veronmaksajat.fi

NUORET JA RAHA

Saitko houkuttelevan liikeidean? 5 askelta yrittäjäksi

Saitko houkuttelevan liikeidean? 5 askelta yrittäjäksi
4.2.2020

Mistä lähteä liikkeelle, jos alaikäinen haaveilee omasta yrityksestä? Kokosimme viisi tärkeää askelmaa, jotka jokaisen – iästä riippumatta – kannattaa ottaa yrittäjyyden alkumetreillä.

Askel 1: Piipahda Uusyrityskeskuksessa yritysneuvojan pakeilla

Ensin kannattaa varata aika yritysneuvojalle Uusyrityskeskukseen, josta saa apua muun muassa rahoituksen hankkimiseen ja käytännön tekemiseen. Uusyrityskeskuksen yritysneuvoja voi olla tukena yrittäjyyden alkumetreillä ja joskus myös pitkän aikaa yrityksen perustamisen jälkeen.

”Itse soittelen ja olen nuorten kanssa tekemisissä keskimäärin ainakin ensimmäiset kolme vuotta yrityksen perustamisen jälkeen – ehkä viisikin vuotta. Olen sanonut kaikille asiakkailleni, että aina kun heillä on kysyttävää, he voivat soittaa. Usein riittää vaikkapa vain 15 minuutin tsekkaus, jossa katsotaan, että systeemit ovat kunnossa ja esimerkiksi YEL ja ennakkoverot ovat hoidossa”, yritysneuvoja Sanna Kankaanpää Pietarsaaren Uusyrityskeskuksesta kertoo.

Uusyrityskeskusten lisäksi yrittäjän palveluja voi saada myös TE- ja ELY-keskuksista.

Askel 2: Tee liiketoimintasuunnitelma

Ennen yrityksen perustamista on hyvä tehdä liiketoimintasuunnitelma, jossa käydään läpi muun muassa se, mikä on tuote ja miten sitä on tarkoitus markkinoida, mitä kanavia pitkin tuotetta myydään, kuka on asiakas, mitä kuluja liiketoiminnan pyörittämiseen liittyy jne.

Uusyrityskeskuksista löytyy sähköisiä pohjia, joille suunnitelman voi tehdä.

”Uusyrityskeskuksessa yrittäjäksi ryhtyvä voi täyttää liiketoimintasuunnitelman ja yritysneuvoja kommentoi. Se sisältää laskelmat, kassavirta-analyysit jne. Siinä on työvälineitä asioihin. Liiketoimintasuunnitelma on hyvä, koska sen avulla itsellekin kirkastuu ajatus siitä, mitä on tekemässä ja mitä toiminta on numeroissa”, Kankaanpää sanoo.

Liiketoimintasuunnitelmaa edellyttävät myös TE-toimistot, kun ne myöntävät starttirahaa sekä pankit, jos yritykselle hakee rahoitusta pankista.

Askel 3: Tiedosta riskit ja mieti, voisitko aloittaa pienimuotoisesti

Yritystoimintaan liittyy yleensä aina taloudellista riskiä. Näin on etenkin, jos yritystoimintaa varten on joutunut ottamaan lainaa. Laina pitää maksaa takaisin, vaikka yritys ei kannattaisikaan. Sen takia yrittäjän pitää varautua, ottaa asioista selvää ja miettiä etukäteen, miten lainan saa maksettua, jos kaikki ei käykään suunnitelmien mukaan.

”Yrittäjyyden kanssa ei ole hirveän kovaa kiirettä. Aina voi katsoa eri vaihtoehtoja ja antaa idean muhia ennen yrityksen perustamista”, Sanna Kankaanpää sanoo.

Kankaanpään mukaan nuoret lähtevät yleensä onneksi liikkeelle pienemmällä riskillä ilman lainan ottoa. Yrittäjäksi voi ryhtyä vaikkapa vain osapäiväisesti koulun ohella. Tällöin riskit ovat pienemmät.

Osa-aikayrittämisen ohella nuoret suosivat sesonkiyrittäjyyttä ja pyörittävät esimerkiksi kesäkioskia tai -kahvilaa. Koulujen alkaessa nuori voi jälleen keskittyä koulun käyntiin ja pitää taukoa yrittäjyydestä.

”Jos yritystoiminta ei lähdekään lentoon tai siihen ei ole aikaa panostaa, firman voi vain laittaa kiinni ja poistaa ennakkoperintärekisteristä, jos toiminta on pienimuotoista”, Kankaanpää sanoo.

Se kannattaa muistaa, että yritystoimintaa varten otettu laina pitää maksaa pois, vaikka yritystoiminta lakkaisi. 

Askel 4: Valitse sopiva yritysmuoto ja perusta yritys

Kannattaako perustaa toiminimi, osakeyhtiö vai ehkä kommandiittiyhtiö? Paras yritysmuoto riippuu muun muassa siitä, paljonko tuloja yritystoiminnalta odottaa saavansa. Esimerkiksi eräälle some-vaikuttajalle Sanna Kankaanpää suositteli hiljan osakeyhtiön perustamista, koska rahavirrat olivat suuria.

”Jos tuloa tulee esimerkiksi 60 000 euroa vuodessa, toiminimessä se tarkoittaa, että joudut maksamaan progressiivisen verotuksen takia 45 prosenttia veroa. Osakeyhtiö maksaa 20 prosenttia veroa. Osakeyhtiössä ei tarvitse välttämättä nostaa palkkaa”, Kankaanpää sanoo.

Yrityksen perustaminen on nykyisin aika edullista. Toiminimen saa pystyyn 60 eurolla, kun taas osakeyhtiön perustaminen maksaa 275 euroa. Jos yritykselle on hankittava alkuun esimerkiksi tietokone ja ohjelmia, liiketoiminnan käyntiin saamiseen menee kuitenkin helposti muutamia tuhansia euroja.

Jos yritystoiminta on pienimuotoista, yrityksen pyörittäminen on melko edullista ja vaivatonta. Jos liikevaihto on alle 10 000 euroa vuodessa, yrityksen ei esimerkiksi tarvitse tehdä alv-ilmoituksia. Liioin kirjanpidon tai veroilmoituksen tekeminen ei välttämättä ole kovin iso kustannus.

”Aluksi voi hankkia yhden hengen kirjanpitotoimiston, jossa tilinpäätöksen tekeminen ei maksa paljon. Siinä puhutaan ehkä muutamasta sadasta eurosta vuodessa. Kun yrityksellä on enemmän toimintaa, kirjanpidon kulut nousevat ja maksavat noin 150 euroa kuukaudessa”, Sanna Kankaanpää sanoo.

Alle 18-vuotias voi perustaa yrityksen, mutta…

-                     jos perustat toiminimen, perustamisilmoituksessa on oltava vanhempien allekirjoitukset. Vanhemmilla on vastuu lapsen yritystoiminnasta siihen saakka, kun lapsi täyttää 18 vuotta.

-                     jos perustat osakeyhtiön, yrityksen hallituksen jäsenten pitää olla täysi-ikäisiä. Hallitukseen tarvitaan vähintään yksi varsinainen jäsen ja yksi varajäsen.

-                     jos perustat avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön, tarvitset maistraatista edunvalvontasopimuksen. Hakemuksen tekijöinä pitää olla jonkun yhtiökumppanin vanhemmat. 

Askel 5: Hae starttirahaa

Yrityksen alkumetreille voi saada starttirahaa, jos yritystoimintaa pyörittää päätoimisesti. Starttirahaa haetaan TE-toimistolta. Käytännössä starttirahaa voi saada 32,40 euroa/päivä. Pääsääntöisesti sitä myönnetään kuudeksi kuukaudeksi ensimmäisellä kerralla, mutta käytäntö vaihtelee valtakunnallisesti.

”Starttiraha myönnetään ensin kuudeksi kuukaudeksi, sen jälkeen siihen on mahdollista hakea jatkoa. Jatkoa haettaessa yleensä katsotaan, onko yritystoiminta edennyt liiketoimintasuunnitelman mukaisesti. Siinä vaiheessa tsekataan, onko yrityksellä jatkomahdollisuuksia”, Kankaanpää sanoo.

Starttirahasta yrittäjän pitää maksaa veroa oman veroprosenttinsa mukaisesti.

Starttirahan saamiseksi on tehtävä liiketoimintasuunnitelma. Starttirahan lisäksi yritystoiminnan alussa voi saada investointitukea, jota haetaan ELY-keskukselta.  Investointituki on tarkoitettu koneiden ja laitteiden hankintaan.

  

Sanna KankaanpääMinkälaisia yrityksiä nuoret perustavat, yritysneuvoja Sanna Kankaanpää? 

”Nuorten bisnesideat liittyvät usein tietotekniikkaan ja erilaisiin ilmiöihin. Moni nuori tekee esimerkiksi nettisivuja tai pelejä. Nuoret toimivat vain harvoin perinteisillä toimialoilla, mutta rakennus-, sähkö- ja LVI-aloilla nuorilla on yrityksiä.”

Miten tytöt ja pojat eroavat yrittäjinä?

”Pojat ovat hieman aktiivisempia yrittäjiä kuin tytöt. Tytöt tekevät valokuvausta, meikkauksia ja kynsijuttuja. Lisäksi tytöt ovat lähteneet tekemään tubetusta ja kirjoittamaan blogeja. Niihin liittyy erilaisia yhteistyö- ja markkinointikuvioita. Pojat ovat mukana paljon pelimaailmassa, jossa he toimivat pelinkehittäjinä ja koodaajina. Myös teollisuus vetää aika tasaisesti poikia. Täällä Pietarsaaressa pojilla on paljon myös maaseutuyrityksiä.”

Millaisia uusia bisnesideoita nuorilla on?

”Yksi mikä on nostanut viime aikoina päätään ja mikä tulee varmasti kasvamaan, on Amazon verkkokauppa. Nuoret yrittäjät voivat aloittaa ostamalla muutaman tuotteen halvalla Kiinasta ja he myyvät niitä Amazonin kautta.”

Millaisen tukiverkoston nuori yrittäjä tarvitsee?

”Tukiverkostossa on yritysneuvojan lisäksi usein nuoren omat vanhemmat, jotka voivat olla niin ikään yrittäjiä. On tärkeä, että nuorilla on toiminnan alkuvaiheessa verkosto, joka kertoo, miten homma hoituu, kun rahaa tulee sisään ja miten paljon pitää esimerkiksi maksaa alvia, ettei nuorelle tule kauheita veroseuraamuksia. Nuoret oppivat sitten samalla, kun tekevät.”

Ovatko yrittäjiksi lähteneet nuoret olleet tyytyväisiä valintaansa?

 ”Pääsääntöisesti nuoret ovat jälkeenpäin tyytyväisiä päätökseensä lähteä yrittäjiksi. Yksikin vuoden verran yrittäjänä ollut sanoi minulle kerran, että on ollut hänen elämänsä paras päätös lähteä yrittäjäksi. Monella on suunnitelmat jo pitkällä siinä vaiheessa, kun he tulevat firmaa perustamaan. Nuoret tietävät, mitä he tekevät ja mitä he haluavat. Nuoret ovat valmiita ottamaan riskiä ja tekemään omaa juttuaan.”

Outi Airaksinen

 

Kunnioitamme nuorta lukijaa on media- ja markkinointialan yhteinen sitoumus. Siihen liittyen Taloustaito julkaisee erityisesti nuorille suunnattua taloudellista hyötytietoa niin lehdessä kuin sähköisissä kanavissa. Kampanja kestää 30.12.2020 saakka.

 

 

 

 

 

 

Nuoret ja raha

Nuoret ja raha

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti