutta hävikkilaskuri ja materiaalipaketti ovat hyvä konkreettinen lisä sen tueksi”, kertoo Pauligin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Lipponen tiedotteessa.
Ruokahävikkilaskurilla lasket rahallisen arvon
Paulig ja Luonnonvarakeskus (Luke) julkaisivat yhdessä vuosi sitten ruokahävikkilaskurin, jonka avulla voi laskea kotitalouden ruokahävikin määrän, päästövaikutukset ja rahallisen arvon. Laskuria on hyödyntänyt jo yli 56 000 käyttäjää.
Tiedon avulla kotitaloudet pystyvät hahmottamaan ruokahävikin määrää ja vaikutuksia sekä tekemään vastuullisia päätöksiä hävikin vähentämiseksi.
”Ruokahävikkiä syntyy väistämättä kaikissa ruoantuotannon ja kulutuksen vaiheissa, mutta sen määrää pystytään vähentämään. Juurisyitä ovat mm. ne, että, ruoan arvostus ei ole tarpeeksi korkealla, suomalaisten keittiötaidot ovat heikentyneet eikä suunnitelmallisuutta ole riittävästi. Siksi on tärkeää, että asiaan tartutaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa jo koulun penkillä. Haluamme laskurin avulla paitsi opettaa, myös innostaa uutta sukupolvea vähentämään hävikkiä omassa arjessaan”, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.
Lue lisää :